Komana Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor

Tokat'ta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.

Komana Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor
Komana Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor
GİRİŞ 12.07.2012 14:33 GÜNCELLEME 12.07.2012 14:33

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının, 2012 yılı etabı başladı. Kazı heyeti başkanı Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komana Antik Kenti'nde geçen yıl Hamamtepe ve havuz bölgesinde çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlattı.  Bu yılki kazı çalışmalarına 28 Haziran'da başladıklarını belirten Erciyas, şunları kaydetti:  ''Ağustos ayının ortasına kadar çalışmalarımız devam edecek. Hamamtepe bölgesinde 2 alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İlk olarak 'İçlikler' dediğimiz bölgede devam ediyoruz.

Burada 11. yüzyıla ait küçük bir sanayi sitesi olduğu düşündüğümüz bölgede yoğunlaştık. Bu çalışmalarımızın amacı 11. yüzyıldaki üretim faaliyetlerini anlayabilmek, Hamamtepe'de üzerinde yerleşimin hangi kısmının yer aldığını tespit edebilmek. İkinci alanımız tepeyi çevreleyen sur duvarındaki çalışma. Sur duvarının içliklerle bir sistem oluşturduğunu düşünüyoruz. 11. yüzyılda orta Bizans döneminde sıklıkla rastladığımız, kırsal yerleşimin surlarla çevrili akropolü (yüksek yeri) niteliğinde burası.

Surlarla, içliklerle belki idari yapılara da rastlarsak, orta Bizans döneminde Tokat'ta Komana'nın bu dönemdeki yerleşimine dair bilgiler edineceğiz.''  Havuz bölgesinde bu sene kazı çalışmalarını durdurduklarını, restorasyon ön çalışması yaptıklarını anlatan Erciyas, ''İnşallah ileride havuzun da restorasyonunu tamamlayıp tekrar suyla buluşturup kullanıma açmayı düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.  İçlikler denilen bölge hakkında bilgi veren Erciyas, ''Tepenin nekropol (mezarlık-toplu mezar yeri) olduğu görülüyor. Yani üzeri mezarlık alanı olarak kullanılmış. Mezarlığın altında da Bizans yapılaşmasına rastlıyoruz'' diye konuştu.  Hamamtepe'de geçen sene buldukları iskeletlerin Hacettepe Üniversitesi'nde incelendiğini belirten Erciyas, incelemelerin tamamlandığını ifade ederek, ''Halkın tarımla uğraşan mütevazi insan topluluğu olduğunu söylemek mümkün'' dedi.    

-Komana Antik Kenti- 

Kaynaklarda, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kenti'nin, ''Anadolu tanrısı Ma''ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.  Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor. ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen, ''Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi'', Orta Karadeniz Bölgesi'nin klasik çağ kenti Komana'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı. Gümenek Hamamtepe bölgesinde yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün ışığına çıkartılması için kazılara başlanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Filistin'in BM üyeliği onaylandı
The Economist yazdı: Dolar hakim olsa da çöküş yakın