Topkapı Sarayı'nda bir ilk! Tam 118 tane

Topkapı Sarayı'na ait 118 resimli belge İlk kez yayınlandı.

Topkapı Sarayı'nda bir ilk! Tam 118 tane
Topkapı Sarayı'nda bir ilk! Tam 118 tane
GİRİŞ 20.08.2014 12:53 GÜNCELLEME 20.08.2014 12:57

Osmanlı sultanlarına dört yüz yıl boyunca ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı'na ait daha önce yayımlanmamış 118 resimli belge gün yüzüne çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı" adlı kitapta toplanan 118 resimli belgede, sarayın bölümlerini gösteren, çeşitli törenleri konu edinen minyatürler, İstanbul'a gelmiş sanatçıların gravürleri ve son dönem cam fotoğraflar yer alıyor.

Topkapı Sarayı'nda 1990-2005 yıllarında farklı kademelerde görev yapan Hilmi Aydın tarafından sarayı tanıtma ve belgeleme amacıyla hazırlanan kitap, sarayın tarihsel serüvenini anlatarak, dönemler arasında karşılaştırma yapabilme imkanı sunuyor.

İLK KEZ YAYINLANDI

Kitapta ilk kez yayımlanan 118 belge içindeki Abdullah Biraderler ve Sebah Joaillier tarafından 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında çekilmiş fotoğraflarda, terbiye gereği el kavuşturmuş saray görevlileri, avluda dolaşan hocalar, hazine dairesi kapısı, harem dairelerinin önündeki basamaklara gelişi güzel bırakılan ayakkabılar, sıcak bir yaz günü dinlenen saray görevlileri, Harem'deki Valide Sultan Taşlığı'nda bekleyen iki siyahi saray görevlisi gözlenebiliyor.

SALTANAT KAPISI İKİ KATLI

Belgelerde, bugün kırk beş bin metrekarelik alanda yer alan Topkapı Sarayı'nın geçmişte bahçe ve köşkleriyle yaklaşık yedi yüz bin metrekarelik bir alanda kurulduğu görülüyor.

Minyatürlerde, tek katlı Saltanat Kapısı'nın bir zamanlar iki katlı olduğu göze çarpıyor.

Gravürlerde de sarayın sahile kadar varan geniş alanında birçok köşk ve yalının bulunduğu, buranın sadece denizle birleşen yeşillik bir alan olmadığı, gezinti ve yürüyüşlere de açık olduğu dikkati çekiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün