Bağdat yolunda yaşam savaşı

Irak'ta Ramadi kentini ele geçiren IŞİD'den kaçanlar Bağdat yoluna düştü.

Bağdat yolunda yaşam savaşı
Bağdat yolunda yaşam savaşı
GİRİŞ 24.05.2015 09:19 GÜNCELLEME 24.05.2015 11:20

Bağdat yönetiminin aralarına IŞİD militanlarının da sızmasından korkması sebebiyle binlerce kişi çölde yaşam savaşı veriyor.

Irak’ın Anbar eyaletinin başkenti olan Ramadi kenti 17 Mayıs’ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından ele geçirildi. Kente yönelik saldırının başladığı 15 Mayıs’tan itibaren binlerce Anbarlı başkent Bağdat’a doğru kaçmaya başladı. Başlarda geçişlere izin veriliyordu, ancak IŞİD militanlarının kaçan grupların arasında sızma ihtimali Bağdat yönetimini geçişleri denetlemeye itti.

'KÖPRÜYÜ GEÇEBİLEN KABE'YE GİTMİŞ GİBİ HİSSEDİYOR'

Bağdat’a girmek isteyenlere, başkentte yaşayan bir kefil bulmaları şart koşuluyor. Bu da aralarına çocuk, kadın ve yaşlılarında olduğu binlerce kişinin Fırat nehri üzerindeki bir köprüde ve çölde zor şartlar altında beklemesine sebep oluyor.

Bir Iraklı durumlarını “Bu köprüyü geçebilen, kendini, Kabe'ye gitmiş gibi hissediyor" diye tanımlıyor.

Fırat üzerinde zorlu bekleyiş

Son günlerde Bağdat’a gitmek isteyen Anbarlılar Fırat nehri üzerindeki Bizebiz köprüsünde bekletiliyor.

Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle başkente almadığı yorgun aileler, kavurucu güneşin altında ve temel ihtiyaçlarından yoksun olarak bekliyor.
Geçişlerine izin verilmeyen ve içlerinde çok sayıda çocuk ve yaşlının bulunduğu ailelerle nöbetçi askerler arasında zaman zaman tartışmalar gerçekleşiyor.

Yüksek sıcaklıktan etkilenen bazı çocuk ve yaşlılar baygınlık geçiriyor. Durumlarını askerlere anlatmaya çalışan birçok kişi de sinir krizi geçiriyor.

Sağlık Bakanlığı'nın tahsis ettiği ambulanslar sadece durumu acil olanları köprünün diğer tarafına taşıyor. Fırat Nehri üzerindeki Bizebiz Köprüsü'nde bekletilen Anbarlıların bazıları suya girerek serinlemeye çalışıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Beşiktaş'a Ernest Muci piyangosu! İngiliz devi dudak uçuklatan rakamla geliyor