"Her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır"

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Allerji İmmünoloji Uzmanı Yalçın: - "Ülkemizde her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır"

"Her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır"
"Her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır"
GİRİŞ 04.05.2015 11:43 GÜNCELLEME 04.05.2015 11:43

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Allerji İmmünoloji Uzmanı Uzm. Dr. Arzu Didem Yalçın, Türkiye'de her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu bildirdi.

Yalçın, 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Astımın dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilediğinin altını çizen Yalçın, "Ülkemizde her 12-13 erişkinden, 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir" ifadesini kullandı.

Yalçın, Akdeniz bölgesindeki astım sıklığına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Erişkin Alerji Bölümü olarak Çevre Bakanlığımızın desteğiyle yaptığımız polenizasyon projesi kapsamında, astım hastalığının Akdeniz bölgesinde görülme sıklığı yüzde 10 olarak tespit edilmiştir. Astım için Küresel Girişim önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışlarının yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya başlatılmıştır. Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda Antalya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrolü hakkında halkımıza yönelik farkındalık çalışmaları ile hastalığa dönük bilimsel araştırmalarımız devam etmektedir."

Yalçın, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığını ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
Yunan şarkıcı Marina Satti, İsrailli yarışmacı Eden Golan'ı mimikleriyle protesto etti