Asırlık bir tarih gün yüzüne çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Asırlık bir tarih gün yüzüne çıkıyor
Asırlık bir tarih gün yüzüne çıkıyor
GİRİŞ 21.01.2014 13:23 GÜNCELLEME 21.01.2014 13:23

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bir yandan Milas'ta ortaya çıkarılan oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatırken bir yandan da Beçin Kalesi'ni daha çok insanın görmesi ve yüzlerce yıl yaşaması için çevre düzenlemeleri yapıyor.

ASIRLIK MEZARLAR TOPRAK ÜSTÜNE ÇIKIYOR

Tarihçi Strabon'a göre savaşçı millet olarak bilinen Karya uygarlığının en önemli kentlerinden biri olan Milas'ta kömür havzalarında ortaya çıkan tarihi oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatıldı.

Yeniköy Linyit İşletmesine bağlı havzada Milas Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazılarda 38 tarihi oda mezar ve birçok buluntu ortaya çıkarıldı.

Tarihi buluntularla oda mezarların Tunç Dönemi'nden Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman aralığını kapsadığı ve bölgenin arkeolojik tarihi açısından önemli veriler taşıdığı düşünülüyor.

Bulunan taşınır kültür varlıkları Milas Müzesi'nde koruma altına alınırken, oda mezarları ise yapımı tamamlandıktan sonra arkeoparka aslına uygun şekilde taşınacak.

UNESCO MİRAS LİSTESİ'NDEKİ ORTAÇAĞ KENTİNDE ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILIYOR

2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Beçin, çok sayıda medeniyetten izler taşıyor. Roma, Bizans, Menteşeoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti bunlardan bazıları.

Türk kültür tarihinde önemli bir yeri olan Beçin Ortaçağ kentinde de Kültür ve Turizm Bakanlığınca çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor.

Farklı dönemlerde inşa edilen yapıların adeta sırt sırta durduğu Beçin Kalesi'nde, belirgin gezi güzergahları ve seyir terasları oluşturulacak.

Düzenleme çalışmaları bittiğinde, Bizanslılar tarafından kentte inşa edilen ve Menteşeoğulları Beyliği'nce geliştirerek beyliğin idari ve askeri merkezi haline getirdiği Beçin Kalesi, ziyaretçiler tarafından daha rahat gezilebilecek.

(İHA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'dan ateşkes açıklaması
Yunan basını: Fatih Terim kovuluyor!