Davutoğlu'ndan Nahcıvan'a garanti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Kars Antlaşmasına bağlılığında tereddüt olmadığını belirterek, ''Türkiye, Nahçıvan'ın geleceğiyle birinci derecede ilgilidir ve ilgili olmaya devam edecektir'' dedi.

Davutoğlu'ndan Nahcıvan'a garanti
Davutoğlu'ndan Nahcıvan'a garanti
GİRİŞ 27.04.2010 22:36 GÜNCELLEME 27.04.2010 22:36

Davutoğlu, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Vasif Talibov ile görüşmesinin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ermenistan ile imzalanan protokollerle ilgili gelinen süreçte Kars Antlaşmasının durumunun ne olacağı yolunda bir soru üzerine, Viyana Antlaşması ve ardıl devletlerle ilgili hukukun çok açık olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, "hiçbir devletin daha önceki devletin imzaladığı anlaşmalardan kendini bigane addedemeyeceğini" kaydetti.

Kars Antlaşmasının geçerliliği konusunda hiçbir şüphe olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "bir bütün olarak Kars Antlaşmasının uluslararası hukuk anlamında da muhkem olduğunu, Türkiye'nin bu antlaşmaya bağlılığı anlamında da muhkem olduğunu" söyledi.

Davutoğlu, Nahçıvan'da Türkiye'nin garantörlüğü konusunun da çok açık olduğunu, bunun uluslararası hukukun bir gereği ve Türkiye'nin bir taahhüdü olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Nahçıvan ile Türkiye arasındaki gönül bağı dolayısıyla da Türkiye her zaman Nahçıvan'ın geleceğiyle birinci derecede ilgilidir ve ilgili olmaya da devam edecektir." diye konuştu.

"Nahçıvan'ın güvenliği, refahı, bizim güvenliğimiz refahımız gibidir" diyen Davutoğlu, görüşmede, Nahçıvan ile ekonomik, kültürel ilişkileri ele aldıklarını, son dönemde Azerbaycan ile ilişkilerdeki gelişmeleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Kültürel ilişkiler bağlamında, özellikle öğrenci bursları ve üniversiteler arası ilişkileri ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türk Hava Yolları'nın en kısa zamanda İstanbul'dan Nahçıvan'a sefer başlatması için de üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Bakan Davutoğlu, "Demiryolu, karayolu bağlantılarını da gözden geçirdik ama Nahçıvan'ı Türkiye'den hiç ayırmayacak bağ, gönül bağıdır" dedi.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Vasif Talibov da bütün yönleriyle birbirine bağlı olan Azerbaycan ile Türkiye'nin ilişkilerinin devam edeceğini, görüşmede konuşulan bütün konuların, ilişkilerin daha da geliştirilmesi için temel oluşturduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Bakan Göktaş: Evlilik kredisinde ilk ödeme 21 Mayıs'ta