İkinci yüz nakli tıp dünyasını ikiye böldü!

Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Ömer Özkan, Hacettepe'de yapılan ikinci yüz nakli için sitemkar konuştu: Eğer göründüğü gibiyse devlet imkanı boşa harcanmış!

İkinci yüz nakli tıp dünyasını ikiye böldü!
İkinci yüz nakli tıp dünyasını ikiye böldü!
GİRİŞ 26.02.2012 14:00 GÜNCELLEME 26.02.2012 14:00
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Akdeniz Üniversitesi'nden sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de yüz, iki kol ve iki bacak nakli yapıldı. Cengiz Gül'e, N.A.'dan alınan yüzün nakledilmesi "ikinci zafer" olarak nitelendirildi.

Ama bu nakil, tıp uzmanları ve vatandaşların kafasında bir soru işareti yarattı. Çünkü basına yansıyan fotoğraflarında, Cengiz Gül'ün yüzünde ağır bir deformasyon görünmüyordu.

Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan da, "O fotoğrafa bakınca bu yüz naklinin yapıldığına inanmak istemiyorum" diyerek eleştirisini dile getirdi. İkinci yüz naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ile ABD'den okul arkadaşı olan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Nakli yapan doktor, arkadaşım. Bu konuda polemik yaratmak istemiyorum, ama hastanın bu fotoğrafa bakınca ben de herkes gibi 'Bu kişiye bu nakil neden yapıldı?' diyorum. Eğer hasta o fotoğraflarda göründüğü gibiyse, bu nakilde sıkıntı var demektir. Bilimsel kurulun toplanıp, bunu değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.
 
'AĞIR DEFORMASYON YOK'
 
Prof. Dr. Özkan, Sağlık Bakanlığı'nın "yüz ve saçlı deri transplantasyonu için güncel endikasyonlar rehberi"ni hazırlayan bilimsel kurulun içinde yer aldığını söyleyerek şöyle dedi: "Bir hastanın yüz nakline kabul edilmesi için ağır, yüz ve saçlı deri bozukluğunun olması gerekir. Yüzünün orta bölümünde yani burnunda, gözlerinde, göz kapaklarında ağır bir deformasyon olması gerekir. Ve yapılacak nakille en az ağız, burun ve göz kapağı bölgelerinden birinde fonksiyonel bir kazanım sağlanması gerekir. Cengiz Gül'ün fotoğrafına baktığım zaman ağır bir sosyal uzaklaşmaya yol açacak bir deformasyon görmüyorum. Bu yüz naklini bekleyen eminim ki çok kişi vardı. Eğer bu fotoğrafa göre hasta seçilmiş ise devletin imkânları boşuna kullanılmış demektir." Prof. Dr. Özkan'ın ve Doç. Dr. Serdar Nasır'ın hocası olan Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Tunç Şafak ise "Nakil bizim bölümde yapıldı. Ama ben hastayı görmedim. Bu nedenle yorum yapmam doğru olmaz" dedi. Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. M. Emin Mavili de, "Hastayı nakilden önce görmedim. Bu nedenle yorum yapmam doğru olmaz. Hangi hastanın nakil için uygun olacağına hastanenin organ transplantasyon etik kurulu karar verir ve UKM'ye bildirir" yorumunu yaptı.
 
Renk tutsun diye burnu değiştirildi
 
Türkiye'de 2'nci tüm yüz nakli gerçekleşen hasta 25 yaşındaki Cengiz Gül için kritik karar burun nakli sırasında verildi. Yanaklar, alın, çene ve tek kulak nakli gerçekleşti son olarak burun kaldı. Doç. Serdar Nasır, burun hasarlı olmadığı için dokunmak istemedi. Bunun üzerine donörün ve Gül'ün ten rengi uyum skalası çıkartıldı. Renk farklılığının fazla olacağı görülünce ise burun değiştirildi.
 
SABAH

YORUMLAR 28
  • Kerim Gönülal 12 yıl önce Şikayet Et
    bencede. Dr bey haklı bencede hastanın yüzü gayet normal Çok daha ağır durumda olanlar var Bu işin içinde ya para yada torpil var Başka ihtiyaç sahiplerine nakil yapılabilirdi
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 12 yıl önce Şikayet Et
    Hilal hanım benim yorumumda amacım kimseyi üzmek incitmek değildir. Benim doktorluk-hekimlik mesleğinin önemine zorluklarına ve sorunlarına karşı ileri geri laf etmek gibi bir niyetim yok. bi
    Cevapla
  • demet76 12 yıl önce Şikayet Et
    ellerine yüreğine sağlık.. Bir insanı sağlığına kavuşturmak ne kadar kutsal bir hizmet.Elini taşın altına koyan sağlık çalışanlarına çok saygı duyuyorum.Genellikle taş arkadan kafasına atılır böyle insanların.Bilgisini insanı sömürmek için kullanalar ise unutmamalılar "keser döner sap döner gün gelir hesap döner"
    Cevapla
  • sukru bas 12 yıl önce Şikayet Et
    ::. google dan bakıyorum diğer ülkelerde yüz nakli yapılacak hastalara, ameliyat öncesi hastanın yüzüne bakılacak hali yok. yüzerin ne kas var ne uzuv. o yabancı doktorlar en ağır hastları ameliyat yapmış. gayette başarılılar. peki bizim ülkemizde ne var. ben bu ikinci ameliyattaki arkadaşı donör (yüzünü veren ölmüş kişi) zannettim. oysa onun yüzü değişiyormuş. şaşırdım. ömer hocaya katılmamak elde mi.
    Cevapla
  • hilal71 12 yıl önce Şikayet Et
    habere yorumum. gerkli veya gereksiz bilemem.bunu bilmem için o hastanın yerinde olmam gerek.inşallah sonuç başarılı olur.ne deyim allah yüzünü güldürsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi
ABD’de polis, siyahi askeri 6 el ateş ederek öldürdü