Avusturya Kaernten'de cami yasağı

Avusturya'nın güneyindeki Kaernten Eyalet Meclisi, eyalet sınırları içinde "cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan bir yasayı" kabul etti.

Avusturya Kaernten'de cami yasağı
Avusturya Kaernten'de cami yasağı
GİRİŞ 13.02.2008 15:24 GÜNCELLEME 13.02.2008 15:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Avusturya'nın güneyindeki Kaernten Eyalet Meclisi, eyalet sınırları içinde "cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan bir yasayı" kabul etti. Eyalet valisi ve aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği İttifakı (BZÖ) hareketinin kurucu lideri Jörg Haider, "cami ve minare inşaatının, eyaletin tarihsel ve doğal mimarisini bozduğu için yasaklandığını" öne sürdü.


Haider'in hazırlayarak eyalet meclisine sunduğu yasa tasarısına meclis üyesi Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisi (ÖVP) olumlu oy verirken, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) ise karşı oy kullandığı bildirildi. Eyalet sınırları içinde cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan yeni yasaya destek olan Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisi'nin eyalet başkanı Josef Martinz, "Yasaya olumlu oy vermelerine karşın yasada kimi değişikliklerin yapılması gerektiğine inandığını" söyledi. Aşırı sağcı vali Haider'in hazırladığı yasayı "sabun köpüğüne" benzeten Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) eyalet başkanı Gaby Schauning ise, "Gerek yeni yasanın gerekse yasayla kurulması istenen özel inşaat komisyonunun din özgürlüğünü kısıtlayamayacağını" kaydetti.


Schauning, yeni yasaya karşın dinsel cemaatlerin inançları gereği, ihtiyaç duydukları dinsel mabetleri inşa edebileceklerini belirterek, "Ancak yeni yasayla inşaat sürecinde kimi zorlukların yaşanabileceğini" dile getirdi. Haider, yasaya muhalefet edenleri tarihsel gerçekleri bilmemekle suçlayarak, "Önemli kararları almaya cesaret edemeyenlerin tarihte hep yitirenler olduğunu" söyledi. Haider, yeni yasanın çok somut ifadelerle kaleme alındığını belirterek, "Kaernten eyaleti sınırları içinde cami ve minare inşa etmenin hiçbir biçimde mümkün olamayacağını" kaydetti.


Geçen yıl yaptığı bir açıklamayla, valisi olduğu Kaernten eyalet sınırları içinde cami ve minare inşa edilmesini yasaklayacağını haber veren Haider'in bu açıklamasını, federal hükümet ve parlamentodaki diğer siyasal partilerin temsilcileri ciddiye almamışlardı. Kaernten eyaleti meclisinde bugün kabul edilen yasaya karşı ülkede, çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Müslüman sivil toplum örgütlerinin adli makamlar nezdinde itiraz edecekleri bildirildi.

YORUMLAR 3
  • yasir ekinci 16 yıl önce Şikayet Et
    büyük çekmece bahçeşehirdede cami var ezan yasak. DAHA ACAYİP ŞEYLER DUYDUM BEN ESENKENTE bilgisayar firmasında personel olarak çalıştığım yıllarda 2006 - 2007 arası bahçeşehir\'de camivar ama imza toplayıp ezanı susturmuşlar ve boğazköyde yapılırken cami projesi bile eklememişler hatta esenkent \'te de yüksek(ikiyüzlü) makamlara ezandan rahatsız oluyoruz diye başvurmuşlar ama cami imamı cumada bu rahatsızlığı belirtince cemaat gereken cevabı verdi ve ezan susmadı bu anlattıklarım 4 ay öncesine kadar bu şekildeydi şu an nasıl bilmiyorum acaip budur.
    Cevapla
  • YALÇIN ÖKSÜZOĞLU 16 yıl önce Şikayet Et
    kesin bizimkilerdir onlar. kesin bizim chp liler ya rektörler yada anayasa mahkemesi üyeleri veya yargıtaydakilerdir onlar. mutlaka parmakları vardır. TÜRKİYEDE yapmak istediklerini oralarda prova ediyolar... vay be....
    Cevapla
  • Muhammed m. 16 yıl önce Şikayet Et
    avusturya-tirol. ben avusturyada kaliyorum(tirol) , ztn tirolde 1 tane minareli cami var onun minareside 5-6 metreyi gecmiyor. Minareli camiyi yapmak icin 2 sene IZIN icin urasdilar ama kücük de olsa elhamdulillah yapildi. kärntende izin vermemeleri cook normal MALESEF...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı