Devlet sırrı kararını Başbakan verecek

Bir bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması sebebiyle, koruma altına alınmasına Başbakan’ın başkanlığında oluşacak Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu karar verecek.

Devlet sırrı kararını Başbakan verecek
Devlet sırrı kararını Başbakan verecek
GİRİŞ 17.06.2012 10:57 GÜNCELLEME 17.06.2012 10:57

Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde görüşmeleri yarım kalan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı’nın yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı ve Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı bulunuyor.

-BAŞBAKAN’IN BAŞKANLIĞINDAKİ DEVLET SIRRI DEĞERLENDİRME KURULU KARAR VERECEK-

Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtların ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükleri düzenliyor.

-DEVLET SIRRI DEĞERLENDİRME KURULU-

Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu, Başbakan’ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak. Kurulun sekretarya hizmetleri Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Kurul, Başbakan’ın daveti üzerine toplanacak.

-BİLGİNİN DEVLET SIRRI OLARAK KORUMA ALTINA ALINMASI-

Bir bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması sebebiyle, koruma altına alınmasına Kurul karar verecek.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin taraf olduğu ve içeriğinin gizli olması sebebiyle Resmi Gazetede yayımlanmayan ikili veya çok taraflı antlaşmaların içeriğinin devlet sırrı niteliği taşıyıp taşımadığına Kurul tarafından karar verilecek.
Cumhurbaşkanlığına ait bilgi, belge ve kayıtların niteliğini Cumhurbaşkanı takdir edecek.

-DEVLET SIRRI NİTELİĞİ TAŞIYAN BİLGİLERİ İÇEREN BELGE VE KAYITLARIN TUTULMASI-

Devlet sırrı niteliği taşıyan bilginin yer aldığı belge ve sair kayıtta, bu belge veya kaydın kimin tarafından düzenlendiği, içeriğine Kurul ve ilgili bakan dışında kimin muttali olduğu ve kimler tarafından görülebileceği açıkça yazılacak.

-DEVLET SIRRI OLMAKTAN ÇIKARMA-

Kurul, devlet sırrı olarak koruma altına alınan bir bilginin bu özelliğini kaybetmesi sebebiyle, devlet sırrı olmaktan çıkarılmasına karar verebilecek.

-BİLGİ, BELGE VE KAYITLARIN MAHKEMELERE VERİLMESİ-

Mahkemeler tarafından talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtlar, Kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Ancak, verilmeyen bilgi, belge ve kayıtlar, davada ilgili aleyhine sonuç doğurmayacak.
Cumhurbaşkanı bilgi, belge ve kayıtları mahkemeye gönderme hususunu kendisi takdir edecek.

-KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU KURULACAK-

Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Komisyon, İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürekli kurul olarak görev yapacak.
Komisyon, kolluk şikâyet sisteminin işleyişine dair ilkeleri tespit ederek, bunlarla ilgili olarak
Bakanlığa önerilerde bulunmak, bu konudaki uygulamaları izlemek ve sistemin işleyişinde kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak ile görevli olacak.
Komisyon, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyecek.
Kolluk görevlilerinin disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarıyla ilgili ihbar ve şikâyetlerin Komisyona intikal etmesi veya Komisyon tarafından re’sen öğrenilmesi üzerine, Komisyon, Kurul Başkanlığından, söz konusu ihbar veya şikâyetlerin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde disiplin soruşturması açılmasını isteyebilecek. Bu istem üzerine, Kurul Başkanlığınca genel disiplin hükümlerine göre işlem yapılacak.

-TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU KANUNU TASARISI-

İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurulacak.
Kurumun merkezi Ankara’da olacak. Kurum yurt içinde ve sayısı ikiyi geçmemek üzere yurt dışında büro açabilecek.
Kurum, insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine Yönelik çalışmalar yapmak; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak; bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla araştırma ve incelemeler yapmakla görevli ve yetkili olacak.

-DARBE KOMİSYONU ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR-

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 20 Haziran Çarşamba günü yapacağı toplantıda alt komisyonların çalışmalarını değerlendirecek.
Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Komisyonu'nun 20 Haziran Çarşamba günü yapacağı toplantının gündeminde ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir'in, “sınavlar neyi amaçlamaktadır,ölçüm nasıl yapılmaktadır,sınav sisteminin eğitim politikalarının yürütülmesinde engel oluşturup oluşturmadığı,sınav sisteminin üstün zekalıları seçebilme özelliği olup olmadığı,üstün yetenekli öğrencilere sınavsız üniversiteye geçiş hakkı” konulu bilgilendirilmesi yer alıyor.
KİT Komisyonunda, kamu iktisadi teşebbüslerinin 2009-2010 yılı hesaplarına ilişkin üst komisyon denetim programı bulunuyor.

-ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU KILIÇDAROĞLU, BAHÇELİ VE DEMİRTAŞ’I ZİYARET EDECEK-

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu liderler turunu sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Anayasa Uzlaşma Komisyonu 18 Haziran Pazartesi günü TBMM’de saat 11.00’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, saat 12.00’de de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret edecek. Komisyon BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Genel Merkezinde saat 14.00’te bir araya gelecek. (ANKA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Time dergisinden Filistin kapağı!
Kassam Tugaylarının keskin nişancısı İsrail askerini böyle avladı