İsmet Özel: İkna odaları tutarlı bir işti

İsmet Özel, Hayrettin Karaman'ın başlattığı 'dindar olmayana ayrı mekân' tartışmasında, 'ikna odaları'nı örnek gösterdi. Özel'in, burka yasağı ile ilgili çıkışı da ilginç.

İsmet Özel: İkna odaları tutarlı bir işti
İsmet Özel: İkna odaları tutarlı bir işti
GİRİŞ 16.08.2011 11:49 GÜNCELLEME 16.08.2011 11:49
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

EZGİ BAŞARAN'ın röportajı

Hayrettin Karaman Müslümanlığa uygun yaşamayanlar için ayrı mekânlar ihdas edilmesi gerektiğini söyledi. Sizce?

Bu ne amaca hizmet eder düşünmek lazım. Çünkü buna karşı şöyle bir tepki de olabilir: Asıl dindarlar ortalıkta görünmesin. 1973’te Türkiye’de bir daha ‘Islami gelişme’ sözü edilmesin diye siyasal Islam başlatıldı. Refahyol’un iktidara gelmesiyle siyasal Islam misyonunu tamamladı. Türkiye’nin bir daha Islami ülke olma ihtimali sıfır. Şu anda biz bu olmayacaksa ne olacak, onu konuşuyoruz. Bunu konuşmayı bir Müslüman reddetmeli. Türkiye eğer Islam ülkesi olmayacaksa Müslümanlar ne yapacaksa yapsınlar.

O ne demek?

Paris’te burka giymek yasaklandı. serbest mi kalsın? Burka giymek istiyorsan Paris’te işin ne? Hem kâfir dediğin insanların imkânlarını kullanacaksın, hem de onlara dayak atacaksın. Olmaz. Nurullah Ataç öyle diyordu; “Biz devrimciysek niçin dini bayramları kutluyoruz”. Devrimler yapıp, takvimi, yazıyı değiştirmişsin. Eğer ben Müslümansam, niçin Hıristiyanların takvimini kullanıyorum? Laik dediğimiz insanlar, ‘Biz dinimizi terk ettik’ diyor bence. Eskiden bu ülkenin dini Islam’dı, artık o ortadan kalktı derken de gayet tutarlılar. Türkiye’deki laiklik Fransa’dakine benzer. Fransız Ihtilali Fransız milleti kavramını tektipleştirdi. Yani eğer Katolik değilseniz, Fransızsınız. Çünkü laicite (laisite) var. Bizdeki buna benzer, buradaki dindar insanlar da buna uyar. Sokaklarda başı açıkla başı örtülüler el ele dolaşıyor.

Fena şeymiş gibi söylüyorsunuz...

Iyi, kötü demiyorum. Hatırlayın; bir zamanlar başörtülü kızlar için ikna odaları kuran biri vardı. Bence o hanım kendine göre çok akıllıca ve dürüst bir iş yapmıştı. Ikna odaları kuran hanıma kızmayı bırakıp, ikna olan kızları düşünmek lazım ki sayıları çoktur. Bu ülkedeki başörtülü kızların bazıları her bakımdan düzene intibak etmişler, bir tek başlarına örtü takıyorlar. Tiyatro oynamıyoruz burada.

RADİKAL

YORUMLAR 31
  • mert merih 12 yıl önce Şikayet Et
    İsmet ÖZEL'i Anlamak. İsmet ÖZEL'i anlamak çok zor iştir laflarına takılanlar var. Evet İsmet ÖZEL'i anlamak zordur. Ama kimin için? Hayatında kitaba yer olmayanlar için zordur. Ve onların anlamamalırından daha doğru bur şey olamaz. Yoksa hiç bir yazar anlayılmamak için yazmaz, konuşmaz. İsmet ÖZEL kim ne derse desin derinliği olan biridir. Siyasi yorumları şiir kitaplarından daha önemlidir. Necip FAZIL'la gerek çizgi gerekse yorumları açısından benzerliğinin çok olduğunu düşünüyorum. Beş tane roman okuyan kişiler hayatlarını sadece roman ve tv dizilerindeki gibi yaşamaya çalışanlar onu anlayamayacaktır. Onlar uzay mekiği yapabilirler ama sosyal olayları analiz edemezler...
    Cevapla
  • kerem yurtsever 12 yıl önce Şikayet Et
    yorum farkı. bu konularda kimler otorite olmalı? Dindarlık yaftası altındaki sözde fikir adamları mı? Yoksa derdi din olan islam alimleri mi? Sosyoloji ilmine dindar bakışı mı? Yoksa dinsel mevzulara din alimi bakışı mı? İslam bir argüman mı? Yoksa hayatın ta kendisi mi?
    Cevapla
  • hanif koray 12 yıl önce Şikayet Et
    dindarlar ortalıkta görünmesin :). bu iyi bir fikir. eğer nur serteri kendi zaviyesinden haklı görüyor isek... ikna olmayacak isek farkımızı farkettirmeliyiz. ikna odası kurma gücümüz olmadığına göre, gettomuza çekilmeliyiz... özel bir yandan yalnızlığını, zayıflığını vurguluyor ama öte yandan çok üst perdeden konuşuyor. eğer birarada yaşayack isek, ikna odası ister istemez kurulacak demektir. şu anda karamana yapılan saldırı da bir ikna odası değil mi? o halde zayıfsak zayıflığımızı bileceğiz ve ona göre taktik geliştireceğiz. yani biz istesek de istemesek de bu ülke gavurların elinde, abnin abdnin egemenliğinde kalacak... onların istedikleri olacak, chp eliyle olmazsa akp eliyle olacak... özele katıldığım nokta şu ki, hiç değilse müslümanlar muhalif olmayı sürdürebilmeliydi. batıya herkesden önce koşmamalıydı. bu kadar çabuk ikna olmamalıydı... bunun ise yolu, kamusal alandan, sivil toplumdan, demokratik siyasetten beri olmaktan geçer... liberallerle kolkola olunca daha batılı olmaya civilleşmeye ikna olduk.
    Cevapla
  • cicekabbas 12 yıl önce Şikayet Et
    biraz çel akıllık yapen kendime. islamlığınızı başa kakmayın.artizlik yapmayın.rol kesmeyin.canınızı sıkan yakan bir şey varsa amenerresulü felan okuyun.ferden ferda.ikna odaları ardına tecessüs etmeyin.sesinizi yükseltmeyin.gırtlak oyunları yapmayın.hücreler ne çok.
    Cevapla
  • osman doğan 12 yıl önce Şikayet Et
    bu adamı okumayın !!!. her ne kadar yazının başlığı haber7 yorumu olsada, yazının içeriği gerçekten muhteşem..ayrıca röportajın dünkü kısmıda gerçekten harikaydı..ismet özel hakkında bir çok şey yazılabilir,okunabilir ama ben bunu tavsiye etmiyorum.. ismet özel'i anlamaya gayret etmediğiniz sürece hiçbir yazısını okumayın !! , dinlemeyin !!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de gol krallığı yarışında son durum: Zirvede fark açıldı
Okuldan atılan kız öğrenci silahla okulun kapısına gelip havaya ateş açtı