Dünya İnsanlığına Seslenen Sanatçı: Serhat Soylu

Serhat Soylu ilk albümünü "Insanız Biz" ile dikkatleri özellikle savaşın ortasında kalan çocuklar, Ortadoğu'da yaşananlar için çekiyor.

Dünya İnsanlığına Seslenen Sanatçı: Serhat Soylu
Dünya İnsanlığına Seslenen Sanatçı: Serhat Soylu
GİRİŞ 25.01.2016 11:18 GÜNCELLEME 25.01.2016 11:18

Benim bağrışlarım, şarkılarımdır diyen Soylu kendi gibi hassas müzik insanlarının çok önemli misyonları olduğunu da dile getiriyor.

Söz ve müziği Şükrü Kekevi'ye ait olan 'İnsanız Biz' şarkısı ile sanatçının ve beraber fikir öncülüğünü üstlenen yönetmen Hira Evren Işık'la savunduğu şey; "bu dünyaya sebepsiz gelmediğimizdir". Dünyadaki acıların herkes gibi kendisinin de canını çok yaktığını ve ancak sürekli yazarak, seslendirdiği şarkılarıyla vücut bulacağını biliyor.

Özellikle ürettiği müziğin biran evvel barışa katkı sağlaması sebebi ile yola çıkan Serhat Soylu insanlığın gün geçtikçe insani özelliklerini yok sayacak hareketler içinde bulunması, çocukların seslerinin sessiz çığlıklara karıştığı, savaşlara alet olan çocuklar için bir haykırış diyor 

'Insanız Biz'. 

Hira Evren IŞIK Yönetmenliğinde çekilen 'Insanız Biz' albümün ilk eseri ve albüme adını vermesi sebebi henüz çok yeni. Soylu, 2016'nın ilerleyen günlerinde kendinden çok konuşturacak.

Dünyanın ve ülkemizin önemli süreçlerden geçtiği şu döneme işaret eden Serhat Soylu, İnsanız Biz'le nefret değil sevgi dilinin yaygınlaşmasını acilen isterken bu durumun konuşulması için hayatımın sonuna kadar müzik yaparım diyor.

Sanat yolculuğu nasıl başladı, sizi tanımak isteriz, kimdir Serhat Soylu?

1972 yılında Elazığ ilinin Baskil ilçesinde oniki kişilik bir ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya gelmişim. Eğitim hayatıma Baskil ilçesine bağlı bir ilkokulda başladım. Ilkokullar önemlidir ve hayatınızda çok izler bırakır. Daha sonra Malatya'ya taşınınca eğitimime Malatya Barboros ilköğretim okulunda devam ettim. Orta öğretimimi ise Kubilay Lisesinde tamamladım. İşte dönüşümümün başladığı tarih yani ilk müzik eğitimime Kubilay lisesinde görev yapan müzik öğretmenim, Sevgili hocam 

Şinasi Evirgen'in beni keşfetmesiyle başladım. Orta okulun bitmesiyle müzik hayatıma ara vermek zorunda kaldım. Ama içimde muazzam bitmek bilmeyen bir müzik yolculuğum vardı ve yine birgün mutlak müzik yapacak ve müzik ile buluşacaktım. Daha sonra çeşitli meslek dallarında bana çok farklı tecrübeler kazandırdığı için çalışarak aileme hep destek oldum.

Ilk olarak 1995 yılında İstanbul'da Sayın Şafak Bozacıoğlu tarafından müzik dersleri almaya başladım. Çok kısa bir süre içerisinde İstanbul'un en elit restaurantlarında ve aile çay bahçelerinde, sahne almaya başladım. O esnada bir çok ünlü sanatçılarımızlada aynı sahneyi paylaştım Müslüm Gürses, Ibrahim Erkal, Alihan, Kader, Güler Işık, Seyfi Doğanay, Azer Bülbül bunlar başlıcalarıydı. 

1998 senesinde Ankara'da çok sevdiğim müzik hayatım olan sahne hayatıma devam etmeye başladım. 2010 yılında çok kıymetli Emine Soylu ile dünya evine adım attım. Ve en büyük desteğim eşim ve ailem oldu. Ayrıca aktif olarak şuanda da restaurant işletmeciliğini yaklaşık dört yıldır Ankara Sincan'da  AMELDA adlı mekanımızda aynı zamanda da, müzik koordinatörlüğü yapıyorum.

- Insanız Biz Albümünüz nasıl oluştu? Biraz dinleyelim sizden.

2015 yılının başlarında ilk albümüm olan "İnsanız Biz" albüm çalışmalarıma başladım. Müzik yönetmenim sevgili Şafak Bozacıoğlu, albümdeki eserlerin birçoğu ise Sayın Şükrü Kekevi'ye, Nihat Baydar, Burak Öksüzoğlu'na ait ve onların imzasını taşıyor. Içerisinde bana ait olan sadece iki tane eser de bulunuyor. Ilk klibim ise albüme adını veren Şükrü Kekevi imzalı 

"İNSANIZ BİZ"  eserime çekmiş bulunuyorum. Klibimizin yönetmenliğini, konusunu özellikle uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz şekilde çeken Sevgili Hira Evren Işık oldu. Albümümün yapımcılığını ES Müzik ve Melodi Müzik yaptı. Albümümüzün bu hale gelmesi büyük emek ve onlarla bu imzayı attık. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

- Dünyanın zor bir dönemden geçtiği durumda 'Insanız Biz' albümü ile hedeflediğiniz nedir?

