Taciz haberleri nasıl verilmeli?

Türkiye son bir haftada değişik illerde yaşanan çocuk tacizi ve çocuk istismarı ile çalkalandı. Uazmanlar, çocuk tacizi-tecavüzü haberlerinde duygusal bir dil, fotoğraf ve ayrıntı verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Taciz haberleri nasıl verilmeli?
Taciz haberleri nasıl verilmeli?
GİRİŞ 01.05.2010 13:08 GÜNCELLEME 01.05.2010 13:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uzman Pedagog ve Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Adem Güneş, çocuk tacizi-tecavüzü haberlerinde duygusal bir dil, fotoğraf ve ayrıntı verilmemesi gerektiğini söyledi.

Çocuk tacizi haberleri diğer haberlere benzemez. Eğer haberin verilişinde birtakım pedagojik prensipler gözden kaçırılırsa, kaş yapayım derken göz çıkarılabilir. Taciz olayları bir kar topu efektine dönüşme riski taşır.

Haberleri verirken ve okurken şu hususlara dikkat edilmeli:

1- Taciz haberleri ayrıntısı ile verilmemeli. Neden?

Bunun birkaç nedeni var. En önemli nedeni, böylesi haberlerin bu işe meyilli kişileri tahrik etmesidir. Zira bu haberleri sadece ruhen sağlıklı kişiler değil; aynı zamanda suça meyilli insanlar da takip etmektedir. Bir taciz olayının en ince detayına kadar veriliyor olması, haberi okuyan tacizcinin haberden haz almasına neden olur. Bir olayın hemen ardından birçok ilde benzer olayların olmasının altında bu gerçek vardır. Haberlerdeki detay, anne-babaların kaygı düzeyinin yükselmesine neden olur. Kaygı düzeyi yükselen ebeveynler, çocukları tehlikelerden korumak için akılcı tedbirler yerine, duygusal ve panik halinde önlemlere başvurur. Bu durum çocuklarda kaygı bozukluğuna ve çocuğun sosyal çevreden korkmasına yol açar.

2- Çocuk tacizi haberlerinde mağdur veya mağdurenin resmi yayınlanmamalı. Neden?

Pedagojik açıdan bakıldığında fotoğraf yayınlamanın sadece etik açıdan sorun olması değil, aynı zamanda yayınlanan fotoğrafın yeni tacizlere zemin hazırlayacağının da bilinmesi gerekir. Zira haberi takip eden anne-babalar mağdur olmuş çocuğa şefkat ve merhametle bakıyor olmalarına rağmen, tacizcileri çocuğun kendi duygularının tatmini olarak izlerler. Yaşanan bir taciz olayında sadece çocuk değil; annesi, babası, kardeşleri ve yakınları da mağdur olur. Hiçbir kişi kendi kardeşinin taciz haberini, resmini ve detayları gazetelerde görmek istemez. Böylesi bir durum o aile üzerinde ciddi bir psikolojik yıkımı beraberinde getirir.

3- Haberlerde duygusal ifadeler yerine objektif kelimeler kullanılmalı. Neden?

Bu tür haberlerde kullanılan duygusal dil, olayı yaşamış kişilerin rehabilitasyonuna ciddi darbe vurur. Yıllar önce yaşadığı bir olayın psikolojik yıkımını üzerinden atmak üzere pedagog ile görüşen bir kişi, art arda yayınlanan haberlerden ötürü rehabilitasyonunu durdurabilir. Uzman kişi, rehabilite etmeye çalıştığı mağdur veya mağdureye yaşadığı olaydan dolayı kaybettiği güven duygusunu yeniden kazandırmaya çalışırken, kişinin topluma olan güveninin ha bire yıkılıyor olması bu süreci sıkıntıya sokar. Kişi yaşadığı toplumdan nefret eder hale gelebilir. Haber, sadece haber olarak ve toplumsal bilinçlenme ve dikkat kesilme adına verilmelidir.

4- Suçlunun nasıl yakalandığı detaylandırılmamalı.

Olayın failinin nasıl yakalandığı, diğer tacizciler tarafından bilinirse aynı hatayı yapmamak üzere o haberden tecrübe kazanmış olurlar.

5- Tacizcinin görüntüleri medyada yer almamalı.

Medyada yer alan tacizci fotoğrafları aynı fiziksel özelliklere benzeyen kişileri ve o kişilerin etrafındaki aileleri tetikler. Ortada hiçbir sebep yokken, birçok kişi yayınlanan fotoğraflardan dolayı mağdur olabilir. Fotoğrafı kendi babasına, amcasına veya akrabasına benzeten çocuklar böylesi bir benzerlikten dolayı duygu dünyalarında ciddi kırıklıklar ve korkular yaşayabilirler.

6- Taciz haberleri mutlaka verilmelidir. Neden?

Yukarıdaki pedagojik şartların yerine getirilmiş olması şartı ile taciz haberleri medyada mutlaka yer almalıdır. Zira tacizin tabu olduğu toplumlarda tacizcilerin cesaret aldığı bilinen bir gerçektir. Taciz olaylarının objektif olarak medyada yer alması, konunun gündemde kalmasına neden olacağından, sivil toplum örgütleri ve toplumun her katmanı konuya karşı duyarlıklarını kaybetmeyecektir.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 1
  • Serhat Akın 14 yıl önce Şikayet Et
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11. bak duy bunu m ali brand habercilik yapıyorum diyordunuz.kızıyordunuz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'a Ernest Muci piyangosu! İngiliz devi dudak uçuklatan rakamla geliyor
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele