Meslek liseliler mühendis olacak

YÖK'ün üzerinde çalıştığı projeye göre meslek yüksek okulları 'Teknoloji Fakültesi' olacak, bu fakülte mezunları da 'Uygulama Mühendisi' diploması alacak.

Meslek liseliler mühendis olacak
Meslek liseliler mühendis olacak
GİRİŞ 27.05.2008 20:02 GÜNCELLEME 27.05.2008 20:02
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Yakup Bulut'un haberi


Mesleki eğitimi özendirmek için çalışma yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), meslek liselilerin sınavsız geçiş yaptığı meslek yüksekokullarından (MYO) mezun olan öğrencilere mühendislik diploması verecek. Mühendislik diploması verecek olan MYO'lar, 4 yıllık lisans programı içeren, “Tekonoloji Fakültesi” statüsüne kavuşturulacak.

ÖZCAN: CAZİBESİ ARTACAK

Türkiye'nin geleceğinin yüksek okullarda olduğunu düşündüklerini söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “10 yıldır terk ettiğimiz yüksek okulları, teknoloji fakülteleri haline getirip mühendislik payesi vererek uygulamalı mühendislik sınıfına aktarmak isti-yoruz. Bunu da yaparsak yüksek okulların cazibesi kat kat artacaktır” açıklaması yaptı.

UYGULAMA MÜHENDİSİ OLACAKLAR

Elektrik Teknolojisi, Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Mekatronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi bölümleri açılacak olan 'Teknoloji Fakülteleri'ne ihtiyaç oranında yeni bölümler de açılacak.

Alanında hizmet veya üretimle ilgili proje yapma, planlama, yönetme, uygulama ve kontrol, ürün geliştirme, test, kalite yönetimi, servis ve imalat konularında imza yetki ve sorumluluğuna sahip olacak 'Teknoloji Fakülteleri'nin mezunlarına diploma ile alanlarıyla ilgili “Uygulama Mühendisi” unvanı verilecek. Uygulama mühendisleri gelişmiş ülkelerdeki gibi, teori ağırlıklı mühendislik yerine, mevcut mühendislik fakültesi mezunlarını tamamlayıcı, uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi alacak.

DIŞARIDA İŞ BULABİLECEKLER

Akredite edilmiş programlardan mezun olanlar, dünyanın her yanında iş bulma ve mesleğini geliştirme olanağına sahip olacak. Bu dönüşüm aynı zamanda 'Uluslararası Kalite Standartları'nı karşılayacak yapıyı da beraberinde getirecek.

Uluslararası endüstrinin tercih ettiği teknik eleman tipi yetiştirilerek, mesleki ve teknik orta öğretime ve dolayısıyla 'Teknoloji Fakülteleri'ne daha başarılı öğrencilerin çekilmesi hedefleniyor. Böylece hem orta öğretimde hem de yüksek öğretim aşamasında kalite yükselecek ve aynı zamanda genel liselere olan yöneliş de azalmış olacak.

Katsayı tartışmaları yeni bir boyut kazanacak

YÖK'ün meslek yüksek okulları için getireceği yenilik en çok meslek liselerinde okuyan öğrencileri ilgilendiriyor. Meslek liselerinde okuyan öğrenci sayısı bu yıl toplamda 1 milyon 264 bin 870 oldu. Meslek liseliler sınavsız geçtikleri meslek yüksek okullarından mühendislik diploması alma hakkına kavuşunca halen yüzde 35'lerde olan mesleki eğitim oranının yüzde 60'lara kadar çıkartılması hedefleniyor.


Bu hedefin gerçekleşmesi durumunda meslek liselilerin yaşadığı katsayı mağduriyeti bir ölçüde aşılmış olacak. Böylece meslek liseleri ve katsayı ile ilgili tartışmaların boyutu da değişecek. YÖK'ün henüz üzerinde çalıştığı projenin getireceği yenilikle yıllardır iş garantisi sağlayamadığı gerekçesiyle ilginin azaldığı yüksekokullarda da ciddi bir canlanmanın yaşanması bekleniyor.

