İstanbul'daki Ulaşım Zirvesi sona erdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin ulaşım sorununun çözümü amacıyla düzenlenen toplantıda bazı önerilerde bulundu.

İstanbul'daki Ulaşım Zirvesi sona erdi
İstanbul'daki Ulaşım Zirvesi sona erdi
GİRİŞ 08.12.2006 19:57 GÜNCELLEME 08.12.2006 19:57

Topbaş, Ceylan Intercontinental Oteli'ndeki toplantıda yaptığı sunumda, yasal düzenlemeler ve finans konusunda öneri ve taleplerini dile getirdi.

Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılarak, trafik denetiminin Büyükşehir Belediyesine devrini isteyen Topbaş, hasarlı trafik kazalarında rapor gereğinin kaldırılması talebinde bulundu. Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılarak, ulaşım yatırımlarının kapsam dışı tutulmasını isteyen Topbaş, yap-işlet-devret modelinin kolaylaştırılması ve Belediye Gelirleri Kanunu'nun çıkartılmasını talep etti.

Ulaşımın acele kamulaştırma kapsamına alınması gerektiğini de kaydeden Topbaş, bunun yanı sıra Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun çıkarılması, ulaşımda tek idareli yapıya geçilmesi ve Büyükşehir Belediyesine değer artışı payı (altyapı hizmeti ve imar karşılığı) alabilme hakkı verilmesini istedi.

Topbaş, ayrıca toplu ulaşım araçlarında akaryakıt, vergi ve SSK indirimi, genel bütçeye de raylı sistemlerin yapımı ve kamulaştırma bedelleri için ödenek konması ve toplu ulaşım araçlarından ücretsiz istifade eden merkezi idare birim personelinin ücretlerinin ilgili idarelerce karşılanması önerilerinde bulundu.

Finansman konusunda da metro yatırımlarının merkezi hükümet tarafından yapılması talebini dile getiren Topbaş, ayrıca İstanbul'da toplanan genel bütçe vergi gelirlerindeki Büyükşehir Belediyesi payının en az yüzde 6'ya çıkarılması ve Belediye Gelirleri Kanunu çıkartılarak, belediyeye gelir artırıcı imkan sağlanmasını istedi.

Büyükşehir Belediyesinin borçlanma sınırının artırılması ve yatırımlarının DPT yatırım programına alınmasında kolaylık sağlanması talebinde de bulunan Topbaş, ayrıca TEM gişelerinin Anadolu yakasında Gebze, Avrupa yakasında da Silivri'ye ötelenmesi önerisini dile getirdi. Topbaş, ayrıca okullar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında esnek mesai uygulamasına geçilmesi ve Avrupa ile Anadolu yakalarında farklı mesai saati uygulanması talebinde bulundu.

-SORULARI YANITLADI-

Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Topbaş, kentteki trafik sorununun çözümü için daha önce dile getirdikleri önerileri toplantıda tekrarladığını ifade etti. Toplantıya katılan İstanbul Valisi ve İl Jandarma Komutanı'nın birer sunum yaptığını dile getiren Topbaş, kendisinin de uzunca, detaylı bir sunum gerçekleştirdiğini bildirdi.

Topbaş, "Detaya girmiyorum. Biz taleplerimizi yaptık, çok farklı taleplerimiz oldu. Bütün talepler dinlendi. Bu talepler oluşturulan alt komisyon tarafından çakıştırılacak ve bunların içinde birinci öncelikli olanlar hemen kısa vadede uygulanacak" diye konuştu.

Orta ve uzun vadeli tekliflerin de değerlendirileceğini kaydeden Topbaş, "Taleplerimiz güzeldi, inşallah bir neticeye ulaşırız" dedi. Topbaş, kısa vadede hayata geçirilecek teklifler arasında okul çıkış ve mesai çıkış saatlerinin değiştirilmesinin bulunduğunu söyledi. Bir sonraki toplantı tarihinin de alt komisyonun çalışması sonucu belirleneceğini ifade eden Topbaş, toplantının, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun davetiyle yapılacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükekşi'ye 'Bylockçu' diyen Ahmet Çakar beraat etti!
İzmir'de nikah memurunda çirkin hareket: Burada resmî nikah kıyılıyor, dua edemezsiniz