Kadınların kıskançlık nöbetleri geldiğinde..

İnsanın doğasında olan kıskançlık, aslında normal bir duygu. Ama ipin ucunu kaçırdıysanız ve karşınızdakini boğacak duruma geldiyseniz önlem almanızda fayda var!

Kadınların kıskançlık nöbetleri geldiğinde..
Kadınların kıskançlık nöbetleri geldiğinde..
GİRİŞ 07.03.2008 07:39 GÜNCELLEME 07.03.2008 07:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kıskançlığın ilacının ‘sosyalleşme’ olduğunu vurgulayan Medical Park Fatih Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sinem Demir, “Aşırıya kaçmamak şartıyla film ve dizi izleyerek ‘imrenme’ duygunuzu bastırabilirsiniz. Ama kıskançlığı dizginlemenin en doğru yolu hobiler edinmek, dans etmek ve resim yapmak gibi sosyal aktivitelere katılmak” diyor.


Hemen her insanın az veya çok hissettiği doğal bir duygu olan kıskançlıkta önemli olan dozu kaçırmamak. Çünkü aksi takdirde hem kendinize, hem de karşınızdakine zarar verebilirsiniz! Medical Park Fatih Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sinem Demir; kıskançlığın baş edilmesi en zor duygulardan biri olduğunu vurguluyor. Kıskançlığın; imrenme ve gıpta etmeyle başlayıp, haset duymaya kadar gidebildiğine dikkat çeken Demir, ‘kıskançlığın esiri’ olmamanız için şu önerilerde bulunuyor:


- İmrenmek, kendini bir diğeriyle kıyaslamak ve onun yerinde olmak istemektir. Birinin mutluluğuna imreniyorsanız, ‘keşke ben de öyle mutlu olsam’ dersiniz, ama o kişi için kötü hisler beslemezsiniz.


- Kıskançlıkta ise ‘ah keşke’ demenin bir adım ötesine geçer, o kişiyle gerçekten bir sorununuz olmasa bile, varmış gibi davranırsınız. İyi ihtimalle onu görmezden gelirsiniz, kötü ihtimalle o kişiyle ufak tefek hayali sorunlar çıkarırsınız.


Haset Yuva Bile Yıkar!...


Haset ise bu duyguların en ağırıdır! Yerinde olmak isteğiniz kişinin sahip olduklarını kaybetmesini ister ve bunun için harekete geçersiniz. Kıskançlıktaki ufak tefek sorun çıkarmaların düzeyi artar. Hedef, o kişinin mutluluğunu yıkmaktır.


Mutluluk sebebi evlilik ise eşiyle ilişkisini, sosyal hayat ise arkadaşları ile ilişkisini bozmaya çabalar. Bozma araçları; dedikodu, iftira-yalan olabilir. En uç nokta ise fiziksel zarar vermektir.


Herkes imrenebilir, pek çok insan kıskanır, daha az insan haset duyar! İmrenmek olağan bir duygudur ve birçok insan tarafından hissedilebilir. Ancak bir ‘izleyici’ konumunda, sürekli diğerlerinin mutluluklarını gözlemek, bir yaşam tarzı haline gelebilir. Özellikle duygusal yoksunluklar yaşadığına ve diğerleri kadar ‘şanslı’ olmadığına inanan biri bunu yapabilir.


Evliler Terapiste


Duygusal yoksunluklar da herkesin hayatında zaman zaman gözlenir. Bir yoksunluğun (kayıp, ayrılık gibi...) yasını tutmak ya da üzülmek için kendimize bir süre izin vermek sağlıklı olabilir. Ama uzun sürmüş ise bu yoksunluğu ‘yeni var’lara dönüştürmek için harekete geçmekte fayda var!


İşte bu noktada izlediğimiz filmler ve diziler de bir bakıma ‘diğerinin mutluluğuna, fiziksel/maddi gücüne imrenme’ hissimizi telafi eder. Bir yere kadar bu sağlıklıdır, telafi etmek iyi gelir. Ama tabii ki aşırıya kaçmayarak ve kendinizi ‘yaşamayan’ sadece ‘izleyen’ biri konumuna sokmamalısınız. En sağlıklısı ise hobiler edinmek, dans edip, resim yapmak gibi sosyal aktivitelerle sizi esir alan kıskançlığı dizginlemek.


Hasetin hedefi olduysanız ve bu yaşamınızı doğrudan etkileyen bir duruma geldiyse, eğer evliliğinizi etkileyen bir durum varsa evlilik terapisi önerilebilir. Eğer yaşanılan bölgede psikolog veya psikiyatr yoksa, o bölgede hatırı sayılır kişilerden (doktor, öğretmen, hemşire) destek ve önerilerde bulunması istenebilir.

YORUMLAR 3
  • Zelıha 8 yıl önce Şikayet Et
    Yanı doktorbey dogru soyluyor ben kendım sahıt oldum buna annemın kıskanclıgı yuzunde bosandılar ve bende cok ama cok asırı dercede kıskanc bırıyım ve bende annemle babam gıbı ayrılıcakmıyım cunku esımı oyle cok bıktırıyorumkı ben sızden yardım ıstıyorum benı bu dertten kurtarım esımı cok sevıyorum ve ondan ayrılmak ıstemıyorum ama elımde deyıl bazen dusunuyorum asırıya kactıgımın farkındayım ama kendıme hakım olamıyorum yardım edın bana ne olur bu lanet kıskanclık duygusunu beynımden ve kalbımden atmak ıstıyorum cunku kalbım karardı bu duyguyla
    Cevapla
  • kenan ahmet yarıcı 16 yıl önce Şikayet Et
    doğru söze ne denir .... ...bir önceki yorumdaki ve benim yorumumdaki gibi düşünce Türkiye de yüzde kaç oranında acaba özellikle genç bayanlar ve baylar arasında diziler hakkında bir anket yapılsa iyi olur bende izliyorum (mecburen)ama iğrenerek ve ibretle izliyorum imrenerek izleyen hanımlar beyler varsa yazıklar olsun eyvahhhlar Allah ıslah etsin derim
    Cevapla
  • saginay sagin 16 yıl önce Şikayet Et
    bir toplum daha fazla nasil dizi izlemeli onu merzak ettim simdi. yahu icimiz disimiz dizi olmus normal sohbetlerde dahi dizi tartisilir olmus hala bide dizi izlemeyi tavsiye ediyorlar pes vallahi,sahsen bana igrenti geliyor dizilerden birde HER DIZIDE ISRARLA GAYRI MESRU COCUK TEMALARI ISLENIYOR(benim bildigim en az 6 dizi var cocuklarin aslinda babalarinin baskasi oldugu uzerine donen senaryolu)bu israr sanirim cagdaslasma mucadelesinden olsa gerek.aslinda muasir medeniyetleri yakalamayi birak gectik bile simdide tur bindirmeye calisiyoruz gecmisin acisini cikarmak icin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal