Filmler ve dizilerdeki Malkoçoğlu gerçekçi mi?

Türk sinemasının en önemli tarihi kahramanı Malkoçoğlu, 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda 4 farklı tebliğle ele alınıyor.

Filmler ve dizilerdeki Malkoçoğlu gerçekçi mi?
Filmler ve dizilerdeki Malkoçoğlu gerçekçi mi?
GİRİŞ 26.03.2017 09:32 GÜNCELLEME 26.03.2017 09:32

Akademisyenler, gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalarda; “Malkoçoğlu kimdir?”, “Karakter nasıl ortaya çıktı?”, “Neden çok beğenildi?”, “Toplumda nasıl iz bıraktı?”, “Gerçek tarihsel kahraman ile ne gibi benzerlikler taşımaktadır?” sorularını aydınlatmaya çalıştı.

24 – 26 Mart 2017 tarihleri arasında Gebze’de gerçekleştirilen sempozyumda, ünlü Osmanlı akıncısı Malkoçoğlu’nun kahramanlıklarının, yüzyıllar sonra nasıl TV ve sinema kahramanlarına dönüştüğü ele alındı. Akademisyenler değişen dönemlerdeki Malkoçoğlu figürünü ve siyasal anlamını da sorguluyor.

Türbesi de Gebze’de bulunan Malkoçoğlu, Türk sinemasında Cüneyt Arkın ile zirve yapmış özellikle 1970 yıllarda efsaneye dönüşmüştü. Malkoçoğlu, geçtiğimiz yıllarda ise Muhteşem Yüzyıl dizisinde kurgulanan karakterle yine gündeme gelmişti. 

‘Öteki’nin gözünden kahraman ve düşman

Kocaeli Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Tülüce “Kahramanlık filmlerinde kimlik temsilleri ve Malkoçoğlu filmlerinde öteki olmak” başlıklı tebliğini sundu. Tülüce, “ Tebliğde, Türk sinemasının tarihi kahramanlarından Malkoçoğlu filmlerinde ‘öteki’ ya da ‘düşman’ olanın özellikleri, söylem, tutum ve davranışlarını inceledik.

Tebliğde, bunların bir kahramanlık filminde konumlandırılmalarını, kahramanın karşısında nasıl yer aldıklarını değerlendirdik.  1966-1973 yılları arasında çekilen Malkoçoğlu filmlerinde mesaj, duygu, düşünce ve kültürel bellekte yer alış biçimi de değerlendirildi” şeklinde konuştu.

Milli kahraman furyasında ilkler arasında

Kocaeli Üniversitesi’nden Ümmühan Molo ve Orhan Faigov “Kahramanlık olgusu ve Malkoçoğlu’nun Türk sinemasındaki temsilleri” tebliğini sundu. Tebliğle ilgili bilgi veren Molo, “Tebliğimizde Türk sinemasında milli kahraman furyası ve bu furyada Malkoçoğlu’nun yerini ele aldık.

Dönemin siyasi koşullarının bu filmlere etkisi ve bu koşulların yarattığı karakterler ve imajlar… Kahramanın toplumsal düzeni sağlamadaki rolü, kahramanlıkta idealize edilen ‘erkeklik’ figürü inceleniyor. Serinin 7 filminin de değerlendirildiği araştırmada Malkoçoğlu’nun temsil ettiği değerler de ortaya konuluyor” dedi.

Muhteşem Yüzyıl ile kültürel bellek değişti

Kocaeli Üniversitesi’nden Emel Ateşçi ve Gözde İslamoğlu da “Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Malkoçoğlu karakteri ve değişen kültürel bellek” başlıklı tebliğlerini sundular. Ateşçi çalışmayla ilgili olarak, “1970’li yıllardaki Malkoçoğlu filmlerindeki karakterle 2011 yılındaki dizide yaratılan karakterin karşılaştırılması… Malkoçoğlu’nun yıllar içerisindeki değişimi ve karakterin  izleyici belleğinde nasıl yer ettiği de araştırılıyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Emiri'ni karşıladı
Okuldan atılan kız öğrenci silahla okulun kapısına gelip havaya ateş açtı