İstanbul'a ilk kar ne zaman yağacak? Meteoroloji uzmanları tarih verdi!

"İstanbul'a ilk kar ne zaman düşecek, İstanbul'da havalar soğuyacak mı, İstanbul'da kar yağışı tarihi belli mi?" soruları son günlerde en çok merak edilen ve sorgulanan listesine girerek gündemdeki yerini aldı. Peki, bir ısınıp bir soğuyan ve şimdilerde bahardan kalma son günlerini yaşayan İstanbul'a ilk kar ne zaman yağacak? Meteoroloji Uzmanları, İstanbul'da kar yağışının başlayacağı o tarihe dikkat çekti. İşte, tüm detaylar...

İstanbul'a ilk kar ne zaman yağacak? Meteoroloji uzmanları tarih verdi!
İstanbul'a ilk kar ne zaman yağacak? Meteoroloji uzmanları tarih verdi!
GİRİŞ 23.11.2017 15:05 GÜNCELLEME 23.11.2017 15:19
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İstanbul’da yılın ilk kar yağışının ne zaman gerçekleşeceği merak konusu haline geldi. Meteoroloji uzmanları İstanbul'da kar yağışının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin tarih bilgisi verdi. Vatandaşlar tarafından, "İstanbul'a ilk kar ne zaman düşecek, İstanbul'da havalar soğuyacak mı, İstanbul kar yağışı tarihi belli mi?" gibi soruların yanıtlarını aramak üzere sorgulamalara başlandı. Peki, İstanbul’da ne zaman kar yağacak?

Kasım ayının ortasına geldiğimiz bu günlerde havalarında bir ısınıp bir soğuması neticesinde kar yağışının ne zaman başlayacağını öğrenmek isteyenler için meteoroloji uzmanları tarafından yapılan son değerlendirmeler doğrultusunda 20-23 Kasım tarihleri arasında hava sıcaklığının kuvvetli bir şekilde düşmesi ve İstanbul'da kar yağışının görülmesi tahmin ediliyor. Yani, Kasım ayının son haftasında Türkiye'yi etkisi altına alması beklenen soğuk hava dalgasının İstanbul'a yılın ilk karını da yağdırması bekleniyor.

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Soğuk hava dalgasının İstanbul'da yüksek kesimlerde, çok düşük ihtimal de olsa kar yağışına yol açma olasılığı bulunuyor. Uzmanlar ise şimdiden yorum yapmanın bilimsellikten uzak olacağı görüşünde.

Hava tahmininde kullanılan simülasyon modellerinden GFS (The Global Forecast System) model verilerindeki kar beklentisiyle ilgili, 'havaninnotlari' internet sitesinde yer alan değerlendirme dikkat çekti.

İşte model verilerindeki kar olasılığına dikkat çeken o değerlendirme:

“Son günlerde bu modellerde 20-23 Kasım gibi İstanbul için kuvvetli bir soğuk hava dalgası görünüyor. Bu soğuk hava dalgasının İstanbul'da yüksek kesimlerde, çok düşük de olsa, kar yapma ihtimali var. Tabii ki kesin bir şey söylemeyiz ancak modellerde görünen bu. Önümüzde yaklaşık 10 gün olduğu için ‘kar yağacak’ demek bilimsellikten uzak olur, ancak kasım ayı içinde İstanbul'da kar ihtimali görmek de ilginç.”

İSTANBUL'A YILIN İLK KARI GELİYOR!

Son verileri değerlendiren meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli ise ay sonu için uyardı. Kasım ayının son haftası için ciddi bir soğuk hava dalgasının görüldüğünü belirten Sürmeli, Marmara bölgesi için yılın ilk karının sinyalini verdi. Ayın son haftası için vatandaşların kar soğuğuna şimdiden hazırlanması yönünde uyarı yapan Sürmeli, göstergelerin tam net olmamakla birlikte İstanbul'a mevsimin ilk karının yağabileceğini işaret etti.