Oy kullanırken "mühür"e dikkat

Seçmenlerin 30 Mart yerel seçimlerinde oylarının geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde "evet" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor.

Oy kullanırken "mühür"e dikkat
Oy kullanırken "mühür"e dikkat
GİRİŞ 26.03.2014 11:44 GÜNCELLEME 26.03.2014 11:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Vatandaşların yerel seçimlerde kullanacağı oyların geçersiz sayılmaması için bazı hususlara dikkat etmeleri önem taşıyor.

Bu kapsamda, sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigramı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına "evet" mührü basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" mührü dışında veya "evet" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz olacak.

Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.
Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

Oyların geçerli sayılacağı haller

Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda ise oylar geçerli sayılacak.

Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda da oy geçerli kabul edilecek.
Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "evet" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan "sandık kurulu mührü izi"nin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde de pusula geçerli olacak.

Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan evet mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak.
Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok "evet" mührü basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.

Hamile, hasta ve engelliler bekletilemeyecek

Sandık seçmen listesine yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenecek.

Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek, yaşlılara öncelik tanınacak.
Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinası gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek ve oy kullanma işleminden sonra geri alınabilecek.

Oyların sayımı ve dökümü açık olarak yapılacak. Oy verme yerinde hazır bulunanlar sayım ve dökümü takip edebilecek. Sayım ve döküm cetvelinde siyasi partilerin ve bağımsız adayların aldığı oylar orada bulunanlara başkan tarafından yüksek sesle ilan edilecek.

Kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları bir paket halinde mühürlenecek ve üzerine sayısı yazılacak.
Bu arada, seçmenler www.ysk.gov.tr internet adresinden oy kullanacakları yeri, kimlik bilgilerini kullanarak öğrenebiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Nermin İnce 10 yıl önce Şikayet Et
    .... aman dikkatli olun kardeşlerim, çapulcuların oyunlarına gelmeyin.
    Cevapla
  • Avare Gönlüm 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir uyarıda benden. Oy pusulamızı aldığımızda sağını solunu kontrol edelim. üzerinde herhangi bir izik veya işaret bulunmadığını anlayalım. işgüzar bir sandık görevlisi seçmeni tanıyorsa çaktırmadan bir işaret koyabilir.
    Cevapla
  • serhat kara 10 yıl önce Şikayet Et
    OY KULLANMADAN ÖNCE NE YAPILMALI. Herkes sabah namazına kalkıp namaz sonrası yasini şerif ardından fetih suresini okuyup oyunu kullanmaya gitmeli. oy pusuaları ve zarflar kontrol eilmeli. müşahitler zarfları sayıp mutlaka mühürlü olup olmadığını kontrol etmelidir. eve dönüldükten sonra her fıorsatta yasin okunmaya devam edilmeli. kararsızların Allah ın izniyle çelişkiden kurtulması için dua edilmelidir. Bu benim fikrim değil 85 yaşındaki annemin fikri bunuda belirtmek isterim.
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 10 yıl önce Şikayet Et
    müşahitlere çok iş düşüyor.... pusulanın geçerli olabilmesi için ayrıca sandık kurulu mührü var pusula arkasının o mühürle mühürlenmiş olması lazım. o yüzden pusula arkasının da mühürlenmesi lazım... dahası sandık tutanaklarının ıslak imzalı ve mühürlü teslim alınması tüm müşahitlere imzalatılması lazım.. asıl sorun sandık başkanın seçilmesinde kim oldukları nerde görevli oldukları devlet memuru statüsünden olup olmadıkları kontrol edilmeli.. birde yavaştan e-türkiye üzerinden yavaş yavaş oy kullanmak mümkün olsa nasıl olur... herkes oyunu alıp kuruma teslim edebilir ıslak imzalı kağıt ortamında...
    Cevapla
  • VOLKAN OCAK 10 yıl önce Şikayet Et
    EVET MÜHÜRÜNE VE MÜREKKEP İSTAMPASINA DİKKAT!. Oy verme esmasında evet mühürünü elimize aldığımızda herhangi bir şekilde yanlışlıkla parmaklarımızın evet yazısına değmemeli dikkatli bir şekilde sapından tutulmalı ayrıca mührün sapının boyalı olmamasına da dikkat edelim. mühürü istampaya dokundururken dikkat edelim. aksi halde farkında olmadan ellerimiz boyalı olursa boyalı elle pusulaya dokunduğumuzda oy geçersiz olabiliyor.(haberde her ne kadar işaret amacı olmayan lekerler oyu geçersiz sayılmaz dese de ) kesinlikle herhangi bir yazı işaret vs yazmayalım. evet mühürünü ak partinin ampulunun altına vurduktan sonra bir kaç saniye mürekkebin kurumasını (hafifce üfleyebiliriz) bekledikden sonra pusulayı tersine katlayıp zarfa koyalım. ALLAH ın izniyle ak parti bir daha kazansın vatan hainleri çeteler kaset şantajcıları çapulcular ebediyyen kaybetsin. HAYDİ TÜRKİYE BİR DAHA MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKALIM
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya'dan nükleer saldırı kapasiteli balistik 'Yars' füzeli tatbikat
Galatasaray Fenerbahçe derbisini kim kazanır?İşte sokağın dev derbi hakkındaki görüşü...