Prof. Münir Ülgür yaşamını yitirdi

Einstein ile görüşme yapan üçüncü bilim insanımız ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Münir Ülgür (90) dün evinde hayatını kaybetti.

Prof. Münir Ülgür yaşamını yitirdi
Prof. Münir Ülgür yaşamını yitirdi
GİRİŞ 23.03.2007 10:30 GÜNCELLEME 23.03.2007 10:30

Ülgür, yarın saat 10.00'da İTÜ'de gerçekleştirilecek törenden sonra, Karacaahmet Mezarlığı'nda ikindi namazının ardından toprağa verilecek.

24 Aralık 1917'de doğan Ülgür, İstanbul Erkek Lisesi'nin fen bölümünden birincilikle mezun oldu. Parasız yatılı sınavını kazanarak Yüksek Mühendis Mektebi'nin (bugünkü İTÜ) Elektrik Bölümü'ne girdi ve 1941'de bu bölümden mezun oldu. Elektrik Fakültesi'nin kurucusu Prof. Dr. Burhaneddin Sezerar 'ın asistanı oldu. 1946 yılında doçent olan ve 1948'de General Electric'te eğitim çalışması yapmak üzere İTÜ tarafından ABD'ye gönderilen Ülgür, 2.5 yıl ABD'de kaldı. Yurda dönüşünden sonra 1951'de profesör oldu ve 1952 yılında da İTÜ Elektrik Fakültesi dekanlığına seçildi. 1985 yılında da emekli oldu.

İlk meteoroloji bölümünü kurdu


Münir Ülgür, ülkemizde ve İTÜ Elektrik Fakültesi'nde otomatik kontrol disiplinini yaratmış ve bu disiplinin kürsüsünü kurmuş, yıllarca bu konuda eğitim vermiş ve laboratuvar çalışmalarını yönetmişti. Ayrıca otomatik kontrol laboratuvarlarını fakültede kurmuştu. Onun açtığı servomekanizm dersi, MIT ve Stanford Üniversitesi'nden sonra dünyada üçüncü olarak açılmıştı. Bu anlamda elektrik teorisi ve endüstrisinin daha sonraki yıllardaki gelişimine en büyük etkide bulunmuş bilim insanları arasındaydı. Ülgür ayrıca Elektrik Fakültesi dekanlığı döneminde fakültenin bir bölümü olarak ülkemizin ilk meteoroloji mühendisliği bölümünü kurmuştu. Prof. Dr. Münir Ülgür, Prof. Dr. Kerim Erim ve Dr. Adnan Adıvar 'dan sonra, Einstein ile görüşme yapmış olan üçüncü bilim insanımızdı.


(Cumhuriyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi