Mevlana 'Ne olursan ol, yine gel' demedi

Diyanet TV'de yayınlanan 'Mevlana Özel" programına katılan dört ilahiyatçı akademisyen, "Gel, ne olursan ol yine gel" diye bilinen sözünün Hz. Mevlana'ya ait olmadığını öne sürdü.

Mevlana 'Ne olursan ol, yine gel' demedi
Mevlana 'Ne olursan ol, yine gel' demedi
GİRİŞ 23.12.2012 16:31 GÜNCELLEME 23.12.2012 16:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Diyanet TV'de dört ilahiyatçı akademisyenin katıldığı 'Mevlana Özel" programından da, ezber bozan açıklamalar yapıldı.

Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada da Mevlana'ya ait olduğu bilinen 'Gel, gel, ne olursan ol yine gel(...)' şeklindeki sözün Mevlana'ya ait olmadığını iddia eden konuklardan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Güngör'ün görüşleri diğer katılımcılar tarafından da onaylandı. Farsçadaki uzmanlığıyla bilinen Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Sarıoğlu da bu sözün Orta Asyalı sufi bir şair olan Ebul Hayr'ın olduğunu belirtti. Programa katılan konuklar tarafından Mevlana imajının özellikle Batı dünyası tarafından işine gelen yönüyle ele alındığı belirtildi.

Ölünün arkasından kırkını okumak yedisinde okumak gibi adetlerin dini bir kaynağı olmadığını sadece adet olduğunu açıklayan Diyanet'ten ilginç çıkışlar gelmeye devam ediyor. Diyanet TV'de dört ilahiyatçı akademisyenin katıldığı 'Mevlana Özel" programından da, ezber bozan açıklamalar geldi. Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada da Mevlana'ya ait olduğu bilinen 'Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kafir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel, Bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel' şeklindeki sözün Mevlana'ya ait olmadığını iddia eden konuklardan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Güngör'ün görüşleri diğer katılımcılar tarafından da onaylandı. Farsçadaki uzmanlığıyla bilinen Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Sarıoğlu da bu sözün Orta Asyalı sufi bir şair olan Ebul Hayr'ın olduğunu belirtti. Sarıoğlu, Yılmaz Erdoğan'ında seslendirdiği Hz. Mevlana'ya ait 'Etme' başlıklı şiirinin orijinalini incelediğini ve şiirde olmayan eklentilerin olduğunu da belirterek şiirin çarpıtıldığını ileri sürdü. Programa katılan konuklar tarafından Mevlana imajının özellikle Batı dünyası tarafından işine gelen yönüyle ele alındığı belirtildi.

Programla ilgili bir değerlendirmede bulunan Yapımcı- Yönetmen İbrahim Demirkan ise, sadece bir yönetmen değil aynı zamanda ilahiyat eğitimi almış birisi olarak Diyanet TV'nin neler yapacağını çok merak ettiğini belirterek, programı şöyle yorumladı: "Mevlana Özel programını izleyince bayağı şaşırdım. Çünkü ezbere, klişe, beylik laflar edip geçerler derken katılımcılar çok cesur radikal şeyler söylediler. Özellikle sunucu da çok başarılı bir şekilde bunu teşvik etti. Hakikaten Türkiye'de bir şeylerin değiştiğini gördüm çokta şey öğrendim programdan." Kısa süre önce yayın hayatına başlayan Diyanet TV, her gün 06:00-12:00 öğleden sonra 17:00-23:00 arasında, TRT Anadolu üzerinden yayın yapıyor.

YORUMLAR 7
  • mehmet yolcu 11 yıl önce Şikayet Et
    o söz ne olursan ol yine dön. farsca çevirisinde gel olarak dönünce farklı yorumlanıyor. o sözü şöyle tercüme edelim. 'ne olursan ol , yine dön'
    Cevapla
  • ahmet nacak 11 yıl önce Şikayet Et
    bu neya. bu ilahyatçılar işi gücü zaten felsefe okullardada adam gibi birşey öğrettikleri yok insanların kafasını karıştırmaktan başak birşey bilmiyorlar bu ilahiyatçılardan daha iyi biliyor bizim insanımız bunlar kendilerine hocalık etsinler örenekleri görüyoruz yaşar nuri gibi. pekçok ilahyatçı tanıdım çoğu doğru bilmiyor kuran bile adam gibi okuyamıyorlar bazıları adı ilahyatçı boşa islam karalanıyor bazı ilahitçılar yüzünden insanları kendi halinde bırakın yeter.
    Cevapla
  • Abdullah Kul 11 yıl önce Şikayet Et
    hz. mevlanayı daha iyi tanımak için. hz. mevlanayı dah iyi tanımak ve anlamak için mesneviden cilt 2 (3155.-3160 beyitler 137-138. sf) 5.cilt (1335-1420. beyitler 112-118.sf).
    Cevapla
  • Samet Kiraz 11 yıl önce Şikayet Et
    doğrudur. ömer tuğrul inançer de bu konuda hakkında pek çok kez açıklama yapmıştır. bu sözler hz. pir'e ait değildir. günümüzde hz. mevlana ile ilgili pek çok şey yazılıp çiziliyor. ancak onun şair olduğu kadar aslında bir din alimi olduğu babasının bir kübrevi şeyhi olduğu unutuluyor. hz. pir şairliğinden önce bir din adamıdır. bunun bilinmesi gerekir.
    Cevapla
  • Hacı Ahmet ALAGÖZ 11 yıl önce Şikayet Et
    alimlerimizle vuranların fasıklıklarıda araştırılsın.... kuran bakidir ama alimlerimizin eserlerine katkıda bulunulabiliyor, bu sonradan ilave edilen katkılar neler araştırılsın. mesnevide geçen sapıkca hikayelerin kaynaklarıda ortaya konsun...
    Cevapla
  • Bahir GÜRER 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözler ona ait değilse bile dünyaca kabul görmüş bir galat-meşhur olmuştur. Rahmetli Faruk Kadri Timutaş Yunus Emre'nin "Yunus Emre'm oldu fakir, / Ecel ensesini dokur." dizlerindeki "ENSESİNİ" sözcüğünün Nihat Sami Banarlı tarafından yanlış okunduğunu, bu sözcüğün "ÖKSESİNİ" biçiminde okunması gerektiğini söylerdi. Belki de değil gerçekten böyle okunmalıydı ama bu dizeler bu biçimiyle tanınmış ve böyle ünlenmiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bu soykırım değil de ne?Sorusunu soran sanatçının klibi dünyada ses getirdi
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!