Cehennem Kapısı'nın uzantıları ortaya çıkarılıyor

Denizli'nin Pamukkale beldesindeki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan Cehennem Kapısı'nın diğer uzantıları ortaya çıkarılmaya başlandı.

Cehennem Kapısı'nın uzantıları ortaya çıkarılıyor
Cehennem Kapısı'nın uzantıları ortaya çıkarılıyor
GİRİŞ 03.04.2013 15:53 GÜNCELLEME 03.04.2013 16:37

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'ndeki çalışmalarda şimdiye dek birçok önemli eser bulundu. Önceki yıllarda bulunan Latince adıyla Plutonium olarak bilinen 'Ölüler ülkesine geçiş' mağarasında çalışmalar devam ederken, bu kez yeraltı tanrısı kabul edilen Hades'e boğaların kurban edildiği mağara girişi ortaya çıkarıldı. Pamukkale travertenlerine giden yol üzerinde bulunan mağara yeniden inşa edilmeye başlanırken, meşhur beyaz travertenlerin bu mağaradan kaynaklandığı ifade edildi.

Cehennem Kapısı olarak adlandırılan tarihi kalıntılarla ilgili bilgi veren Denizli İl Özel İdaresi Hierapolis'ten sorumlu fahri danışman emekli Arkeolog Haşim Yıldız, bölgede Apollon adına bir tapınak ve kehanet merkezi olduğunu söyledi. Bu kehanet merkezinin altında geçiş kapısı olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Hades, Yunan mitolojisinde ölüler ülkesinin tanrısıdır. Bu kehanet merkezinin altında büyük bir fay kırığı var. Bu fay kırığından çok sayıda termal su çıkıyor. Bu termal suyun karbonmonoksiti bu çevrede bulunuyor. Bu yüzden çevrede bulunan bütün kuşlar bir süre sonra ölüyor."

Antik Çağ'da kişilerin ruhlarının Hades kapısından geçtiğine inanıldığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: "Bu kapıdan geçtikten sonra kayıkçı onu ölüler ülkesine götürürse o kişinin ruhu huzura erer. Bu kehanet merkezine geleceği öğrenmek isteyenler kurbanlarıyla birlikte gelirdi. Apollon tapınağının rahibi o kurbanı keser daha sonra burada var olan 24 harften birini çektirir ve harfin karşılığında tanrının kehanetini o gelen kişiye söylerdi"

Kehanet merkezinin biraz ilerisinde bir üzerinde yazıt bulunan bir Plutonium bölgesi daha bulunduğunu ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda bulduğumuz ancak çok titiz çalıştığımız diğer merkez ölüler ülkesi tanrısı Hades'e kurban töreni için kullanılıyordu. Burada basamaklar var. Burada doğal mağaraya bir giriş kapısı vardır. O dönemde kurban edilecek olan boğa bu kapıdan doğal mağaraya sokulur ve içerideki karbonmonoksitten dolayı ölür. Bu da yeraltı tanrısına kurban edilmiş sayılırdı. Töreni rahipler ve diğer önemli şahsiyetler izlerdi. İşte 'Cehennem Kapısı' olarak adlandırılan bölge, iki bölgeden oluşuyor. Antik Çağ inanışında insanlar öldükten sonra ölüler ülkesine buradan giderdi. İnsanların genellikle cehenneme gideceğine inanılırdı."

Bu tip yerlerin bulunması ve daha da gün ışığına çıkarılmasının gelecek olan turisti etkileyeceğini kaydeden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Burada iki yıldır İtalyan kazı heyeti çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, bölgede çok miktarda karbonmonoksit gazı var. Kazı yapmak çok zor. Ancak belirli bölgelerin temizlenerek, mağaranın gelen ziyaretçilere açılması Pamukkale'ye olan yabancıların ilgisini artıracaktır."

1982 YILINDA ÜÇ İNGİLİZ ÖLDÜ
Emekli Arkeolog Haşim Yıldız, 1982 yılında 3 İngiliz vatandaşının bu mağaralara girdiğini ancak içerideki yoğun karbonmonoksit gazından dolayı hayatını kaybettiğini ve bu olaydan sonra "Cehennem Kapısı" olarak bilinen yere duvar örüldüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İlk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı! Ankara'da 6 kritik konuda imzalar atıldı...
Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi sona erdi: Özel, görüşmenin detaylarını açıkladı