327 yıl aradan sonra yeniden ezan sesi

Osmanlı'nın egemenliği altında kalan Macaristan’ın Eger kentindeki tarihi Kethüda Camisi’nde 327 yıl aradan sonra yeniden ezan okundu.

GİRİŞ 16.11.2014 01:50 GÜNCELLEME 16.11.2014 11:00
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Eger (Eğri) Kalesi’nde düzenlenen “Osmanlı Döneminde Eger’de Hayat” isimli konferansa davet edilen Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği Dinişleri Ataşesi Hüseyin Ersoy, 16. yüzyılın sonunda inşa edilen 40 metre yüksekliğinde ve 97 merdivenli minareden ezan okudu.

1596 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun vilayeti olan Eger Sancağında inşa edilen Kethüda caminin 1687 yılı sonunda Avusturya İmparatorluğu’na geçmesiyle birlikte cami bölümü yıkılmış, ancak minare günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştı.

Bu tarihi minareden ezan okuyan Hüseyin Ersoy, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde Eğri sancağı olan tarihi bir şehir Eger Kalesi’nde düzenlenen konferansa katıldıklarını ardından ise tarihi Kethüda Camisi’nin minaresinden Macar yetkililer tarafından verilen izin ile Ezan-ı Muhammedi’yi okuduğunu söyledi. Ersoy, “400 yıl önce yapılmış minarede, şerefede bu duyguyu yaşamak ve tatmak tarifsiz bir duygu. Bu izni veren, bu anlayışı gösteren yerel yetkililere, din büyüklerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • macaristanı es gemeyin 9 yıl önce Şikayet Et
    osmanlıya nefretle bakmayan ve gidip gördüğünüzde keşke elimizden hç çıkmasaydı diyeceğiniz bir yer macaristan... gül baba tekkesiyle, kanuni türbesiyle vs vs türklerin ilgisinin her geçen gün artması gereken bir yer macaristan
    Cevapla
  • haber 9 yıl önce Şikayet Et
    haberde geçmemiş ezan artık sürekli mi okunacak yoksa tek seferlik 1şeymi?
    Cevapla
  • zeki 9 yıl önce Şikayet Et
    ezan okuyan din görevlisinin yerinde olmak isterdim. Daim Olması Tek duamız
    Cevapla
  • ısmail 9 yıl önce Şikayet Et
    hangi camii? camii yok ki cemaati olsun.
    Cevapla
  • gece 9 yıl önce Şikayet Et
    duygusal bir milletiz. böyle ezandan, sakaryadan ondan bundan hemen etkileniyoruz ve gurur duyuyoruz. orada önemli olan ezan değil caminin cemaati var mı daha önemli. adamın biri, atalarımın mirasında ezan okuyayım demiş başvurmuş yabancılarda sonra bize demek ki için bakın biz demokratik hak ve taleplere duyarlıyız diye izni çakmışlar, akıllının biri de çıkıp ezan okumuş. ne olmuş yani. ne saçma işlerle uğraşıyoruz.
    Cevapla
  • senol 9 yıl önce Şikayet Et
    Duygusallık bir tarafa "gece", haberde deniyor ki 327 yıl sonra deniyor. Ezan okunmuş, inşallah cemaat de gelir artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi
CHP'li belediyede bir 'akraba ataması' daha: Eşini daire başkanı, kardeşini müdür yaptı!