El Hatip: Beşşar Esed bir ayda gider

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu SUKO'nun lideri El Hatip, "Rusya ve İran desteği olmazsa Esed dayanamaz" derken Türkiye'nin tavrını dünyaya örnek gösterdi.

El Hatip: Beşşar Esed bir ayda gider
El Hatip: Beşşar Esed bir ayda gider
GİRİŞ 01.01.2013 11:34 GÜNCELLEME 01.01.2013 13:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Duygu Güvenç'in röportajı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu kısa adıyla SUKO'nun Geçici Başkanı Muaz El Hatip ile Başbakan Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyaretinin ardından, Atatürk Havaalanı'nda gece yarısı Duygu Güvenç'e konuştu. 40 saattir uyumamıştı, yorgundu. Farklı grupları içinde barındıran bir koalisyonun lideri olarak, kelimelerini dikkatli seçse de artık, o bir imamdan çok, siyasete ısınmaya başlayan bir isimdi. Mayıs ayındaki hücre hapsinin ardından ülkesini terk eden ve bir zamanlar Emevi Camii'nin imamı iken kendini muhalif lider olarak bulan Hatip'in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

ERDOĞAN GENÇLER İÇİN MODEL

- 2013 için Türkiye'deki Suriyelilere ne mesaj verdiniz?

20 aydır çok zor koşullarda kalan insanlarımıza, Sayın Erdoğan ile birlikte, daha çok sabırlı olmaları mesajını verdik. İnşallah bu zor günleri yakında geçeceğiz. Onlara devrimi yok etmek isteyen olursa, tek yürek olmalarını söyledim. Aynı zamanda, Türk halkına ve özellikle, Erdoğan'a teşekkürlerimi sundum. Çünkü, Suriyeli kardeşleri için çabalıyor. Bence Erdoğan adaletsizliği sevmiyor ve her şeyin adil olmasını istiyor.

- Erdoğan sizin için bir model mi?

Bir siyaset adamı olmayı düşünmedim. Ama Erdoğan'a da söyledim. "Siz ülkesini inşa etmeye çalışan gençler için büyük bir örneksiniz" dedim. Suriyeliler için yaptıklarını asla unutmayacağız.

- 2013'te Esad düşecek mi?

Eğer Rusya ve İran onu desteklemezse, en fazla bir ay dayanabilir ama siyasi destekle daha zaman kazanıyor.

- Türkiye'ye sığınan askerlerle görüştünüz mü?

Şimdilik sadece sivilleri gördüm. Türkiye'ye bir kez daha geleceğim.

- Lavrov sizi Moskova'ya davet etti ama buradasınız. Neden gitmediniz?

Moskova 20 ay boyunca siyasi çözümden söz etti. Tamam, kimse savaş, kimse daha çok kan istemiyor. Ama 20 ayda gerçekçi çözüm önermediler. Sadece konuştular. Rejim için zaman kazanmaya çalıştılar. Eğer onlarla görüşülecekse, böyle bir zorunluluk olursa bir dost ülkede, tam bir takvim içerisinde ve ne konuşacağımız belli olarak görüşürüz.

- BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin 2014 önerisi yeterli değil mi?

İbrahimi bir çözüm önerisi olduğunu söylemedi. O sadece görüştü ve Ruslarla Amerikanlar arasında farklı yorumlar vardı. Biri "Esad'la" biri "Esad'sız" diyor. Bu insanlar için gerçekçi bir çözüm değil.

PATRİOTLAR SURİYELİLERİ DE KORUSA

- Türkiye'ye Patriotların yerleştirilmesi, Suriyeliler için ne anlam ifade ediyor?

Patriotlar, Türk vatandaşlarını ve Türkiye sınırında olan birçok Suriye vatandaşını koruyacak. Bu, Esad'ı vazgeçirir mi? Emin değilim. Ama size Suriyelilerin isteğini söyleyebilirim. Patriotlar keşke Suriyedekileri de korusa. Çünkü rejimin asıl gücü uçaklarda. Sivilleri nasıl bombaladığını gördünüz. Masum kadın, erkek ve çocuğun kanları birbirine karıştı. Bu insanlar güvenli alan istiyor.

- Türkiye'den ne istiyorsunuz?

Türkiye en iyisini yapıyor. Keşke diğer ülkeler de bu süreçte Türkiye'nin üstlendiklerini paylaşsa.

- Türkiye'den silah desteği alıyor musunuz?

Ben bununla ilgili görüşmedim. Ben buraya insani yardım istemek için geldim. Biz, tüm hükümetlerden ilk olarak, siyasi baskı yapmalarını istiyoruz. Devrimin ba rışçı olmasını isterdik ama rejim insanları silah almaya zorladı. Eğer silah kullanmadan bir çözüm varsa, ben bunu desteklerim ama yoksa rejim bütün sorumluluğunu üstlenmeli.

- Uluslararası topluma mesajınız nedir?

Mesajım uluslararası topluma değil. Uluslararası toplum Suriyelilerin isteklerine yanıt vermiyor. Ben rejime sesleniyorum, "Suriyelileri daha fazla silah istemesi için zorlama. Akıllı ol ve dur."

Bir millet, bir toprak

- PYD (PKK'nın Suriye'deki kolu) bir terörist örgüt mü? Onlarla görüşür müsünüz?

Devrime destek verecekse, onlarla görüşebilirim. Eğer devrimimize karşı olacaklarsa görüşmem.

- Türkiye'nin Kürt sorununa nasıl etki etmesini bekliyorsunuz? Suriyeli Kürtlerin yeni Suriye'deki hakları ne olacak?

Biz, "Bir Suriye, bir millet, bir toprak" diyoruz. Ve buna saygılı olmalıyız. Herkes sonunda zafere sahip olacak. Herkes kendisini ifade edecek. Ben insanların barışla çözüm bulabileceğine inanıyorum.

- Gelecekteki Suriye için federasyon mu parlamenter bir sistem mi düşlüyorsunuz?

Barışçı, güçlü, büyük bir millet hayal ediyorum. İnsanların isteği neyse, benim için odur. Benim için önemli olan insanların barış içerisinde yaşaması ve birbirlerini sevmeleri, ülkeleri için tek yürek olmaları. Bundan ötesini düşünmüyorum.

- Sürgünde Suriye hükümeti ne zaman kurulacak?

Çok yakında ama kesin bir tarih veremem. Hükümet her şeyin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.

- El Kaide veya radikaller Suriye'de gücü ele geçirir mi?

Bizim yaşadığımız gibi devrim sürecinden geçenler, böyle problemler yaşayabilir ama bu tip düşünceler için garanti Suriyelilerin mentalitesidir. Çünkü insanların doğası, fanatik düşünceleri kabul etmez.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 5
  • nur dülger 11 yıl önce Şikayet Et
    neysede. beni üzen ulusalcıların solcuların alevilerin değilde birçok dindar çevrenin bile esadın zulümleri gözümüzün bebeğine kadar girmişken hala muhalifleri israilci amerikacı diye suçlayan dindarlar. sahi biz amerika ve israilden neden nefret ediyorduk?derdimiz neydi?zulümleri değilmiydi ? canları istediğinde çocukları bile gözlerini kırpmadan öldürmeleri değilmiydi ee amerika israilin başı kelmi esat yapınca iyi iran devrim muhafızlarını gönderip katliam tecavüz işletince iyi iran şeriatçı çocukları bile doğruyorsa vardır dinde bir hikmeti diyemi düşünüyorsunuz nedir. peki siz bile bunca zulme rağmen susuyorsanız ben niye amerikanın israilin zulmüne isyan edeyimki bundan sonra. haklı olan bunca insanın duymaya bile katlanamayacağı zulmü işleyebiliyorsa demekki herkes kendince haklı
    Cevapla
  • h KARAKOÇ 11 yıl önce Şikayet Et
    bırakın bunları. birileri de çok iddialı konuşmuştu.3 aya kalmaz demişlerdi ama hala ayakta.. iddiasına varmısınız 1 aya kadar gitmeeez.
    Cevapla
  • mehmet 11 yıl önce Şikayet Et
    inşaALLAH bir an önce çeilir. adam makam sevdası kendi davaları uğruna insanları fare gibi öldürdü. bu gibi insanlara karşı adaleti tesis etmek için savaşmak lazım. ülkesinde insanların çoğunun oy kullanma hakkı bile yoktu. esedi savunalara soruyorum ülkenizde sizin oy kullanma, seçme ve seçilme hakkınız olmasa ne yaparsınız?
    Cevapla
  • güney kuzey 11 yıl önce Şikayet Et
    doğru gider de... acaba kime gider....
    Cevapla
  • süleyman bostancı 11 yıl önce Şikayet Et
    gazı almış . iyi gaz vermişler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Apple yeni cihazlarını tanıttı! Sürpriz indirim kararı: Giriş seviyesi 15 bin 999'a düştü
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!