Suriye'nin kimyasal silah kozu devrede

Kimyasal silah kullanmaya hazırlanan Esad rejimi, 600 ton kimyasal silahı füze başlıklarına monte etti, 21 fırlatma rampasını ise sınıra konuşlandırdı, 3 milyon maske aldı.

Suriye'nin kimyasal silah kozu devrede
Suriye'nin kimyasal silah kozu devrede
GİRİŞ 11.12.2011 13:30 GÜNCELLEME 11.12.2011 13:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Mutlu Çölgeçen'in haberi

Uluslararası toplumun ambargo kararları ile izole ettiği Suriye'nin son olarak kimyasal silah kozunu kullanmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Geçen hafta füze tatbikatı ile gövde gösterisi yapan Şam, baba Esad döneminden bu yana stokta tuttuğu 600 ton kimyasal silahı füze başlıklarına monte etti. Bu kararın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad başkanlığında iki hafta önce yapılan ve üst düzey askerlerin katıldığı toplantıda alındığı belirtildi. Ülkenin kuzeybatısında bulunan Essefir tesislerinde bir süredir kimyasal silah üretim çalışmasının yapıldığı da belirlendi. İddiaya göre Suriye'nin elinde nörotoksik gazlar, VX, sarin, tabun ve hardal gazı bulunuyor.

21 FIRLATMA RAMPASI

SABAH'ın aldığı bilgiye göre; kimyasal silahlar ağırlıklı olarak başkent Şam ve çevresindeki askeri tesislerde bulunuyor. Silahların menzili, Türkiye'yi de kapsayacak şekilde güvenli bölgelere kaydırıldı. Bu çerçevede 21 fırlatma rampası da sınır bölgelerine konuşlandırıldı. Kimyasal başlıklı füzelerin menzilinin bin 300 kilometreye kadar çıkabileceği tespit edildi. Suriye yönetiminin ayrıca dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı da kendi füze savunma sistemini oluşturduğu belirlendi. Beşar Esad'ın 14-15 Kasım'da askeri kurmaylarıyla yaptığı toplantıya, Türkiye ve Irak sınır bölgelerini koruyan 3'üncü Ordu'daki üst düzey generaller de katıldı. Merkezi Halep'te bulunan 3'üncü Ordu Komutanlığı'na kimyasal silah üretim tesisleri ile füze üretim ve fırlatma rampalarını koruma görevi verildiği ifade edildi.

RUSYA'DAN 3 MİLYON MASKE

Şam yönetimi ile yakınlaşma stratejisi ile gündeme gelen ve Akdeniz'e donanma gönderen Rusya'nın malzeme yardımında bulunduğu belirlendi. Rusya'nın Suriye'ye 3 milyon adet gaz maskesi teslim ettiği belirlendi. Bu maskelerin çoğu Esad yanlısı asker ve güvenlik görevlileri ile Şam yönetimindeki etkin isim ve ailelerine dağıtılacak. Maske dağıtımı için ise özel bir ekip oluşturuldu ve dağıtım ay sonunda tamamlanacak. Öte yandan Şam yönetiminin hava kuvvetleri bünyesinde intihar filoları oluşturduğu iddia edildi. Suriye'nin elindeki manevra kabiliyeti sınırlı Rus yapımı Mig 23, 25 ve 29 uçakları, "intihar timi" olarak belirlendi.

KIYAMET PLANININ DETAYLARI

Hafız Esad döneminden kalma stoklar devreye sokuldu. 600 ton kimyasal silah füzelere yüklendi. Füzelerin menzili Türkiye'yi de kapsıyor. Şam'daki füzeler farklı merkezlere konuşlandırıldı. 21 rampa sınıra yakın güvenli bölgelere kaydırıldı. Rusya'dan 3 milyon maske alındı. Maskeler, Esad ailesi ve Baas üyelerine dağıtılacak. Hava Kuvvetleri "intihar filoları" oluşturdu. Halep'teki 3'üncü Ordu rampaları korumakla görevlendirildi.

Muhaliflere 72 saat süre verdi

Esad'ın 72 saat süre verdiği muhalifler büyük bir saldırıdan korkuyor. İlacın tükendiği Humus'ta insani dram yaşanıyor

Dün 13 kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de muhalifler, Esad rejiminin, protestoları sona erdirmeleri için kendilerine 72 saat süre tanıdığını iddia etti. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan 'Ebu Rami' kod adlı bir rejim muhalifi, verilen sürenin dolmasından sonra özellikle Humus kentinde gerçek anlamda bir katliam yaşanabileceği uyarısında bulundu. Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Dr. Halit Hoca da Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin üçüncü en büyük kenti Humus çevresini zırhlı birliklerle kuşattığını ve halka "teslim olması" için 72 saat süre tanıdığını söyledi. Hoca, Humus'ta Nusayrilerin yaşadığı Zahra bölgesinin Suriye güvenlik güçleri tarafından boşaltılmış olmasının da, katliam endişesini artırdığını kaydetti.

HUMUS'TA İNSANLIK KRİZİ

Muhalifler Humus'ta ilaç eksikliğinden dolayı ölümlerin meydana gelmeye başladığını, özellikle Hula bölgesindeki hastane ve eczanelerde ilaç bulunamadığını, şeker hastaları ve kanser tedavisi görenlerin durumlarının gün geçtikçe kötüleştiğini belirti. Suriye ordusu 16 gün önce Humus çevresinde 10 kilometrelik bir hendekle kuşatma başlatmıştı. Muhalifler Esad'ın "Kendi halkını öldüren delidir" açıklamasına atıf yaparak, Facebook üzerinden "Esad'ı akıl hastanesine kapatalım" kampanyası başlattı.

SURİYE'NİN FACEBOOK SAYFASI KAPATILDI

Suriye devlet televizyonun sosyal medyada açtığı internet sayfasının Facebook tarafından kapatıldığı belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, ABC televizyonunda yayınlanan Beşar Esad röportajıyla ilgili açıklamalarının siteye yüklenmesinin ardından sayfa kapatıldı. Öte yandan, Arap Birliği'nin 16 Aralık'ta Suriye gündemiyle toplanacağı açıklanırken, tanınmış din adamlarından Prof. Dr. Yusuf Kardavi, Financial Times gazetesine "Eğer Arap Birliği Suriye krizini sona erdiremezse, halkın yabancı müdahalesini istemeye hakkı vardır" yorumunda bulundu.

SABAH

YORUMLAR 12
  • polat alemdar 12 yıl önce Şikayet Et
    medya fitnecileri. bunlar yazdı sizde inandınız değil mi? öyle birşey mümkün değil çünkü idam sehpasında bulur kendini. ama durum böyle değil, medya en büyük fitnedir..
    Cevapla
  • Kemal BOZTAŞ 12 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır problem var diye.... Zaten biz problem istemediğimiz için Beşar efendiyle aramız bozuk 1980 li yıllarda onbinlerce insanı katletti babasının kaldığı yerden devam etmesini istemiyoruz. artık bu katliama insan olarak göz yumamayız gerekirse haddini bildiririz. Müslümana zalime karşı çıkmak farzdır.
    Cevapla
  • yavuz kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    Kına yakacak arkadaşlar var akif değilmi ?. Komşularla sıfır problem söylemini buraya taşıyıp bak olmadı işte demeye getiren mal bulmuş mağribi gibi olaylara atlayan kına yakacak arkadaşlar var. Şartlar neyi gerektiriyorsa Türkiye onu yapıyor Türkiyenin suriye halkı ile sıfır problem sorunu devam ediyor. İktidarlar çıldırdığında tabiki Türkiyede ona göre politika belirler. Bazen sıfır sorun için savaşmanız bile gerekebilir de ben kime ne anlatıyorum.
    Cevapla
  • Tamer Demirbozan 12 yıl önce Şikayet Et
    Esad bir şekilde imha edilmeli. Füze kalkanına bende karşıyım. Ama Esadın artık gitmesi gerekiyor. O tip bir budalalıkta olan Suriyelilere olacak. Kaldıki Esaddan bu silahları kullanmasını beklerim çünkü adamın bütün değerleri maddiyata bağlı. Binlerce suriyeli zarar görmüş pekte önemli değil. Kesinlikle ama kesinlikle Esad gitmeli. Sıfır sorun politikasını eleştiriyor bazıları. Eğer sıfır sorun politikası devam etsin isteniyorsa Esad gitmeden bu politikanın devam etmeyeceğide görülmeli ve bilinmeli.
    Cevapla
  • Delibardak 12 yıl önce Şikayet Et
    israil için füze kalkanı kuruyor akp ,belası Türklere kalıyor!!!. işte gizli israil dostluğu!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele