Bodrum'da Fen Bilimleri Şenliği düzenlendi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bir ortaokulda düzenlenen şenlikte, öğrencilerin engelli bireyler için geliştirdikleri sensörlü baston, renk körleri için trafik ışığı düzeneği ile güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri büyük ilgi gördü

Bodrum'da Fen Bilimleri Şenliği düzenlendi
Bodrum'da Fen Bilimleri Şenliği düzenlendi
GİRİŞ 22.05.2015 15:45 GÜNCELLEME 22.05.2015 15:45

Bodrum'da ortaokul öğrencilerinin engelli bireyler için geliştirdikleri birbirinden başarılı projeler, beğeni topladı.

Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu'nda Fen Bilimleri Şenliği düzenlendi. 100'den fazla öğrenci ile öğretmenin katıldığı şenlikte, birçok proje tanıtıldı. Şenlik kapsamında volkanik dağ oluşumu, şifalı bitkiler, rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi gibi düzenekler tanıtıldı. Bazı öğrencilerin sadece engelliler için çalıştıkları projeler ise dikkati çekti.

Okul Müdür vekili Şehnaz Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin fen bilgisi öğretmenleri eşliğinde güncel sorunlara yönelik bir takım projelere imza attıklarını söyledi.

Amaçlarının sorunlara çare aramak olduğunu anlatan Özcan, "Projeler arasında engellilere yönelik projeler, bitkilere yönelik projeler yer alıyor. Kuluçka makinesi hazırlanmış. Öğrencimiz bu projeyi denemiş ve civciv çıkarmış. Tamamen hayatı kolaylaştırıcı projeler mevcut. Daha da geliştirebiliriz inşallah" dedi.

Fen Bilimleri Öğretmeni Verda Tekinay da öğrencilerin değişik toprak çeşitliliğinde bitkinin nasıl büyüdüğünü gördüklerini belirtti.

Tekinay, "Kontrollü deney yapıldı. Mandalina sirkesi ve diğer bitkilerin özlerini araştırdılar. Hayvan gübresinden tuğlaların dışındaki sıvaların ısı yalıtımındaki etkisini göstermek için örnek sıva yaptılar. Başka ısı yalıtımı maddelerinden örnekler veriler" diye konuştu.

Etkinlik kapsamında engellilere yönelik bir takım projelerinin de olduğunu anlatan Tekinay, "Görme engeliler için sensörlü baston yapıldı. Renk körleri için de trafik ışıkları sistemi oluşturuldu" dedi.

Görme engellilere yönelik projeler

6. sınıf öğrencisi Albay Koca, görme engeliler için bir proje geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Engelli bireylere konuşan baston yaptık. Engellere kaç metre veya santim kaldığını görme engelli kişiye belirtiyor. 20 santime kadar sesli uyarılarla komut veriyor. Bunu titreşim ve bulut kulaklığa uygun hale getirmeye çalışacağız. Prototip bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi öğretmenimle yapmak bir haftamızı aldı."

Volkanik dağ projesi geliştiren 7. sınıf öğrencisi Akın Efe Pekyaman da arkadaşları ve öğretmenleri tarafından büyük ilgi gördü.

Uydu alıcısından ocak yapan 6. sınıf öğrencisi Berkay Akkuş'un projesi de dikkati çekti. Elektrikten tasarruf sağlamak için böyle bir proje yaptığını belirten Akkuş, "Güneş ışığından ocak tasarladım. Güneş ışığından yemek yapabiliyoruz. Folyo, tabak ve bir uydu alıcısı kullandım Oldukça başarılı olduğunu gördük" diye konuştu.

Birbirinden ilginç 100'e yakın projenin yer aldığı şenlik, 4 gün daha okulda açık kalacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı
Dünyada ilk 10'a girdiler! En güçlü ordu sıralamasında Türkiye sıralama atladı...