Yemen'de başkent değişsin önerisi

Yemen'de düzenlenen "Genişletilmiş Ulusal Buluşma" toplantısında "Sana'dan başka bir kentin başkent yapılması" çağrısı yapıldı.

Yemen'de başkent değişsin önerisi
Yemen'de başkent değişsin önerisi
GİRİŞ 15.02.2015 14:30 GÜNCELLEME 15.02.2015 14:30

Toplantının ardından Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur tarafından okunan bildiride, "Başknetin Sana'dan başka bir yere taşınması ve uluslararası toplumun bu adıma destek vermesi" istendi.

Ülkedeki vilayetler ve bölgeler için yüksek koordinasyon heyeti oluşturulması çağrısında bulunulan bildiride ayrıca, Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime el koymasının reddedildiği vurgulandı.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) Yemen'le ilgili açıklamasından övgüyle söz edilirken, görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetine destek verilmesi talep edildi.

Aden'deki Polis Evi'nde düzenlenen "Genişletilmiş Ulusal Buluşma" toplantısına, çalışmaları geçen yıl sona eren "Ulusal Diyalog Görüşmeleri" üyelerinin yanı sıra, "Anayasa Hazırlık Komitesi" ve meclis üyeleri, eski ve yeni bakanlar, "Husi darbesini" reddeden bölgelerin yerel yöneticileri ve güney hareketi temsilcileri katıldı.

Suudi Arabistan'da dün düzenlenen KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Yemen'le ilgili BM Anlaşmasının, askeri müdahaleye izin veren "7. bölümünün yürürlüğe konulması" çağrısı yapılmıştı.

Hükümetin ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anlaşma sağlandı! Alex de Souza yeniden Türkiye'de
Büyükekşi'ye 'Bylockçu' diyen Ahmet Çakar beraat etti!