AK Partili vekil: Anadilde eğitim vazgeçilmez haktır

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, anadilde eğitimin bir hak olduğunu, bu hakkın mutlaka tanınması gerektiğini söyledi.

AK Partili vekil: Anadilde eğitim vazgeçilmez haktır
AK Partili vekil: Anadilde eğitim vazgeçilmez haktır
GİRİŞ 06.10.2012 18:56 GÜNCELLEME 07.10.2012 06:45
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Ensarioğlu, Diyarakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nce Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen ''Anadili Politikaları'' adlı toplantıda, anadil konusunun önümüzdeki sürecin en çok tartışılacak, konuşulacak konusu olduğunu belirtti.

Kürt sorununun çözümünde ve yeni anayasa çalışmasında en önemli meselenin anadil konusu olduğunu kaydeden Ensarioğlu, bugüne kadar Kürt sorunu denilince akla, etnik bir kimliğin inkarı geldiğini, bugün ise ulus devletin 80 yıl sonra bu inkardan vazgeçtiğini ifade etti.

Bugün Kürtlerin demokratik haklarının tartışıldığını, bir ulusun ulus olmasının en önemli şartlarından birinin dil olduğunu anlatan Ensarioğlu, resmi ve eğitim dili olmayan dillerin yaşatılmasının çok zor olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet'ten önce çok kültürlü bir yapının bulunduğunu, bu yapı içerisinde Kürtlerin de kendi dillerinde eğitim yapabildiğini aktaran Ensarioğlu, Cumhuriyet'ten sonra da belli bir süre bölgede medrese kültürü sayesinde Kürtçe ve Zazaca eğitim yapıldığını, ancak bugün bölgede medreselerin kalmadığını söyledi.

Dünya globalleştiği için gelinen noktada dili korumanın çok zor olduğunu ifade eden Ensarioğlu, şöyle konuştu:

''Eğitim dili, devlettin müdahalesi olmazsa Kürtçe yaşatılamaz. Çocuklarımızın adı Kürtçe, ancak Kürtçe ve Zazaca bilmiyorlar. Bilinç gelişti, ancak dilleri yok. Son 5 yıldan bu yana Kürtlerin anadilde eğitim konusundaki talepleri ortaklaştı. Bunu Türkiye kamuoyununa çok iyi anlatmak lazım. Siyasilerin de çok iyi izah etmesi gerekiyor. Anadil eğitimi bir haktır. Demokratik ve insani bir haktır. Kürtler bunu talep ediyor. Kürtler, anadil taleplerini hiçbir şekilde pazarlık meselesi yapmayacak, anadil taleplerinden hiçbir şekilde vazgeçmeyecek. Bunun güçlü bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Ben de dahil olmak üzere Kürtler anadili bir hak olarak görüyor, talep ediyorum ve vazgeçmeyeceğimiz bir hak olarak tanımlıyoruz. İstanbul'da Rum, Ermeni okulu var. Bunlar milli eğitimin okulları. Bu dillerde eğitim veriliyor. Bunların dışında İngilizce ve Fransızca eğitim veren okullar da bulunuyor. Sadece mesele Kürtlere gelince, sırf 'siz azınlık değilsiniz' deniliyor. Azınlık değilim, ama azınlık hakkı da bana tanınmıyor. Bu nasıl birşey. Eğer çoğunluksam, eşit yurttaşsam eşitlik hukukun uygulanması gerekiyor.''

Ensarioğlu, bu konunun önümüzdeki günlerde daha çok konuşulması gerektiğini, düne kadar Kürtçe kursların olmasına dahi tahammül edilemediğini, bugün kurslar açıldığını, düne kadar belki kendi partisinin zihninde seçmeli dersin bulunmadığını ama bugün Kürtçe seçmeli ders verildiğini dile getirdi.

Seçmeli dersin devlet açısından bir dönüm noktası olduğunu aktaran Ensarioğlu, ''Yeterli midir, yeterli de değildir. Talep de bu değildir. Ama en azından geçiş süreci için bunlara değer biçmek lazım. Eğitimin altyapısını oluşturacak unsurlardır. Türkiye anadilde eğitimi kabul ediyorum, geçeceğim dediği zaman bunun 5 yıldan önce altyapısını oluşturamaz. Önemli olan bunun doğru zeminde tartışabilmek. Anadilde eğitim bir haktır, bu hak mutlaka tanınmalıdır. Kürtler bu haktan vazgeçmezler, ödün vermezler. Bunun bilinmesi gerekiyor'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • Kemal özer 11 yıl önce Şikayet Et
    amacın ne ?. terörün bu kadar azgınlaştığı ve amacını alenen beyan ettiği dönemde, sayın vekil terör örgütünün taleplerinden farkını açıkca ortaya koymalı. sayın vekilin beyanının terör örgütü ile paralel olduğunu ve onları meşrulaştırmak için beyanat verdiğini düşünüyorum.
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    ülkeyi öyle maceralara sürüklüyorsunuz ki ALLAH sonunu hayr etsin. amin..
    Cevapla
  • Arafat Tandoğan 11 yıl önce Şikayet Et
    arapça farz türkçe vacip kürtçe caizdir . bediüzzaman bundan yüzyıl önce bugün olacak fitne-nifak olaylarını görmüş ki doğuda vanda medresetüz-zehra ile arapça farz türkçe vacip kürtçe caizdir prensibi ile bu ülkede 100 sonrası için yeşerecek fidanları dikmek istemişti şimdi aklımız başımıza geldi herhalde onbi,nlerce vatan evladının şehit olmasından sonra bu hayalin paraleli sayılacak adımlar atılacak ve geç kalındı bile.. her nekadar faşist sözde türk milliyetçileri bu adımlara karşı çıksada...
    Cevapla
  • ALİ ÜNLÜER 11 yıl önce Şikayet Et
    peki batı da durum nasıl olacak, yada doğuda türkçe öğrenmek isteyen vatandaşlar. bu kadar basitmi bu meseleyi halletmek anlayamadım. ayrı okullar, ayrı sınıflar, ayrı öğretmenler ve bunların maliyeti. zaten karınlarını dahi doyuramayan bir bölgeye ekstra masraf sonu nereye gider bilmem.karşı değilim en azından ama, ülke kendini toparlamadan apar topar bu meselelere girilmesi emelleri olan güçlere karşı koz verilmesi ve zaaf göstergesi olur
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    sözünüzün tükendiği yerde bizi dinsizlikle suçluyorsunuz. sadece her kürt değil, her laz, her gürcü, her boşnak, her arnavut, her pomak, her arap, her çerkez, her abhaz, her oset vs vs vs türkçe biliyor ve türkçe konuşuyor çünkü türkiye'nin resmi dili türkçedir. türkçenin resmi dil olmasının sebebi türkiye'nin en büyük ve yaygın dili olmasıdır. bütün ülkelerde hangi etnisite çoğunluktaysa onların dili resmi dil olmuştur, eğitim dili olmuştur, devlet dili olmuştur, ordunun dili olmuştur, adliyenin dili olmuştur..hiç kimse - resmi dil- olan türkçenin dışındaki yerel bir dili bilmeye mecbur değil. almanya ve avrupa örneği elinde patlayınca türklerin müslümanlığını diline doladın ve aforoza yeltendin. anadilde eğitim ve öğretim bahanesiyle okulları, sınıfları, öğrencileri, öğretmenleri, kamusal alanları ırk ve dil esasına göre ayırmak, ayrıştırmak çok açık bir ırkçılıktır, bölücülüktür,ihanettir. kürtçe bölücülüğe resmen alet ediliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Filistin'in BM üyeliği onaylandı