Diyanet'ten Güneydoğu hamlesi

Diyanet, doğu ve güneydoğu illerine yönelik yeni bir proje başlatıyor. İşte Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 'Bir defaya mahsus olacak' dediği düzenleme:

Diyanet'ten Güneydoğu hamlesi
Diyanet'ten Güneydoğu hamlesi
GİRİŞ 12.12.2011 09:08 GÜNCELLEME 12.12.2011 09:08
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Bekir Bozdağ, doğu ve güneydoğu illerinde toplumda sözü geçen, saygınlığı olan ‘mele’ denilen kişilerin sınavda başarılı olmaları kaydıyla, sözleşmeli imam hatip olarak Diyanet İşleri kadrosuna alınacağını belirtti.

Bozdağ, “Bu bir defaya mahsus olarak kullanılacak bir düzenlemedir. 1000 kişilik kadro öngördük” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğu ve güneydoğu illerine yönelik yeni bir proje başlatıyor. Diyanet, bölgede ‘mele’, genelde ‘molla’ denilen ve taşrada vatandaşların din konusunda görüşlerine başvurduğu isimleri kadrolarına katacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bu kişileri analiz ettik. Toplumda sözü dinlenen, saygınlığı olan, sözleri insanları durduran veya harekete geçiren insanlar. Bu kişilerin hizmetinden müftülük denetiminde yararlanmak istiyoruz” dedi. Bozdağ, “Diyanetin 2012’ye yönelik en önemli projesi” olarak değerlendirdiği çalışma hakkında şunları söyledi:

1000 KADRO
“Doğu’da mele, bizim bildiğimiz tabirle molla denilen din eğitimi almadığı halde din bilgisi olan, toplum tarafından saygı gören isimler var. Bu kişilerden Diyanet Başkanlığı olarak istifade edebilmek için daha önce çıkardığımız kanun hükmündeki kararnamede bir düzenleme yaptık. Bu tip kişilerden, Diyanet tarafından yapılacak sınavda başarılı olmaları kaydıyla sözleşmeli imam hatip olarak yararlanmak istiyoruz. Bu bir defaya mahsus olarak kullanılacak bir düzenlemedir. 1000 kişilik bir kadro öngördük. Yaptığımız hesaplamalar 800 civarında ihtiyaç olduğu yönünde.”

CAFERİ HOCALAR ALINACAK
“Örneğin Iğdır ve Ardahan bölgesinde Caferiler var. Onlar arasında halk tarafından sevilen din adamları var. Onlardan da Diyanet olarak yararlanmak istiyoruz. Bir yılda bu kadroları toplumda sayılan, sevilen din adamları için kullanmayı düşünüyoruz. 4/B kapsamında sözleşmeli olarak görev yapacaklar. Sınavı Diyanet İşleri Başkanlığı düzenleyecek ve bu sınava girmek için yaş sınırı olmayacak. Gerekli analizleri yaptık. Toplumda sözü dinlenen, saygınlığı olan, sözleri insanları durduran veya harekete geçiren insanlar. Bu kişilerin hizmetinden müftülükler denetiminde yararlanmak istiyoruz. Başkaları tarafından kontrol edilmeleri de böylece önlenecek. 6 ay hizmet içi eğitime tabi tutulacaklar. Doğu illerinde imam açığımız var. Atamaya rağmen gitmeyenler oluyor. Açığı da bölgenin insanlarından gidermiş olacağız.”

TÜRKİYE'Yİ TANITMA PROJESİ
“Süren bir başka projemiz daha var. Özellikle doğu illerinde görev yapan imam ve hatiplerin bulundukları illerin dışına neredeyse çıkmadığını tespit ettik. Şimdi batıdaki illerimizde bu kişileri hizmet içi eğitime alıyoruz. Seminerler, geziler düzenleniyor. Bulundukları bölgenin dışındaki hayatları ve insanları da tanımalarını istiyoruz.”

TOPLUMUN İLERİ GELENLERİ
KURAN’da geçen bu kelime, toplumun ileri gelenleri, görüşlerine başvurulanlar, kendileriyle istişare edilenler, yönetici sınıf anlamlarına geliyor. Toplumların yapısına ve kabul ettikleri değer yargılarına göre ‘mele’ grubu farklı farklı olabiliyor. Maddeyi çok yüce sayan toplumlarda sermaye sahibi zenginler, devlet erkini önemseyen toplumlarda devlet adamları, faşist yönetimlerde tiranlar, askeri rejimlerde diktatörler, demokratik toplumlarda siyasetçiler, bürokratlar veya aydınlar olabilir. İslam toplumlarında mele grubu daha çok âlimler ve faziletli insanlar için kullanılıyor. ‘Melee’ kökünden türeyen bu kelimenin bir anlamı da ‘doldurmak’. Gözleri, manzaraya, güzelliğe, yüceliğe doldurmak bu kelime ile ifade edilir. Mele, “ileri gelenler, toplumun önünde olan kimseler” anlamına da geliyor.

HÜRRİYET

YORUMLAR 15
  • hamza 12 yıl önce Şikayet Et
    ?????????????. s.a acaba sizlerin derdi mollalar rehbere değilde diyanete bağlasak nasıl olur onları rehber değil de bizlermi yönlendirsek düşüncesi ise.hiç boşuna uğraşmayın çünkü onlar hutbelerde cumhuriyeti ve atatürk inkilaplarını alacakları maaşı düşünerek övmeyecek kadar gururlu ve onurludurlar.diyanet önce senelik izininde namaz kılmayan bu işi sadece meslek edinen sözde imamları düzeltsin.yada o imamları mollaların eğitim aldığı yere(kum şehrine)göndersin.cemaatte korkmadan onların arkasında namazını kılsın.selam ve dua.
    Cevapla
  • CENGAVER 12 yıl önce Şikayet Et
    HİÇ BİR GERÇEK ALLAH MOLLASI DEVLETTEN MAAŞ TALEP ETMEZ !. Gerçek Molla asla devletten maaş talep etmez ! eden de molla değil sahtekar ajandır
    Cevapla
  • iberra 12 yıl önce Şikayet Et
    alın alınnn. sırtınızı dönünce de dağa adam toplarlar. Sayın bakanım gelin buralarda yaşayanlara sorun da öğrenın sizin o güvendiğiniz adamları.
    Cevapla
  • mehmet dilmen 12 yıl önce Şikayet Et
    bölgedeki melle lere seydalara gerçekten ihtiyaç var. bölgede medrese eğitimi almış çok seydalar var.imam hatiplerde gerekli dersi onlardan alıyor. çünkü imam-hatip hatta ilahiyat bile onların verdiği dersin yerini tutmuyor.amaaa dikkat seydalar ne yap yap batmanın beşiri gibi bir müftünün emrine düşmee ilk aydan istifa etmek zorunda kalırsın.......
    Cevapla
  • mustafa keleş 12 yıl önce Şikayet Et
    iyi de. o bölgede görev yapmış biri olarak orada istisnai bazı melleler var özellikle kaçak elektirik helaldir.fetvası verecek kadar hele bi tane vardı olur olmaz durmadan namaz iadesi veriyordu adam şeytanın vesvesesine kapılmış yani iyi bir incelemeden sonra görev verilmesi çokmantıklı olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde