Numan Kurtulmuş'tan 'akil adamlar' açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, akil adamlar komisyonuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Numan Kurtulmuş'tan 'akil adamlar' açıklaması
Numan Kurtulmuş'tan 'akil adamlar' açıklaması
GİRİŞ 29.03.2013 16:17 GÜNCELLEME 29.03.2013 16:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Numan Kurtulmuş, ''Hem siyasiler hem kanaat önderleri hem sivil toplum kuruluşları hem medya hem de yazarlar akil adam olarak davranmak zorundadır. Burada bir uzlaşma komisyonu, iki tarafın arasında bir barıştırma komisyonu şeklinde bir şey olmayacak'' dedi.

Süleyman Şah Üniversitesi'nin Siyaset Okulu'nun açılışına katılan Kurtulmuş, etkinlik öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, ''Akil adamlar komisyonu kurulması gündemde. Hükümet neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyor? Bu isimlerin Meclis dışından seçilmesinin sebebi ne?'' sorusu üzerine Kurtulmuş, ''akil adamlar '' meselesinde hükümetin herhangi bir şey söylemediğini belirterek, bunun, titizlikle yürütülen bir süreç olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, süreçten istenilen zamanda sonuç alınacağını ümit ettiklerini ve işin siyasi riskini ve sorumluluğunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerine aldığını ifade ederek, görüşmelerin sürdürülmesinin kamu görevlilerince yerine getirildiğini aktardı.

Siyasetin üzerine ''toplumun bu konuda bilgilenmesini sağlama, toplumda var olan ve giderek artan olumlu havayı daha fazla besleme ve siyasetin dilini düzgün bir şekilde ayarlama''nın düştüğünü dile getiren Kurtulmuş, çözüm sürecinde sivil toplum kuruluşlarına, kanaat önderlerine, araştırma merkezlerine, üniversitelere ve medyaya da büyük görevler düştüğünü anlattı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bütün bu çevrelerin hepsi, hem siyasiler hem kanaat önderleri hem sivil toplum kuruluşları hem medya hem de yazarlar akil adam olarak davranmak zorundadır. Burada ayrı bir komisyon, 'Şu mu olacak, bu mu olacak?' gibi bir tartışmanın içine girmektense herkesin sürece olumlu katkı sunabilecek çalışma içerisinde olması gerekir. Bu çerçevede meseleye ana hatlarıyla böyle yaklaşıyoruz. Burada bir uzlaşma komisyonu, iki tarafın arasında bir barıştırma komisyonu şeklinde bir şey olmayacak. Zaten devam eden bu süreçlerin daha olumlu bir şekilde sürdürülebilmesi, kamuoyunda birtakım teklifler, projeler gündeme gelebilir, bunların paylaşılması anlamında zaten fikir sahibi olan herkesin üzerine düşen akil insan olarak davranmaktır.''

''Sadece güvenlik politikalarıyla terör sorunu çözülmez''

Kurtulmuş, ''Çekilmeyle ilgili BDP heyeti yasal düzenleme istiyor. Hükümet ise 'Yasal düzenlemeye gerek yok' diyor. Bu durum çözüm süreci için bir sorun teşkil eder mi?'' sorusuna karşılık, meselenin esas olan ve en zor kısmının, bu konuyla ilgili bir siyasi iradenin ortaya çıkması olduğunu, 32 yıllık terörle mücadele dönemde ilk defa siyasi iradenin ortaya çıktığını söyledi.

Terör örgütü PKK'nın 32 yıldan beri ilk defa silah bırakma ve çözüm sürecine destek verme konusunda irade ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, uzun süre sonra Türkiye'de kamuoyunun büyük kısmının buna destek verdiğini, bunun sağlanmasının çok mühim olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, bu durumların dışında kalan kısımların ''işin teferruatı'' olduğunu ifade ederek, Genelkurmay Başkanlığı'nın kısa süre önce son rakamları açıkladığını, bugün, Türkiye sınırları içerisinde dağlardaki terörist sayısının 4 bin 200 civarında olduğunu kaydetti.

Numan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

''Zaten bu 30 yıl içerisinde böyle olmuş, aynı dönemde 4-5 bin kişiden fazla terörist dağlarda bulunmamış. Şimdiye kadar 25 bin PKK'lının öldürüldüğünü düşünürsek, bu, şu demektir; Biz şimdiye kadar ki süre içerisinde 5 kez dağı boşaltmışız, dağ 5 kere daha dolmuş. Sadece güvenlik politikalarıyla bu işe bakarsanız, dağı kaç sefer boşaltsanız da orası tekrar dolacaktır. Dolayısıyla aslolan, bu iradenin var olmasıydı. Bu iradenin gerçekleşmesi için birtakım adımlar atılacak. O adımların zaman zaman gerçekten kamuoyu desteğinin alınarak atılması gerekiyor. Sonuçta neler yapacağımızı, neler yapılması gerektiğini biliyoruz. Bu süreci hiçbir provokasyona uğratmadan, kazasız, belasız, kesintisiz bir şekilde sona erdirmek ve bu ülkenin çocukları arasında bir daha kan dökülmemesini, anaların-babaların ağlamamasını ve uluslararası terör siyasetinin terör örgütleri vasıtasıyla Türkiye'yi karıştırmaya kalkmayacağı bir ortamı kurmak bizim vazifemizdir. Geri kalan hepsi ise bu konunun teferruatıdır.''

''Türkler ve Kürtler tesadüfen bir araya gelmedi''

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ''BDP'liler ve Kandil'den milletvekilleri ve yetkililer, Öcalan'ın çekilme çağrısını 'sesli ve görüntülü' istiyor. Bu konudaki düşüncelerini nelerdir?'' sorusu üzerine, adımların, devlet ciddiyeti içerisinde atıldığını söyledi.

''Bu süreç içerinde iyi niyetin gösterilmesi; öncelikli olarak silahların teslim edilmesi, çözüm yolunda terör örgütünün de 'Artık bu iş bitti, silahlarımızı bırakıyoruz' noktasında olmasıdır'' diyen Kurtulmuş, sonraki süreçte terör örgütünce dağa çıkarılan ancak hiçbir suça karışmayanların topluma kazandırılmasının kolay olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, ''Mühim olan herkesin sadece elini değil, o, eski bir tabirdir, gönlünü taşın altına koymasıdır. 'Biz bu ülkede 1100 yıldır birlikte barış içerisinde kardeşçe yaşıyoruz, tesadüfen bir araya gelmedik. Türkler ve Kürtler tesadüfen bir araya gelmedi, zorunlu olarak da bir arada durmuyoruz. Gönüllü olarak bir aradayız, aynı milletin çocukları, aynı medeniyetin mensuplarıyız' denilmesidir. Şimdi ortak ortaya koymamız gereken irade şudur; Bu milletin çocukları arasına bir fitne tohumu ekilmeye çalışıldı. Biz bu fitne tohumunu ilanihaye bu topraklardan söküp atıyoruz ve bu ülkenin çocukları kıyamete kadar da inşallah barış içerisinde yaşayacaktır'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • mahmud ensari 11 yıl önce Şikayet Et
    BU ANLAŞILSA MESELE BİTER. ''uluslararası terör siyasetinin terör örgütleri vasıtasıyla Türkiye'yi karıştırmaya kalkmayacağı bir ortamı kurmak bizim vazifemizdir. Geri kalan hepsi ise bu konunun teferruatıdır.'' Numan başkan enfesi ifade etmiş,bunun üzerine garip sesler çıkaranlar olabilir,onların ufku dar,gözlüklerinin camları kirlenmiş,kaba ve kuru ideolujileri onları şaşı etmiş,cahil kalmışlar zamanı okuyamiyorlar,mazlumların sesi-soluğu olma yolunda yol alan büyük Türkiyeyi farkedemeyecek kadar basiretleri bağlı deyip çatlak sesler çıkaranlarıda birgün gerçeği görürler diye hoş göreceğiz,islam kardeşliği herkesi içine alacak kadar geniştir,iyiler iyiliğine devam etsin hayırlı sonucu mevla lutfedecektir inşaallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı