Beslemek yasak ama gezdirmek serbest

Haziran 2004 tarihli kanunla doberman, pitbull, boxer ve japanese tosa cinsi köpekleri beslemek, satmak ve reklamını yapmak yasak. Ama park ve sokakta gezdirmek serbest!

Beslemek yasak ama gezdirmek serbest
Beslemek yasak ama gezdirmek serbest
GİRİŞ 24.06.2009 07:41 GÜNCELLEME 24.06.2009 07:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Göksel çakır'ın haberi

İsviçre'de kreşe giden 6 yaşındaki Süleyman Yıldırım, yolda pitbull cinsi 3 köpeğin saldırısına uğradı. Yüzü ve boğazı parçalanan talihsiz çocuk, feci şekilde can verdi. Bu vahşetin bir benzeri nisan ayında Edirne'de yaşandı. Parkta oyun oynarken pitbull saldırısına uğrayan 9 yaşındaki Ahmet Özer, parçalanmaktan kıl payı kurtuldu.

Annesi, oğlunu köpeğin saldırısından kurtaramayınca bağırarak yardım istedi. Çevredeki vatandaşlar, pitbull'un altında kalan çocuğu kurtarmak için köpeği öldürmek zorunda kaldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 24 Haziran 2004'te çıkardığı "Hayvanları Koruma Kanunu"na göre pitbull terrier, boxer, Japanese tosa ve doberman gibi tehlikeli köpekleri beslemek ve satmak yasak. 12 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanan "Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği"ne göre il çevre müdürlüklerinin, kanuna uymayanların köpeklerine el koyması ve hayvan başına bin-3 bin lira para cezası kesmesi gerekiyor. Ancak internet sitelerinde ve bazı pet marketlerde bu köpeklerin satışı hâlâ devam ediyor. Pek çok ilde yanına pitbull veya boxer'ını alan kişiler, sokaklarda serbestçe dolaşıyor.

Bilinçsiz gençler, çocuk parklarında cirit atıyor. Köpekleri hava atma aracı olarak kullanıyor. Hatta motosikletli bir adamın, boxer cinsi köpeğiyle Bahçelievler Fatih Caddesi'nde yarış yaptığı bile görülebiliyor. Bu semtte oturanlar oldukça rahatsız. Ancak yetkililerden bir türlü şikâyetlerine cevap alamamışlar.

Meryem Akşit, çocuğunu Yıldırım Beyazıt Caddesi'ndeki parka götürmeye korktuğunu söylüyor. Gençlerin, çoğu zaman köpeklerini tasmasız dolaştırdığını anlatan Akşit, "Polisi kaç defa aradık. Ama kimse yardımcı olmadı. Zabıta ve polisin önlem alması için bir çocuğun parçalanması mı gerekiyor?" diyerek tepki gösteriyor.

Necip K. adlı vatandaş da polisin ilgisizliğinden muzdarip. Yıldırım Beyazıt ve Fatih caddelerinde gezdirilen vahşi köpekleri görür görmez 155'i aradığını dile getiren Necip K., şunları söylüyor: "Karakol çok yakında olmasına rağmen polis gelmedi. Son olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne mail attım. Aradan bir ay geçti, hâlâ dönen yok."

Emniyet'i arayan bir başka vatandaş Murat B. ise parkta gezdirilen pitbull'lara çözüm bulunmasını sağlayamamış. Fatih'te oturan Esra Uçar ise ilçenin en işlek caddesi Fevzipaşa'da dolaştırılan boxer'lardan şikâyetçi. Ankara Batıkent'te yaşayan Fatih Geçin de kanunen yasak olan köpeklerin parklarda duyarsızca gezdirilmesinden yakınıyor.

KANUN VAR, UYGULAYAN YOK!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Koordinatörü Şaban Aydemir, "Kurumlar üzerine düşen görevi yapmazsa bu sorun devam eder. Sadece kanun çıkarıp yetki ve sorumluluğu almakla iş bitmiyor. Çevre Bakanlığı'nın veteriner hekimlik noktasında altyapısı yetersiz." diye konuşuyor.

Birliğin yönetim kurulu üyesi Dr. Mustafa Altuntaş da yasa Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılsaydı daha iyi denetim yapılabileceğini düşünüyor.

İstanbul Hayvanseverler Derneği Başkanı Suna Develioğlu, pitbull'ların dövüştürülmesi konusunu gündeme getiriyor. Gençlerin hava atmak ve güçlü olduğunu ispatlamak için vahşi köpekleri gezdirdiğine işaret eden Develioğlu, "Birçoğu da gizli yerlerde pitbull'unu sokak köpekleriyle dövüştürerek para kazanıyor. Zavallı köpekler parçalanarak can veriyor. Bu durumu bilenler, şikâyet etmeli." diyor.

Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Şube Müdürü Hacı Mehmet Can ise ilgili yönetmeliğin il çevre müdürlüklerince uygulandığını bildiriyor. Elemanları yetersiz olduğu için sokağa çıkıp köpek denetimi yapamadıklarına dikkat çeken Can, "Bu tür köpekleri sokakta ya da pet shop'ta gören, internet sitesinde reklamının yapıldığına şahit olan vatandaşlar hemen bulunduğu ilin çevre müdürlüğünü arayarak şikâyette bulunsun." çağrısında bulunuyor

 

KAYNAK: (ZAMAN)
YORUMLAR 7
  • Mehmet Rüzgar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaşlar köpek ler ne cinsi olursa olsun köpek suçlu değil insanlar suçlu asıl o insana ceza verilmeli yada o tarz köpekler koruma altında buyumeli heryere satış yapılmamalı madem sunuda söylüyorum ozaman bu kadar isyan eden arkadaşlar yada yetkili personeller sokak köpeklerini toplayın ondan sonra çoğu insan o saldırgan dediğiniz köpekler kendi elleriyle verirler Türkiye'de Zengin Fakir ayrımı var çoğu yerde nedenmi zenginlerin beslediği süs köpekleri neden toplqnmiorda bı fakire göz dikiorsunuz
    Cevapla
  • burak 4 yıl önce Şikayet Et
    28 yaşında çocukluğundan bugüne köpek bakan biriyim. 6 dogo arjantin sahibiyim. yasaklı olması beni köy de yaşamaya zorladı. ağızlıkla köpek gezdiren biriyim yine de elimden almak için uğraşanlar oldu ki başaramadılar. bakmayan sevmeyen bilmez öz çocuğun gibi olduklarını. dövüşten yaralı çıkıp sahiplerinden kaçırdığım ölümden döndürülüp rehabilite edilen dogom da var gayet uysal. iş eğitici de bitiyor. öğretmen öğrenci misali , baba çocuk misali.. anlamanız zor
    Cevapla
  • BLACK MAMBA 14 yıl önce Şikayet Et
    kararname metni. SAYI : B 18 0 DMP 0 03 05 010 01/ 126 22/04/2008 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Söz konusu Kanunun 14. maddesinin (l) bendinde; "Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden Japanese Tosa'ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri
    Cevapla
  • BLACK MAMBA 14 yıl önce Şikayet Et
    yalan. Yazık haberi yapan o çıkan kanunu iyi okusun işgembeden sallama duyma uydurma şeylerle milletin aklını bulandırmasın.Ne Boxer ne de Doberman yasaklanmamıştır.Ayrıca pitbull besleyen herkes serseri vay efendim güçlü olduğunu ispatlamaya çalışıyo gibi laflarda safsata bir çok işadamı,hakim ,subay,polis,bu köpeklerden beslediğini ben biliyorum.Haberden tek anladığım ve çıkardığım sonuç cehaletle kaleme alınmış bir yazı.TEBRİKLER
    Cevapla
  • mütercim 14 yıl önce Şikayet Et
    Çevre Müdürlüğü nasıl denetleyecek. Kanunla konulan yasakların kontrolü poliste veya zabıtada olmalı. Benim oturduğum mahallede de hava olsun diye zincirle gezdirilen bu türden köpekleri her gün görüyorum. Bunları çoğunlukla 17-20 yaşındaki gençler gezdiriyorlar. Buna laf olsun diye değil, doğru dürüst bir çözüm bulmalı. Öncelikle Veterinerler kendilerine getirilen köpekleri ihbar etmeli. Sokak kontrolü için eleman yetersiz olabilir, bunu beklemiyoruz zaten, şikayetleri değerlendirsinler yeter.
    Cevapla
  • blackword 6 yıl önce Şikayet Et
    o kopeğinde bi canı yokmu sen bide bunu değerlendir insanlık dersi AL benimde pitbulum vaf ben yyokken sen yanına gir kpeği döv istersen ıssır öldür ben demedikten sonra bişey yapmazz sen evladın olsa yetkililere verirmisin kimseye bişey yapmadıkca vermessin tabi beslesen böyle demmessin onu evladın kadar çok severdin çocuğum yanına gidiyor onu oynaşmak için bişey yapmıyo belediye sadece saldırgan olan pitbulları toplasa daha iyi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye'ye övgü: Merkez Bankası doğru yolda
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!