Dış basında Hrant Dink cinayeti

İspanyol El Pais gazetesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak, 'Gazeteci Dink'in ölümü, Ankara'nın AB'ye yakınlaşmasını sabote etti' yorumunda bulundu.

Dış basında Hrant Dink cinayeti
Dış basında Hrant Dink cinayeti
GİRİŞ 20.01.2007 13:06 GÜNCELLEME 20.01.2007 13:06

Cinayeti birinci sayfadan, 'Türk milliyetçiliğine karşı gelen gazeteci İstanbul'da kurşunlanarak öldürüldü' başlığıyla duyuran gazete, Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili 'gerçekleri' artık kabul etmesi gerektiğini savundu. Sağ görüşlü La Razon gazetesi de 'Ermeni olayının en büyük savunucusu öldürüldü' başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin Ermeni iddialarını kabul etmesi gerektiğini öne sürdü.


Haberde ayrıca, 'Eğer Türkiye, Dink'in ölümünden dolayı Avrupa'ya doğru yolculuğunun kesilmesini istemiyorsa katilleri yakalamak zorunda' denildi. ABC gazetesi de 'AB, katliamlarla ilgili Türkiye'ye ifade özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söylerken, Dink'in öldürülmesi sistemdeki karanlık güçleri gün ışığına çıkardı' iddiasında bulundu. İspanyol televizyonları da gazeteci Dink'in öldürülmesini 'Türkiye'nin AB'ye doğru ilerleyişinde geri adıma neden olan bir saldırı olarak' yorumladı.


Belçika gazeteleri ise cinayete ilişkin haberlere geniş yer verirken, 'Ermenistan'ın sesi vuruldu' başlığı kullandı. Gazeteler, 'Agos gazetesini yaratarak Ermeni davasının sözcüsü olan' gazetecinin tehditler aldığını, aşırı milliyetçiler tarafından ağır eleştirilere hedef olduğunu, 'soykırım tezini açık ve cesur bir şekilde savunduğunu', Türk kimliğine hakaret ithamıyla yargılanmasına rağmen Türkiye'den ayrılmadığını ve davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımakta kararlı gözüktüğünü yazdı.


Dink'in öldürülmesine yoğun tepki gösterenler arasında kendisi ile mutabık olmayanların da yer aldığını, Türk basınının bu cinayeti tek sesle kınadığını belirten Belçika basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu cinayetin zamanlamasının anlamlı olduğuna ilişkin sözlerine de yer verdi. Basın, 'Avrupa'da şok yaratan' söz konusu cinayetin, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine olası olumsuz etkilerine de işaret etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!
Son dakika: Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Geri dönüş yok