Can Paker 'yeni partiyi' anlattı...

Başbakan Erdoğan ve bazı yazarların katıldığı yemeğin evsahibi Can Paker, Türkiye'nin sınıfsal dağılımına bakışını açıkladı ve Geleceği şekillendirecek partiyi anlattı...

Can Paker 'yeni partiyi' anlattı...
Can Paker 'yeni partiyi' anlattı...
GİRİŞ 08.05.2008 08:04 GÜNCELLEME 08.05.2008 08:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Murat Birsel'in köşe yazısı


Can Paker, Cnbc-E'de 'Son Baskı'da konuğum oldu. Evsahibinin, herkes gittikten sonra, kafasında nelerin şekillendiği yemek hakkında bütün yazılıp çizilenlerden daha önemli ipuçları veriyor.

Can Paker ile canlı yayında yaptığım konuşmanın en önemli noktalarını aşağıda veriyorum:

- Başbakan AK Parti kapatılmasın istiyor ama daha önemli önceliği Türkiye'nin zarar görmemesi, özellikle ekonomik açıdan. Bunun için de demokratikleşme hedefini uzun vadeli bir süreç olarak düşünüyor. Olası bir siyasi krizden çok, bunun yol açabileceği, bir ekonomik krizin zararını en aza indirgemek konusunda yoğunlaşıyor.

- Tayyip Bey'i keyfi yerinde, sakin, kendinden emin ve gerginlik tırmandırıcı bir üsluptan uzak gördüm. Uzun vadeli demokratikleşme sürecinde kamuoyunun desteğini en önemli unsur olarak kabul ediyor. Sosyo-ekonomik gelişme açısından Türkiye'nin geldiği yeri daha ileri götürmek durumunda ve 'Batılılaşmanın' geri dönülemez olduğunun farkında.

- Şu andaki Tayyip Erdoğan, beş yıl önceki (soruya 'mesela beş yıl önceki Erdoğan'a göre' diye başlamıştım. MB) Tayyip Erdoğan'a göre Batılı kriterlere çok daha yakın duran biri. Bizim evdeki yemekte içki de içildi örneğin, şarap rakı, masada vardı; içen de oldu içmeyen de. Zaten Türkiye böyle yaşıyor ve bu iki grubu beraber yaşatabilecek parti Türkiye'nin gelecekteki partisidir.

Burada bir nefeslenelim, Can Paker'in söylediklerinde -bence- en önemli noktaya geldik, 'Türkiye'nin gelecekteki partisi' kavramı önemli, bu konuyu yayında irdeledik, paylaşıyorum:

- Türkiye'ye bakın; toplumun yüzde 85'i orta sınıf ve altı. Nasıl daha iyi yaşarım, nasıl zengin olurum sorusuna yüzde 65'i, 'daha iyi eğitim daha çok çalışmak' cevabını veriyor. Bu tam bir orta sınıf değer yargısıdır.

- Cumhuriyet Türkiyesi'ni yüzde 30 'elit' yüzde 70 'Anadolu orta sınıf' diye düşünelim... Bu yüzde 30'un yüzde 10'u 'ulusalcı' (Türk'ün Türk'ten başka dostu yok), yüzde 20'si 'demokrat' (karşı tarafı anlamaya açık ama laiklik elden gider mi endişesi taşıyan) renklerde. Yüzde 70'in yüzde 10'u şeriat istiyor, geri kalan büyük kitle -çocukları daha iyi okusun kendisi otomobil sahibi olsun isteyen - yüzde 60'ı oluşturan Anadolu orta sınıfı. Onların da pek dile getirmedikleri ama düşündükleri 'laikler fırsatını bulsalar namazı da yasaklar mı' şüpheleri var. Bu iki sınıf (yüzde 30 ve yüzde 70) beraber yaşıyor, ekonomik aktiviteye beraber katılıyor, hatta kız alıp veriyor ama karşılıklı şüphelerinden vazgeçmiyor. Karşı tarafı anlamaya çalışmak yerine her iki taraf da, bir konu ortaya geldiği zaman, kendi kuşkularına göre tutum belirliyor.

- Ekonomik olarak beraber yaşayabilen bu iki kesimin düşünce olarak da beraber yaşayabilmesini sağlayacak, iki bloku beraber yaşatabilmeyi başaracak parti Türkiye'nin gelecekteki partisidir. Bu AK Parti de olabilir, başka bir parti de olabilir. Tayyip Erdoğan'lı olabilir, Erdoğan'sız olabilir. Ama bu oluşum mutlaka Batı demokrasilerine yakın bir oluşum olur. Dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın (kapansa/kapanmasa) Türkiye'de bundan sonra siyaset bugüne kadar olduğu gibi olmayacak, iki grup birbirine yaklaşacak; onlar birbirlerine yaklaştıkça Türkiye Avrupa'ya yaklaşacak.


muratbirsel@stargazete.com

YORUMLAR 5
  • edatuzun 15 yıl önce Şikayet Et
    Kapatma davası yargıdaki mason elinin kanıtıdır. Hükümetin düşürüldüğü bu durum,olası bir kapatma ve yasaklama,Türkiye\'nin bir yargı ayıbı ve gizemi.Yargının milleti,milletin çoğunluğunu hiçe sayarak giriştiği bu iş derin devlet işi.Çok açık değil mi zaten.Türkiye\'nin istikrarlı gidişatından ve gelişiminden rahatsız olan dış güçler hemen mason localarından düğmeye bastı ve Türkiye\'de karışıklıklar çıkardı,kutuplaşmalar oluşturdu,sahte laiklik elden gidiyor sloganlarını beyinlere kazıdı.Masonlar yargıya yerleşmişler.Adnan hoca davası da bunun bir örneğidir
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 15 yıl önce Şikayet Et
    Peker Saros un Adamı Değilmi. Bu Can Peker Saros un adamı değilmi?Herif ev sahibi!Konukların listesini başbakan yapıyor.Konukların biri Eski Milli Görüşçü Biri Liberal dönme Ötekiler eski marsistler.Bunlarmı Başbakanla AKP yi kurtaracaklar.Vay anam vay.
    Cevapla
  • Ismail Yildiz 15 yıl önce Şikayet Et
    bu yüzyilda. insanlari siniflandirmak tarihdeki tanima göre siniflandirilmaz.. türkiyedeki sorun yasam sekline, temel haklara, yasalara ve kanunlara göre siniflandirma dir.. buda özellikle devlet tarafindan dis etken devletlerin destegi ile oluyor. bu acidan diger siniflandirmalar da bu sebebden gündeme geliyor. yani zangin, fakir, yoksul gibi sorunlar. yanlis deneyimli parti baskanlari degisme imkani olmadikca yeni partilerde fayda vermez. yani simdiki hükümet üyelerinden baska iyi kisiler icin mi yeni parti gerekiyor.
    Cevapla
  • Ismail Yildiz 15 yıl önce Şikayet Et
    dogru anlamda. eger yeni parti araniyorsa ve gerekiyorsa. o parti türkiyenin siyasi gündemini 7 yildir yakindan ve uzakdan yurt disindan gayri resmi parti olarak TDB=Türkiye Demokrat Birligi ile \"ABITÜRK\" düsüncesi dir. bu düsünce türkiyenin yanlis alanlarda faaliyetleri durdurup a dan z ye kadar yeni düsünce ile büyük hedefler icin siyaset yapmak ister. yoksa mevcud partiler devam edebilir yeni partiye gerek yook.. bize göre bos zaman kayip etmekden baska hic anlam tasimaz..
    Cevapla
  • Ismail Yildiz 15 yıl önce Şikayet Et
    artik bu moda bitsin. diyelimki yeni parti kuruldu ve hükümet oldu. peki bu partide kimler yer alacak.. bu partide yer alacak kisiler simdiki mevcud partilerde yer almis olsalar ve krizler olusmasa.. örnegin simdiki hükümet basarili ve bilindigi kadar iyi calisiyor ve tarihi olan iki muhalefet partilde var, hal böyle iken neden yeni parti ve yeni arayis.. bu üc partide degisim yapmak yerine krizler yaratiliyor.. eger mevcud partilerdeki baskanlar yenilenemiyorsa krizler ile ödüllenmis olurlar..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!
Kurbanlık fiyatları belli oldu! İşte İstanbul, Ankara ve birçok ilde ortalama fiyatlar