Prof. Dr. İsenbike Togan'a armağan

Başkürdistan'ın mimarları arasında yer alan ünlü Tarihçi A. Zeki Velidi Togan'ın kızı olma meziyetine de sahip İsenbike Togan'a tarihe verdiği emeğe karşılık küçük bir aramğan sunuldu.

Prof. Dr. İsenbike Togan'a armağan
Prof. Dr. İsenbike Togan'a armağan
GİRİŞ 21.01.2012 12:04 GÜNCELLEME 21.01.2012 12:04

Orta Asya Türk, Moğol ve Çin tarihini içeren boy-devlet ilişkileri, kadın ve düşünce tarihi,  tarih yazımı, ile İpek Yolunda ticaret ve kültürel ilişkilere dair araştırmaları ile tanınan tarihçi Prof. Dr. İsenbike Togan'a verilebilecek en değerli armağanlardan biri hiç şüphesiz onun bilimsel çalışmalarından söz eden nitelikli ve geniş kapsamlı bir kitap olabilirdi. Bilim insanlarının adına özel armağan kitaplar genellikle onların ölümünden sonra kıymetlerinin anlaşılmasıyla basılabiliyor. Fakat tarihçi dostları ve İthaki yayınlarının işbirliği sayesinde Togan bu armağanı yaşarken görme şansı buldu.

İngilizce olarak basılan Hududü'l-Alem: İsenbike Togan'a Armağan adlı kitap, Prof. Dr. İsenbike Togan için dostları ve meslektaşlarının yazdığı makaleleri içermekte. Bu esere makaleleriyle katkıda bulunanların (Robert Hegel, Yuan-Chu Ruby Lam, George Lane, Moris Rossabi, Devin DeWesse, Jürgen Poul, Vernon James Schubel, Ingeborg Baldauf, Metin Kunt, Beatrice F. Mantz, Ahmet Yaşar Ocak, Elif Ekin Akşit, Nurten Kılıç, Ömer Bakırer, İlker Evrim Binbaş, Cornell H. Fleischer, Judith Pfeiffer, Cornell H. Fleischer, Judith Pfeiffer, Karl Reichl) amacı, uzun yıllardan beri yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü projeler ile Orta Asya tarihi çalışmaları alanında dünyanın önde gelen tarihçileri arasında tartışmasız yer edinmiş İsenbike Togan'a yürekten teşekkür etmek olarak izah ediliyor. .

İlker Evrim Binbaş ve Nurten Kılıç-Shubel'in editörlüğünü üstlendiği kitaba, çeşitli ülkelerden katkıda bulunanlar ve ele aldıkları konular, İsenbike Togan'ın tarihçiliğinin ve tarih anlayışındaki çeşitliliğin sadece küçük bir yansıması

HududüBaşkürdistan'ın mimarları arasında yer alan ünlü Tarihçi A. Zeki Velidi Togan'ın kızı olma meziyetine de sahip İsenbike Togan, coğrafi açıdan bakıldığında Anadolu'dan Çin'e, kronolojik açıdan bakıldığında ise 7. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar yayılan bir dönem üzerine çalışmalarını yürütmüş ve halen yürütmekte.

Kabile yapıları üzerine yaptığı tarihî antropoloji çalışmalarından Çin tarih yazıcılığına, Nakşibendî tarikatının zikr törenlerinden, kadın tarihi çalışmalarına kadar çeşitli alanlarda eserler veren Toğan'ın asıl hayranlık uyandırıcıyanı ise bu çalışmalarının genişliği ve derinliğinin yanı sıra, yüzeysel olarak birbirleriyle ilgisiz gibi duran pek çok konuyu belirli plan ve metodolojik program çerçevesinde birbiriyle ilişkilendirebilmesidir. İsenbike Togan'a özgü bu maharet, elbette onun tarih meselelerine ve kaynak metinlerine hâkimiyetinin bir sonucudur.

Kuşkusuz bu sentez, kısmen onun bir 20. yüzyıl icadı olan "geniş resmi görebilme" metoduyla klasik dilbilimcilerin yöntemlerini başarıyla birleştirebilmesi sonucu mümkün olmuştur. Ama şahsî geçmişinin ve bu geçmişle kurduğu ilişkinin de onun tarihe bakışının biçimlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekir.

Ünlü tarihçi ile ilgili diğer tüm bilgileri Hududü'l-Alem: İsenbike Togan'a Armağan kitabında ve onun eserlerinde bulabilirsiniz... 

Darısı yaşarken Armağan bekleyen diğer değerli tarihçilere...

(Haber 7)

Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Time dergisinden Filistin kapağı!
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi