Son dakika Bedelli Askerlik açıklamaları! Bedelli askerlik geliyor mu?

Milyonlarca asker adayının büyük umutlar biriktirerek beklediği Bedelli Askerlik konusu sosyal medya platformlarına da taşındı. Türkiye'nin erken seçime gitmesi üzerine beklentilerin katlanarak arttığı 2018 Bedelli Askerlikte son durum nedir? Sosyal medyada adından yoğun bir şekilde söz ettiren bedelli askerlik seçimden önce çıkar mı?

Son dakika Bedelli Askerlik açıklamaları! Bedelli askerlik geliyor mu?
Son dakika Bedelli Askerlik açıklamaları! Bedelli askerlik geliyor mu?
GİRİŞ 01.06.2018 13:56 GÜNCELLEME 06.06.2018 13:51
Bu Habere 314 Yorum Yapılmış

Türkiye'de erken seçim kararının alınmasının hemen arkasından, milyonlarca asker adayı tarafından bedelli askerlik konusuna yönelik heyecanlı bekleyiş içerisine girildi. Bu gelişmenin üzerine beklentilerin de giderek artış gösterdiği Bedelli Askerlik, sosyal medya platformlarına da taşınarak kullanıcılar hükümetin erken seçimler için hazırlık sürecine başlamışken bedelli askerliğin de hayata geçirilmesi beklentisinden söz ediyor. Peki, asker adaylarının sosyal medya aracılığıyla gündem haline getirdiği ve bedelli askerliğin gelmesi yönünde rica/taleplerini arz ettiği 2018 bedelli askerlikte son durum nedir? Çok geniş bir kesim tarafından hükümet nezdinde alınacak kesin kararın dört gözle beklendiği bedelli askerlik seçimden önce çıkar mı? İşte, erken seçimlere 2 ay kala bedelli askerlik konusuna dair en yeni gelişmelere haber7.com'dan erişebilirsiniz...

2018 BEDELLİ ASKERLİKTE SON DURUM NEDİR? BEDELLİ ASKERLİK SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKAR MI?

 

Pek çok nedenden ötürü askeri birliğe katılım sağlayamayan kişiler tarafından erken seçim kararının öncesinde sosyal medya platformları üzerinden Bedelli Askerlik kampanyası başlatıldı. Milyonlarca asker adayı sosyal medyada hükümetten bedelli askerliğin gelmesi yönünde rica ve taleplerini dile getiriyorlar. Bu doğrultuda vatani görevini yerine getirme husunda problem yaşayan  kişiler, büyük umutlar biriktirerek bekleyişini sürdürdükleri bedelli askerliğin gelmesi için harekete geçti. Bu sayede Türkiye'nin erken seçim kararı almasının üzerine başlatılan sosyal medya kampanyaları neticesinde bedelli askerlik konusu yeniden gündemin merkezine yerleşti. Sosyal medyada bedelli askerliğin gelmesini dört gözle beklediklerini ve bedelli askerliğin gelmesi durumunda ekonomiye can vereceğini ifade ediyorlar. Bedelli Askerlik konusuna ilişkin henüz hükümet kanadında kesin ve net bir açıklama gerçekleştirilmedi. Ancak en son Başbakan Binali Yıldırım tarafından bedelli askerlik hakkında ''Bedelli askerlik gündemimizde yok'' şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

bedelli

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DAKİKA BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI!

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son dakika açıklaması gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik konusuna yönelik, "Seçim ortamında böyle bir gündemi doğru bulmam" şeklinde ifadelere yer verdi. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Bedelli askerlik şu anda hükümetimizin gündeminde değil. Hele gele bir tarafta Afrin bir tarafta Fırat Kalkanı varken, bu şehitlerimize özellikle gazilerimize saygısızlık olur. Bu işlerin istismarını yapanlar da çok çok fazla. Hayırlısıyla şu önümüzde seçim bitmiş olsun, başkanlık sistemine geçiş dönemi hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır, atılması gereken adım varsa bu adımlar atılır. Ama şu anda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil.’’ açıklamalarında bulundu.

erdoğan

2018 BEDELLİ ASKERLİK GELİYOR MU? BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM AÇIKLAMASI...

Başbakan Binali Yıldırım tarafından bedelli askerlik konusuna ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştirildi. Başbakan Yıldırım, "Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için bu dikkate alınması gereken bir husus. Benim düşüncem bu. Bedelli askerliğe bakış açımız müspet. Bir yandan terörle mücadele veriyoruz bir yandan bedelli bu istismar edilecek bir konu gibi görünüyor. Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için bu dikkate alınması gereken bir husus. Benim düşüncem bu. Buradan elde edilecek kaynağın da savunma sanayimizi güçlendirme için kullanılması gerekir.’’ şeklinde ifadelere yer verdi.

FİKRİ IŞIK BEDELLİ ASKERLİK SON DAKİKA AÇIKLAMASI...

Başbakan Yardımcı Fikri Işık tarafından, Başbakan Binali Yıldırım’ın bedelli askerlik konusuna ilişkin açıklaması mercek altına alındı. Fikri Işık; "Bizim hepimizin farklı düşüncesi olabilir, ama Sayın Başbakanımız bu konuya 'müspet bakıyorum' dedikten sonra hükümetimiz bu konuyu mutlaka değerlendirecektir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı değerlendirme sonucunda cumhurbaşkanımızın gıyasetinde alınacak karar, hepimiz için geçerli bir karar olacaktır" sözlerini kaydetti.

fikri ışık

MAHİR ÜNAL BEDELLİ ASKERLİK SON DAKİKA AÇIKLAMASI...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da bedelli askerlik hakkında açıklamalar gerçekleştirdi. Mahir Ünal;  “Dün Başbakanımıza bu konuda kişisel görüşünü sordu arkadaşlar; Başbakanımız da ‘Bu konuda benim düşüncem müsbet’ dedi. Yani Başbakanımız, bizim gündemimizde bir düzenleme, çalışma var gibi bir ifade kullanmadı. Yani kişisel fikrini beyan etti.  Peki bizim gündemimizde böyle bir düzenleme var mı? Şu anda bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili bir düzenleme yok.” şeklinde ifadelere yer verdi.

MAHİR Ünal

NURETTİN CANİKLİ BEDELLİ ASKERLİK SON DAKİKA AÇIKLAMASI!

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de bedelli askerlik konusuna ilişkin açıklamalar gerçekleştirdi. Nurettin Canikli; bedelli askerlik hakkında yeni bir değerlendirme olup olmadığı sorusuyla ilgili “Cumhurbaşkanı’mızın açıklaması var, onun dışında başka bir şey yok. O noktadayız, onun dışında bir çalışma söz konusu değil”şeklinde ifadelere yer verdi.

Öte yandan Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, gazetecilerin, “İhtiyaçlar ve beklentiler konusunda bir çalışma yapmış mıydınız?” sorusuna ise “Cumhurbaşkanı’mızın açıklaması son noktadır, bitmiştir. Bu anlamda son söz o. Ama konuşmasına bir bütün olarak bakmak lazım. Bütün olarak baktığımızda... Arkadaşlar artık o da sizin göreviniz... Yorumum diye bir şey yok” sözlerini kaydetti.

nurettin

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Devletin bedelli askerlik yapılmasına karar vereceği dönemde; asker adaylarının zorunlu askerlik hizmetini, gerekli şartları sağladığı ve belirlenen ücretin ödenmesi yoluyla vatani görevinin yapılmış sayılması olarak tanımlanmaktadır. Bu sayede vatandaşlar nakit bedelini ödediği takdirde, askerlik hizmetini tamamlamış olacaktır. Para karşılığında yani dövizle yararlanılan bedelli askerlik uygulaması, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ve bireylerin işlerini kaybetmemeleri esasına dayanarak çıkarılmaktadır.

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

Bedelli askerlik yapabilmenin iki farklı alternatifi bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak;

1.ALTERNATİF: 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

2.ALTERNATİF: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

askerlik

TÜRKİYE’DE BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI GEÇMİŞİ…

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır.

17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır.

2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır.

2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilmişleridir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre bedelli askerlik ve bundan faydalanan kişi sayısı verilmiştir.

askerlik

YORUMLAR 314
  • İsim yok 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim eşim 6 aydır asker şuan 5 ayı kaldı eğer askerlik düşerse 3 ay sonra gelecek mi acaba
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    28 gün eğitim sartı kalkmalı
    Cevapla
  • NYS 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik profesyonel bir meslek olmalı. Yaş sınırını kaldır, yap bedelli. Toplanan para profesyonel askerlere de yeter, milli savunmaya da. Zorla yapılan askerlikten ne bekleniyor hâlen anlamadım. Herkes vatani görevini, kendi işini en güzel şekilde yaparak gösteriyor zaten.
    Cevapla
  • Neriman 5 yıl önce Şikayet Et
    Oglum düzenini kurdu yaş 25 olsun
    Cevapla
  • Nail 5 yıl önce Şikayet Et
    Lutfen artik oyalamayi brakin cikartinda bizde rahat edelim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!