Jandarma kırsaldaki engelliye ulaşacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında yapılan işbirliği ile jandarma öğrencilerine Türkiye'de ilk defa engellilik konusunda eğitim programı verilmeye başlandı.

Jandarma kırsaldaki engelliye ulaşacak
Jandarma kırsaldaki engelliye ulaşacak
GİRİŞ 11.05.2014 11:27 GÜNCELLEME 11.05.2014 11:27

Jandarma Genel Komutanlığının kuruluşunun 175. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda ilk eğitimi, görme engelli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan verdi.

Eğitim programı ile görevleri gereği ülkenin en ücra ve kırsal kesimlerine hizmet götüren jandarmanın engellilik ve engelliler konusunda bilgi düzeyinin ve farkındalığının arttırılması amaçlanıyor. Böylece jandarma engelli ile nasıl iletişim kuracağını öğrenerek nasıl bir çözüm üretmesi gerektiği konusunda farkındalık kazanmış olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında yapılan işbirliği ile jandarmaya engellilik ve engelliler hakkındaki ilk eğitim Ankara'daki Jandarma Eğitim Komutanlığı Kışlası Kültür Sitesi'nde verildi.

Kendisi de görme engelli olan Bakanlık Müşaviri Önalan'ın verdiği ilk eğitime, yaklaşık 3 bin 500 jandarma öğrencisi katıldı.

"Bizi Biz Yapan Farklılıklarımız"

Kırsal kesimde halkla iç içe olan jandarmanın engellilik konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin gerekliliğine değinen Önalan, "Farklılıklarımız hepimize değer katar, bir arada yaşayamadığımız için farklılıkları içselleştiremiyoruz" diye konuştu.

Bakanlık Müşaviri Önalan, jandarma öğrencilerinin katkılarıyla kırsaldaki engelli vatandaşlara daha iyi ulaşılmasının planlandığını belirterek eğitimlerin gelecek yıllarda da devam edeceğini ifade etti.

-"Derdimiz herkes gibi yaşayabilmek"

Engellilerle birlikte yaşamanın önemine değinen Önalan, "En çok sıkıntı çekenler kırsal kesimdeki engellilerimiz, oralarda bize en çok yardımcı olacak da jandarmadır" dedi.

Kendisinin de bir engelli olduğunu vurgulayan Önalan, şunları kaydetti:

"Bizler aynı yolda yürüyen, farklı ihtiyaçları olan hayatın farklı renkleriyiz aslında. Derdimiz herkes gibi yaşayabilmek, istediğimiz fırsat eşitliği. Bakış açınızı değiştirdiğinizde sorunun çözüleceğini göreceksiniz. Görmüyorsam, renkleri görmüyorum. Olayları, hareketleri görmüyorum. Ancak bu içinde olmadığım, anlamadığım, hissetmediğim anlamına gelmez. Kendi başıma birçok işi yapabilirim.

Bakış açınızı 'engelli de yapabilir' diye değiştirirseniz olay çözülür. İşinizde engellilerle karşılaşacaksınız. Çeşitli tecrübeler edineceksiniz bu tecrübelerde önemli olan engelliliğin acınacak bir durum olmadığının bilincinde olmanız. Engelli ne kadar birey olabildiğini görebiliyorsa o kadar mutlu olur. Dünya değişiyor, engellilik de değişiyor, sizde değişin. Biz sadece farklıyız."

Engellilerle ilgili kırsaldan alınan geri dönüşlerin Bakanlıkla paylaşılmasının önemli olduğunun altını çizen Önalan, engellilerin haklarını bilmesinde jandarmanın katkısının büyük olacağını söyledi. Önalan, engelli birisine ulaşan jandarmanın, engelli bireyin, ihtiyaç duyduğunda devletin yanında olduğunu hissetmesini de sağlayacağını belirtti.

Jandarmaya işaret dili eğitiminin de verildiğini hatırlatan Önalan, gelecek yıl eğitimlerin daha sistematik olarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Filistin'in BM üyeliği onaylandı