Önce şuanda her şeyden çok insanlığın ihtiyacı olan şey huzur ve barış. 

Hemen sonrasında kardeşlik, hakka teslimiyetliğimiz, din, dil, ırk, mezhep ayrılığı gözetmeden yaşamak. Çocukların yaşamaya hepimizden de çok hakları var. Ve onlar bizim geleceğimiz. Hayat bize neler getirir bilemiyoruz ama bildiğimiz şey yaradanın bizim için belirleyeceği en iyi yolda yürürken albümü dinleyenlere yeniden insanlığın farkına varması. İnsanlığımızın sorgulandığı bir dönemden geçerken ortak dille anlaşılabilir bir kitle aracı müzik. O yüzden bu albüm iyi bir sağlıklı iletişim kuracak hem sanatseverler hem de müzikseverler için. Dilerim dinlerken şarkılarımızı insanlar sözler hep akılda kalır.

- Farklı bir konsept klip hazırlamışsınız, görüntülerde özellikle mağdur çocuklar ve savaşı hatırlatan görüntüler var. Klibin verdiği mesaj nedir?

Orta doğuda ve bütün dünyada insanlığa yapılan büyük bir saldırı var ve bu zulümleri önce insan , sonrada elbette bir sanatçı olarak kınıyorum. Bu saldırılarda vatansız, yurtsuz bırakılan yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan bütün bu insanların, mağdurların sesi olmaktır aslında tek amacım. Bu duygularla sanat yaparken, bu duygularla stüdyoya girip eserlerimi okudum. O acıları hissetmeye çalışmak hergün ekranlarda izlemek canımı acıtıyor. Oturup yazıp, karalıyorum. Sürekli düşünüyor ve şarkılarımı öyle derin seslendirmeye dikkat ediyorum.

- Yıllar önce daha fazla siyah beyaz klip görürdük sizinki de nostaljiye bir dönüş mü? Böyle görebilir miyiz?

Savaşların verdiği acıyı anlatmak için siyah beyaz olsun istedik. Siyah acılar, beyazsa huzur olacak inşallah. Çünkü tüm renkler beyaza çıkar. Bu değişmez bir kuraldır.

- Yaptığınız müziğin tarzını nasıl tanımlıyorsunuz?   

Modern Halk Müziği diyorum.

- Düet yapmak isterseniz hangi sanatçı ya da sanatçılarla yapmak istersiniz ?

Sabahat AKKİRAZ - Güler DUMAN - Sibel CAN - Haluk Levent ve Ceylan ile yapmayı gerçekten isterim. Hepsinin eserleri unutulmaz ve Türk Halkının gönlünü kazanmış eserlerdir.

- Albümde ilginç bir hikayesi olan eser var mı?

Ülkemizde yaşanılan iletişim savaşları, insanların birbirlerine uyguladıkları zulümler ve benzeri yaşanmışlıklardan ötürü 

Şükrü Kekevinin yazmış olduğu eser beni çok etkilediğinden çıkış eserim olan 'İNSANIZ BİZ' eserini her zaman ayrı tutarım, öylede tutacağım.

- Sanatçı Serhat Soylu ile yollarınız nasıl kesişti?

Fikirler ve niyetler bir olduğu vakit yollar muhakkak bir noktada kesişir. Sektörümüzün ileri gelen isimlerinden olan değerli büyüğüm Cebrail Mungan bu eserin ortaya çıkmasında ilk adımı atmış ve ‘’İnsanız Biz’’adlı eserle bir araya gelmemi ve mesaj yüklü bu eserde, sanatçımız Serhat Soylu ile çalışmamı sağladı.

- Neden siyah beyaz çektiniz ve klibin dünyaya bir mesajı olsun istemişsiniz neden?

Dünyanın neresinde olursa olsun, savaş kokan her yerde özellikle çocuklar renkleri unutur. Heryeri, her şeyi renksiz görmeye başlarlar. Bayramda kırmızı ayakkabı  isteyen küçük kız mı, bakkaldan renkli şeker alan mahallenin  minik yumurcağı mı? Onlar için ne bu yakıştırmalar ne de büyüdüklerinde hayalini kurabilecekleri renkli bir dünyaları yok artık. Büyüklerin oyuncakları (bombalar, silahlar, füzeler) bizim oyuncaklarımızı ve hayallerimizi aldı! diyecekler. Büyükleri affetmeyecek ve asla büyümek istemeyecekler…Onlar için artık ne kırmızı , ne mavi, ne de başka bir renk kalmaz. Sadece siyahı ve beyazı tanıyorlar artık, yaşamlarının sonuna kadar!

‘’İnsanız Biz’’ adlı eserde, ben sadece hissettiklerimi yansıtmak istedim. Keşke daha fazlasını yapabilsek ve savaşın tüm çocuklarına renklerini geri verebilsek. 

- Çok genç bir yönetmen olarak Insanız Biz eserini dinlediğinizdeki ilk düşünceleriniz neler olmuştu?

"İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır.’’der, Hadis-i Şerif! Unutulmuş hoşgörü ve insanlık yeniden hatırlanmalı, zulmün ve savaşın artık yaşanmadığı bir yer haline getirilmeli DÜNYA!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'a Ernest Muci piyangosu! İngiliz devi dudak uçuklatan rakamla geliyor
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu