İran - ABD anlaşmasının mimarı Erdoğan!

5+1 ülkelerinin İran ile nükleer anlaşması Türkiye için de büyük önem taşıyor. Bugün by-pass edilsek de tarihi anlaşmanın mimarı Erdoğan'dı.

İran - ABD anlaşmasının mimarı Erdoğan!
İran - ABD anlaşmasının mimarı Erdoğan!
GİRİŞ 03.04.2015 12:43 GÜNCELLEME 03.04.2015 13:04
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandı.

Tarihi anlaşma, Ortadoğu coğrafyasında dengelerin değişmesi ve tansiyonun düşmesi açısından yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.

Bunun yanında İran ile anlaşma Türkiye için de büyük önem taşıyor. Bunun sebebi, İran ile yürütülen müzakere sürecinin fikir babası ve mimarı dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olması.

Lozan'da mutabakata varılan tarihi anlaşmada hangi maddeler var?

  • İran'ın Fordo Nükleer Tesisi, nükleer fizik santralına dönüştürülecek.

 

  • Sadece Natanz Nükleer Tesisi'nde uranyum zenginleştirme çalışması yapılacak.

 

  • Sürecin bundan sonraki kısmını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı izleyecek. Uluslararası denetçiler, ülkenin nükleer programını denetleme yetkisine sahip olacak

 

  • İran, santrifüj sayısını 10 yıl süreyle üçte iki oranında azaltacak. Sayı, 19 binden 6 bin 104'e inecek.

 

  • Bunların sadece 5 bin 60'ında 10 yıl süreyle uranyum zenginleştirme çalışması yapılacak.

 

  • 15 yıl süreyle yeni santral kurulmayacak.

 

  • İran'daki Arak Ağır Su Üretim Tesisi yeniden yapılandırılacak.

 

  • Nihai anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak, 30 Haziran'a kadar taslak metin hazırlanacak.

 

  • ABD ve Birleşmiş Milletler, İran verdiği sözleri tutarsa uyguladıkları yaptırımlan kaldıracak.

İşte Taha Dağlı'nın tarihi sürecin perde arkasını aralayan çarpıcı analizi:

"ANLAŞMANIN MİMARI ERDOĞAN'DI"

Batı ile İran arasında varılan uzlaşının temeli 2010’a dayanıyor. Aslında bugünkü anlaşma, 5 yıl önce Türkiye’nin sunduğu yol haritasından ibarettir hatta Türkiye’nin projesinde eksik yok fazla vardır.

17 Mayıs 2010’da Tahran Bildirgesi ilan edildi, amaç Batı ile İran arasındaki nükleer krizi çözmekti. O dönem Başbakan olan Erdoğan ile Dışişleri Bakanlığı koltuğundaki Ahmet Davutoğlu, nükleer krizin çözümü için İran’ı belli bir noktaya getirmeyi başarmışlardı.

Türkiye ve Brezilya arabuluculuğundaki görüşmelerde İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat, Türkiye’nin sunduğu yol haritasında ikna edilmiş ve anlaşma imzalanmıştı.

Hatta yol haritasında bugün Batı’nın İran’dan istediği uranyum konusundaki garantilerin daha fazlası vardı. İran, uranyum takasını da kabul etmiş, takas yeri olarak da İstanbul belirlenmişti.

Ancak Mayıs ayından sonraki gelişmelerde Batı o planı kabul etmedi.

6 ay sonra Arap Baharı başladı önce Tunus, Mısır ardından Libya ve Suriye. Türkiye, 2011’in ikinci yarısından itibaren Şam’la bağlantıyı kopardı, İran’la Türkiye arasında da Suriye başlıklı bir görüş ayrılığı oluştu.

Türkiye’nin müzakere planını reddeden Batı, 2013 Haziran ayındaki İran Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Tahran’la yakın iletişime geçti.

TÜRKİYE'NİN 2010'DA BATIYA SUNDUĞU YOL HARİTASI

Ahmedinecat’tan boşalan koltuğa Hasan Ruhani’nin gelişiyle Amerika, nükleer krizin çözümü için yeni adımlar attı.

2013 Haziran’daki seçim, Batı’daki İran algısının bir anda değişmesine neden oldu. Ilımlı lider Ruhani’nin ambargoya yönelik vaatleri, geçmiş zamanda İran’daki mollalara olan karşıtlığıyla ilgili Batı medyasında yayınlanan haberler ve hatta attığı birkaç twit bile o algı değişiminde kullanılan yöntemlerden bazılarıydı.

Müzakere sürecinde Türkiye yer almadı ama masada duran ve 2013 Kasım’da başlatılan müzakere süreci, Türkiye’nin 2010’da Batı’ya sunduğu yol haritasıydı.

TÜRKİYE İÇİN DE BÜYÜK KAZANÇ

Bugün İran ile Batı arasındaki anlaşmayla Ortadoğu’da yeni bir sürece giriliyor. İran artık Batı sahnesinde de yer alacak.

Türkiye’nin sınır komşusu olan bir ülkeye yıllardır uygulanan ambargoların kaldırılıyor olması Türkiye adına da ciddi bir kazançtır.

TÜRKİYE'Yİ BY-PASS EDENLERİN PLANI

Ama belli ki Türkiye’nin 5 yıl önce giriştiği planı reddedip, aynı planı Türkiye’yi by-pass ederek hayata geçirenlerin, bu bölgede İran üzerinden başka başka planları olduğu gerçeğini de göz ardı etmemeliyiz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 96
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca İslamın ilerlemesi için gerekli gördüğü yerde kafirle işbirliği yapabilirsin.Gücünü eline aldıktan sonra o zaman o kafire başkaldırısın.Sayın recep tayyip erdoğan da başlarda amerikaya dostmuş gibi gözüktü.Sonra gücünü topladı.Şimdi ise çok konuda amerikadan bağımsız hareket edebiliyor. Örnek:Akp hükümeti irana olası saldırının olması durumunda ,amerika malatya ve adanadaki üslerinde irana füze fırlatamaz dedi.Biz türk toraklarından irana füze yollatmayız dediler. Basın açıklamaları takip edilirse bu habere ulaşlır.Hbaer resmidir.
    Cevapla
  • Skywolf 9 yıl önce Şikayet Et
    Yani Amerikayla o yüzden Irakta işbirliği yapıyorsunuz, ha?
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Skywolf adlı kişiye: Burda dilbilsiyle ilgli çalışma yapmıyoruz.İşin gücün başkasını kınamak veya aynı düşünceye sahip kişileri aşağılamak... Peygamber efendimiz sav. biri birini kınarsa,o kınadığı şey veya benzerleri on başına gelmeden can vermez diyor. İnşallah işin başkalarını eleştirmek olur hep...
    Cevapla
  • Skywolf 9 yıl önce Şikayet Et
    Vüze, füze olmuş, gelişme var.
    Cevapla
  • TrabzonTS 9 yıl önce Şikayet Et
    AKP nin yerine Türkiye nin ortadoğu liderliği demelisin prestij kardeş.Zira AKP şu an bu ülkeyi yönetiyo.Ayrıca senin deyiminle AKP nin benim deyimimle Türkiye nin bir hayali daha var.Dünya üzerindeki bütün Türk devletlerine öncülük edip bütün dünyayı İslam in ve Türk ün sancağı altında toplamak. Işte bizim gerçek hedefimiz budur.Yani atalarımızın yolundan gitmek. Inşaallah anlamışsındır. Buna itiraz edersen kesin CHP lisin.Yoksa zaten bizdensin.
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşüyosunuz.Ayrıca ben chp li falan da değilim.Bunun onunla hiçbir bağlantısı yoktur.Hadislere göre ve diğer riayetlere göre islam türk bayrağı altında toplanmayacaktır.Sadece hadislerde,bir kısım türk ordusunun mehdi as. ordularına yardım edeceği yazmaktadır.İranın ise iamanı ve ilmi süreeya yıldıından indirceği yazıyor. Bunları sağlam kaynak olan dönemm evliyası mahmut efendi haz. öğrensi cübbeli ahmet hoca söylüyor. Bilmem anlatabildim mi?
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın cum.recep tayyip erdoğan erbakanın öğrencisiydi.Necmettin erbakan amerika ve israile inat yaparak irana ziyaretlerde bulundu.Şimdi aynısını recep tayyip erdoğan yapıyor.İsrail bu durumdan çok rahatsızdır. İran gün geçtikçe daha da müslümanlaşıyor.Her şey eskide kaldı.Şimdi iran islam adına çok iyi hizmetlerde bulunuyor.
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet: Ben iranı senden daha iyi tanıyorum.Çok okuyan değil,çok gezen bilir.Çinden gelen iş adamları iranın batıya boyun eğmeyişini takdirl karşılıyorlar.Evet iran gerçekten nükleerde gizli gizli ilerleyip caydırıcı artırdı diyorlar. Müslüman konusunda ise bizim de hatalarımız var.
    Cevapla
  • Mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen Iran'i hic tanimamissin.Onlar muslumanlik adi altinda islerini yuruten, kesinlikle guvenilmez ve dikkat edilmesi gereken bir ulke.
    Cevapla
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    iranın arap olmadığını bile bilmeden konuşiyorsunuz işte.
    Cevapla
  • ccc prestij ccc 9 yıl önce Şikayet Et
    akapenin ortadoğu liderliği hayali sona erdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi
Kylian Mbappe ayrılığı resmen açıkladı