YORUMLAR 33
  • ismail öney 15 yıl önce Şikayet Et
    MESLEK LİSELERİNİN BAZI İYİ BÖLÜMLARİ BULUNMAKTADIR ONALRA GİRİLEBİLİR. okul rehberlikçileri bunu yönlendirecektir, aşağıda genelleme yaptık uygun olmadı,
    Cevapla
  • Volkan Taç 15 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen Yorumlarınızda Mantık Olsun. Arkadaşlar, Meslek lisesine gidenlerin ÖSS\'de iyi bir puan almaları için bir neden yok. O yüzden ÖSS başarımları düşük. Yani olaya şu açıdan bakalım. Düz liselere 4 yıllık fakültelerin önü kapatılacak ve sadece kültür derslerinin öğretmenlik bölümleri serbest bırakılacak. Ya da istersen 2 yıllıklara sınavsız girebilirsiniz diyecekler. Şimdi önünde böyle bir sonucu olan bir yoldasınız. Siz düz lise okuyanlar acaba ÖSS\'yi dikkate alır mısınız? İşte fark burada. Eğer ucunda sınırsız seçim olursa sonuç değişir
    Cevapla
  • ismail öney 15 yıl önce Şikayet Et
    ALLEMEYİ CİHAN YETŞTİRSEDE KİMSE ÇOCUKLARINI MESLEK LİSESİNE GÖNDERMESİN.. DOST TAVSİYESİ. sanayi düşünüyorsa direkt sanayiye ve çıraklık eğitimine veriniz, hizmet sektörü düşünüyorsa oraya veriniz, sağlıksa sağlık her neyse..ama neslek liselerini tavsiye etmem.çocuklarınızın tüm kabiliyetleri körelir, iş bulma şansı yüzde bir dir.bu arada selçuk ünüversitesindeki teknik bilim myo da 20 sene önce görev yapmış akdemik kadrodaki hocalarımın ellerinden öperim,saygılarımı sunarım
    Cevapla
  • ismail öney 15 yıl önce Şikayet Et
    MESLEK LİSELERİ BİR EĞİTİM CİNAYETİDİR... ben olsam tümünü kapatırım.kapatılmzsa, 15-18 yıldan fazla öğretmenleri emekli ederim. biz torun torba sahibi olduk, meslek lisesi öğretmenlerimiz hala zıpkın gibi delikanlı..YAPTIKLARI İŞ YOK ÇÜNKÜ.İYİCE BİR TERLETMEYİ DÜŞÜNÜRDÜM.meslek liseleri reel sektöre kazandırılarak fabrika okulu haline getirilmeli,biz zaten amele okulu derdik, hasbel kader sanayiye düşenimiz olursa yeniden çıraklığa başlardık. ötekilerde resmen amele olurlardı,madem amele olcaK NİYE OKUYACAKKİ, zaten amelelikten başka zenaatı yoktu
    Cevapla
  • ismail öney 15 yıl önce Şikayet Et
    MARİFET İLTİFATA TABİDİR... eml lerde herşey dayak sebebiydi,makinalara el sürmek idamlık suçtu, makinaların uzun 50 yıl nasıl hala ilk günkü gibi yeni durdunu anlayamıyorum. makinaları çalıştırmak değil makinalardan korkmayı öğrendik, iş yapmaktan çok temizliğini öğrendik, lat menat uza hübel gibi nakinaları çalıştırmak yerine makinalara tapmayı öğrendik,makina çalışarak yıpransın ve öğrenilsin diye koyuluyor, tavuğun şeyi aşınacak diye yumurta yapmasını önlemek gibi birşey,zate4n son olarakta,bu öğretmenlerin arasına düşmemeyi öğren
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Time dergisinden Filistin kapağı!
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!