Validen emir geldi: Çaylar artık tek 'şeker'li

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, bir süre önce yayınladığı tuz genelgesinin ardından şimdi de, ‘tek şekerli çay' genelgesi yayınladı.

Validen emir geldi: Çaylar artık tek 'şeker'li
Validen emir geldi: Çaylar artık tek 'şeker'li
GİRİŞ 19.12.2012 15:30 GÜNCELLEME 19.12.2012 17:15
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Vali Şahin, kaymakamlıklara, belediye başkanlıklarına ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığına gönderilen genelgeyle, kahvehane, çay ocakları, kafe gibi yerlerde ikram edilen çay ve benzeri içeceklerin tek şekerle satışa sunulmasını istedi.

'Şekerin aşırı tüketilmesi' adlı genelgede, vatandaşların aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığı ve birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine işaret edildi. Çay ikramının veya satışının yapıldığı yerlerde, çayların ambalajsız iki şekerle ikram edilmesinin de milli servet kaybına neden olduğu vurgulandı. Valilik internet sitesinde de yer alan genelgede, şekerin aşırı kullanıma sunulmasının her türlü hastalığa zemin hazırladığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

"Şekerin aşırı tüketimine bağlı gelişen obezite nedeniyle diyabet ve kalp krizi ve hatta kanser vakalarında gün geçtikçe artış yaşanmaktadır. Günlük almamız gereken şeker miktarı ise 50 gramdan fazla olmamalıdır. Bu kadar kısıtlı şeker tüketmemiz gerektiği halde, evimizde, iş yerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır. Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için kahvehane, çay ocağı, kafe gibi toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir."

Vali Şahin, Nisan ayında da tuzun az tüketilmesini isteyerek kentte faaliyet gösteren lokanta ve restoranlardaki masalardan tuzlukların kaldırılması yönünde genelge yayınlamıştı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    sentetik... tatlandırıcılar vücudun doğal dengesine daha da yabancı ve metabolik dirence sebep oluyor, zaman içinde hastalıklara davetiye çıkarıyor deniyor. doğal pancar şekerine, doğal tuza savaş açarken, hazır yiyecek ve içeceklerin içindeki her türlü katkının gıda değeri sorgulanmıyor. şehirleşme ile birlikte, doğa ve doğaldan gitgide kopup, gıda diye hazır karışımlara yöneliyoruz ve doğal gıda ile beslenmek üzere yaratılan insan vücudu isyan ediyor...
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    pancar şekeri... ile gmo mısır şurubu aynı etkilemiyor metabolizmayı. pancar şekeri bütün hücreler tarafından yakılırken, hfcs direkt karaciğere gidiyor, insülin, leptin direnci yaptığı..sofra şekeri ile hfcs, bisküvi, çukulata, sodalı içecekler, bütün hazır yiyecek ve içeceklerdeki gmo fruktoz mısır şurubunun aynı olmadığı söyleniyor....son princeton üniversitesi araştırmalarında, kalorisi yakın olmasına rağmen, fruktoz serbest şeker oduğu için metabolik dirence sebep oluyor, deney fareleri sodalı içeceklerdekinden daha düşük oranda hfcs ile beslendiğinde farelerin hepsinin, yüksek yağ dietinde görülmeyen obeziteye ulaştığı gözlemlenmiş. son 30 yılda hfcs dietinin yaygın olduğu abedede bel çevresi, karaciğer, kan kimyasında değişmeler görüldü deniyor...
    Cevapla
  • hudut kartalı 11 yıl önce Şikayet Et
    sn. valim okur musunuz bilmem.. giresun'da her şey bitti, küp şeker mi kaldı. köy yolları perişan. , garibanlık dizboyu. keşke böyle komik şeylerle değilde adam gibi icraatlerle haber konusu olsaydınız sn. valim.
    Cevapla
  • Fevzi Demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    ben bu valinin emrinde çalışsam inanılmaz rahatsız olurdum. ne yani. kos koca devlet içtiğimiz çaya kullandığımız şekerin öteki tekine mi muhtaç. son derece iş güzarca, kesinlikle faydadan çok zarara çalışan, tribünlere mesaj vermeye dönük, amirlere yalakalıktan başka anlamı olmayan bir hareket. bütçenin su aldığı yer burası değil. çay kahve meşrubat servisleri, lojman, tatil uygulamaları vs. desen neyse. şekerin öteki tekinden devlet ne menfaat elde edebilir ki? çoğusu zaten şekersiz içiyor. kullanmadığı şeker için bunlara ek ödeme yapmıyorsa vali bakiyeyi buradan kapatsın.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 11 yıl önce Şikayet Et
    şeker için devletin kökden önlem alması lazım?...yoksa 10 yıl içinde herkes diabet ve kalp damar hastalıklarına yakalanacak.. ...içinde kimyasal maddeler ve 2 çeşit asit barındıran şeker resmen insanları mahfediyor? adeta zehir gibi , günümüzde artık şekerin başda şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarının baş sebebi olduğu kanıtlandı? eğer şeker tüketimi böyle devam ederse bu hastalıklar çocuklarıda vuracak? baklavalar,tatlılar ve çukulatalarla artık çok büyük sağlık sorunları oluştuğu için şekerin soframıza gelmeden önce önlem alınması lazım yoksa çift atacağına tek şeker at gibi uygulamalarla önlem olmaz!?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de nikah memurunda çirkin hareket: Burada resmî nikah kıyılıyor, dua edemezsiniz
Bugünden tezi yok müdahale edilmezse, Ortadoğu’da büyük savaş an meselesi