İran'dan Esed'e PKK ile ittifak baskısı

Wikileaks tarafından Suudi Arabistan hükümetinin özel yazışmalarıyla ilgili sızdırılan 70 bin belge arasında çarpıcı bilgiler yer alıyor.

İran'dan Esed'e PKK ile ittifak baskısı
İran'dan Esed'e PKK ile ittifak baskısı
GİRİŞ 22.06.2015 17:00 GÜNCELLEME 22.06.2015 17:02
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

İran’ın Suriye'yi kan gölüne çeviren Beşşar Esed'den PKK ile stratejik ittifak kurmasını istediğine dair yazışmaların yer aldığı belgelerde, Suud istihbaratının, İsrail'e karşı Esed ve Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturma çabası olduğu da ifade ediliyor.

Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerde, Suriye rejimini destekleyen bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı PKK ile ittifak yapması için Devlet Başkanı Beşşar Esed'i cesaretlendirdiği iddia edildi.

Belgelerin birinde Suudi istihbaratının hükümet üyelerine gönderdiği bir bilgilendirme mektubuna yer verildi. Bu mektupta İran başta olmak üzere Suriye rejimini destekleyen ülkelerin Esed'i sınırda ihtilaflı olduğu Türkiye'ye karşı PKK ile ittifaka gitme konusunda baskı yapacağının öğrenildiği belirtiliyor.

Ayrıca Suriye rejiminin hayati tehlikeye girmesi halinde bu ittifakın daha ileri boyutlara taşınmasının düşünüldüğü iddia ediliyor. Başka bir belgede ise bu baskının ardından Suriye hükümetinin PKK ile görüştüğü ve Suriye'nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması fikrine karşı yakın bir işbirliği önerdiği öne sürülüyor. Yayınlanan başka bir belgede ise yine Suudi Arabistan istihbarat ajanlarının İsrail'e karşı stratejik saldırılarda rol almak üzere Esed rejimi ile Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturmaya çabalayacağı bilgisi yer alıyor.

500 bin yeni belge daha yayınlanacak

Habertürk'te yer alan habere göre, stratejik ilişkileri nedeniyle İran yönetiminin Esed rejiminden vazgeçmeyeceğine dair bazı yazışmalar da bu 70 bin belgenin arasında bulunuyor. Wikileaks'ingeçen cuma günü yayınladığı belgeler Suudi Arabistan hükümetinin Ortadoğu politikasına dair ciddi iddialar içeriyor. Wikileaks 500 bin yeni belgenin daha yayınlanacağını açıklamıştı.

YORUMLAR 42
  • bir müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah c.c kuranda diyor ki size bir fasık haber getirdiginde araştırın.Şimdi körü körüne bu kafirin haberinin üzerine atlamaya gerek yok zaten onlar ayrıolan müslümanların birbirinden daha syrılmasını saglamak istiyor ben soruyorum neden amerikanın belgelerini acıklamiyor orta dogu ile alakalı yada kürtler ile slakalı almanlafın planlarını? Senelerdir pkk destek veren almanya fransa bunların planını acıklasın bunları yaptigi fitneleti bir müslüman devlete yüklemeye calismasın bu kafirler.
    Cevapla
  • ahmet guler 8 yıl önce Şikayet Et
    cozulecek kurt sorunu yok cozulecek ermeni yahudi yezidi sorunu var bunlar onlarin yerine soz sahibiler yilanin basini ezmek laz
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 8 yıl önce Şikayet Et
    İran Türkiye'in Garantisidir. Batı İran'ı yenmeden Türkiye'ye hiç bir şey yapamaz...
    Cevapla
  • Selahaddin 8 yıl önce Şikayet Et
    İran Türkiye'nin garantisi filan değil tam tersine Türkiye'nin belasıdır. Avrupanın veya ABD'nin iranla bir alıp veremdiği yok. Tam tersine ortaklarıdır
    Cevapla
  • köyün delisi 8 yıl önce Şikayet Et
    yahu yazıyoruzzz millik kürt partisi kurunnn ve ülküsü de irandaki kürtleri kurtarıp vatanımza bağlamak olan birmilli birkürt partisi bu seçimlerin anahtarı olacakdır hdp ye kürtler bırakılamaz bunu abiler görmüyormu??
    Cevapla
  • suleyman 8 yıl önce Şikayet Et
    işte. bundan önce tamda muhalifler kuzey suriyeyi ele gecirip guclenmeye baslamisken isid ortaya cikti. simdide idlip dusunce muhaliflere alternatif kürt örgutleri guclendirecekler. idlipin düsmesi rejim icin kotu oldu. cok kayiplari oldu. ayrica idlip esedin destek gördugu ve asker aldigi lazkiye'ye de çok yakin. muhaliflerin buraya baslatacagi saldiri rejimin bu konumu kaybetmemek icin cephe yaratmasi demek. kürt örgütlerle muhalifler arasinda catisma ortami olusturup muhalifleri her daim oyalamak ve mesgul etmek istiyolar. böylece rejim ya idlipe yeniden saldiracak yada güc toplayip halepi kusatacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı