‘Hat’lar bu kez Güllerin Efendisine yazıldı

Hattat Bilal Akkaya’nın Güllerin Efendisi isimli sergisi Yeni Cami Hünkar Kasrı’nda sanatseverlerin beğenesine sunuldu.

‘Hat’lar bu kez Güllerin Efendisine yazıldı
‘Hat’lar bu kez Güllerin Efendisine yazıldı
GİRİŞ 17.04.2015 12:59 GÜNCELLEME 17.04.2015 14:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Emre Özcan'ın haberi

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle özel bir temada hazırlanan ‘Güllerin Efendisi’ isimli modern hat sergisi sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. Haber7.com olarak bizzat yerinde gezdiğimiz sergide birbirinden değerli eserler yer alıyor.

Herkesin merak ettiği bir sanat dalı olan Hat sanatı, yazımıyla yoğun bir emek gerektiriyor. Bazı eserlerin tasarımı 30 yılı bile bulabiliyor. 40 tane eser bulunan bu sergi yaklaşık 3 yılda hazırlanmış. Sanatseverlerin bizzat giderek yakından görmesi gereken bu sanatın ve serginin detaylarını sizler için Hattat Bilal Akkaya’ya sorduk.

Öncelikle Kutlu Doğum Haftasında böyle bir sergi yapmanız çok hoş ve anlamlı. İlk olarak size bu serginin temasını ve sergide kaç eser yer aldığını sormak istiyorum. 

Sizin de söylediğiniz üzere kutlu doğum haftası olduğu için biz de özel bir şeyler yapalım istedik. Bu yüzden sergimizin teması Güllerin Efendisi.  Bu ismin esprisi de eserlerimizden birisinde gül şeklinde peygamber efendimizin ismini yorumlamış olmamızdan kaynaklanıyor. 200’ün üzerinde eserimizin tasarımlarından  40 tanesini burada sanat severlerle buluşturmak için sergimizi açtık.
 

Hat sanatına gelecek olursak bu sanatın geçmişini sizden dinleyerek yapılış teknikleriyle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Biliyorsunuz, Peygamber efendimiz zamanında okuma yazma oranı çok düşüktü. Kuran-ı Kerim toplandı ve sonra yazıldı.  Ama tabi ki Allah’a olan aşk Allah’ın kitabına olan aşk insanları o Kuran’ı Kerim’in  yazısı olan Arapçayı nasıl güzel yazarıma yöneltti. İslam medeniyeti daha geniş coğrafyalara yayıldıkça bu hat sanatının ölçüleri netleşmeye başladı.

Türklerin İslamiyeti kabul etmesiyle birlikte Türkler içinde olan sanata bağlılık ve meraktan dolayı  bu hat sanatını Arapların elinden almıştır. Dolayısıyla Kuran-ı Kerim Mekke de indi,  Mısırda okundu, İstanbul’da da yazıldı demek doğru bir ifade olacaktır.

 

‘Hat sanatında birçok yazma tekniği var’

Tekniğine gelecek olursak;  hat sanatının tekniği çok değişik yani mürekkeple yazabiliyorsunuz, elendürt tekniği var onun dışında kağıdı keserekten yazabiliyorsunuz. Nakkaşlar kendine has teknikleriyle yazabiliyor.

Hat sanatında en önemli unsur tasarımın güzel olmasıdır. Tasarım güzel olduktan sonra bu hangi sanatkarın hangi dalda mahir olduğuna kalıyor.  Birisi kağıtta iyiyken diğeri nakşetmekte iyi olabiliyor.  

Hat sanatı ile ilgili geçmişinize değinecek olursak bu sanatla ile ilk nerede tanıştınız ve sanatınızda sizi kimler etkiledi?

Ben imam hatip mezunuyum. İmam hatipte haliyle tabi Arapça ve Kuran-ı Kerim  gördük. Bu nedenle  ilk önce o harflerle tanıştık. Kuran kursundan itibaren o harflerle ilgili zarafet ve güzellik beni cezbetti. Bazı hocalarımız ilgi alakamızı keşfederek bizi hat sanatıyla ilgilenen üstad insanlara yönlendirdiler.

 

'Saim Özel bu sanatta konuşmadan sessiz bir çığlığı anlatırdı'

Sanatımı etkileyen en önemli etkenler  derseniz  bu konuda birkaç hocadan meşk ettiğimi söylemek isterim. Ama benim için önemlisi  hattat Saim özel’dir. Edebi ve vakur duruşu ile yani dille ifade edilemeyecek farklı bir kimliği, kişiliği vardı.  Duruşu bizi çok etkilerdi. Anlatırken konuşmadan sessiz bir çığlığı olan hoş bir insandı.  

Sizin hat sanatınızla ilgili yaptığımız araştırmalarda gelenekselden moderne gibi bir tanıma rastladık. Bu konuyu biraz açabilir miyiz?

Aslına bakarsanız ben modern tanımını çok sevmiyorum. Klasik sanat insanların ruh dünyasını bir şekilde kağıda dökmesiyken modern denilen olgu da eserlerde biraz daha özgür ve cesur tasarımların olmasıdır. 

“Klasik eğitim olmadan zarafeti yakalayamazsınız”

Klasikte şöyle bir durum var;  klasikte nokta nokta her harfin  bir ölçüsü varken,  modernde  o yaşadığınız çağın size ilham ettiği şeyi yorumlayabilirsiniz.  Ben oradaki zarafeti klasikteki eğitimimden alıyorum. Şimdi bir Grafiker bunu yapamıyor neden o kişide klasik bir hat eğitimi olmadığı için o zarafet oluşmamış. Yoksa bunu grafik ya da resim yeteneği olan her insan yapabilir.

Tekrar sergiye dönecek olursak  ‘Güllerin Efendisi’ sergisi ne kadar zaman aldı? Bu tarz eserler ne kadar bir süre de ortaya çıkıyor?

Eserin önemli olan tasarımıdır. Tasarımın uygulanması aman aman  zaman almadı. Ama tasarımı sorarsanız 30 yıl artı 3 gün böyle  bir çalışma vaktimizi aldı. Biz oraya 30 yılda zihnimizde kodlanmış sanatsal bakışları yansıtıyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili olarak 3 ay ya da 5 ay’da hazırladım demek doğru olmaz. Mesela bu sergide 3 yılda ortaya çıkan eserler var. Benim zaman zaman sergilerim oluyor ancak her sergiye en fazla 3 eser ekleyebiliyoruz.

'Esiri olmadan eser çıkartamıyoruz'

İşte biz maalesef sanatçımızın değerini takdir edemiyoruz diğer insanlar gibi. Bizim biraz sanata sanatçıya esere daha dikkatli bakarak bu iş nasıl çıkıyor  diye irdelememiz lazım. Kıymet verilmiyor  eh sanatçı denip geçiliyor. Ama böyle değil  30 yıl esir etti bu sanat bizi böyle eser ortaya çıktı. Esiri olmadan eser çıkartamıyoruz. 

Sanatçıların belli zorluklarla karşılaştığını söylediniz. Sizce bu konuda neler yapılabilir?

Bizim buralarda yer almamız aslında mevcut hükümetin  çıkan eserlere karşı  biraz da olsa ilgisi olmasından dolayıdır.  Yani ilgiyi sadece eser almak olarak düşünmemek gerekir, sanatçıyı böyle marifet iltifatına almak takdir etmekte oldukça önemli . Benim şimdi önümde yüzlerce tasarım olsa bile ben bir süre sonra körelirim niye elimdeki tasarımlar bir yere  gitmedikçe baraj gibi su birikiyor. Biraz akıtmak gerekiyor o eserler, biraz sanatseverlere teşvik etmek gerekiyor. İmkanı olan insanların bu eserleri  bizim sergilere gelince imkanı nispetinde alıp asıl sergi dışındaki alanlarda bu eserlerin sergilenmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Hat sanatı ile ilgilenen gençlere tavsiyeleriniz var mı? Bu sanatı yaparken nelere dikkat etmeliler?

Şimdi hat sanatı öyle bir sanat ki genelde şununla karşılaşıyoruz.  Geliyor arkadaşlar benim kabiliyetim var şöyle güzel yazıyorum böyle güzel yazıyorum. Hat sanatı öyle bir sanat değil hat sanatı sıfır kabiliyetiniz de olsa ben bu sanatı yapmak istiyorum diyerek niyetlenirseniz toplu iğnenin ucuyla toprağı kazımak gibi küçük küçük gidersiniz ama istikrarlı gidersiniz. Bir diğer önemli husus ise mutlaka klasik eğitim almalılar. Yani şimdi direkt buraya gelip ben sizden bu modern hattın dersini alabilir miyim diyenleri  kabul etmiyorum. Onlara diyorum ki önce bir mürekkep ye biraz klasik ile ilgili kalem tut bir zarafet  gözün olsun ondan sonra ben zaten eğitim veririm.

Güllerin Efendisi sergisinin 23 nisana kadar devam edeceğini belirten Hattat Bilal Akkaya, serginin en önemli özelliğinin her bir tasarımın birbirinden farklı olması dedi. Yorumların tamamen özgün olduğunu ifade eden Akkaya, yeni bir yorum görmek isteyen sanatseverlerin bu sergiye özellikle gelmesi gerektiğini söyledi. 

emre.ozcan@haber7.com

Haber 7

YORUMLAR 2
  • osman karaçam 9 yıl önce Şikayet Et
    Başarılarının devamını ALLAH dan dilerim
    Cevapla
  • ramazan kesik 9 yıl önce Şikayet Et
    unutmaya yüz tutmuş ve tarihimizin her döneminde yer alan el sanatlarının yaşatılması için emeği geçen herkesten allah razı olsun. emek verilen herşey çok güzeldir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
1 ayda yaptıkları tek iş bu!CHP'li belediyeler icraatta değil tabela avcılığında yarışıyor
Kastamonu’da sulama kanalında başı kesilmiş ceset bulundu