Yıldız Kenter: Ne bulursam yiyorum

83 yaşında olmasına rağmen sahnelerden kopamayan Türk tiyatrosu ve sinema sanatçısı Yıldız Kenter, dinç kalmak için özel bir formülünün olmadığını söyledi.

GİRİŞ 21.03.2012 15:24 GÜNCELLEME 21.03.2012 15:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konak Belediyesi tarafından Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Unutkan Oldum! Doktor, Alzheimer Hastası mıyım-'' konulu panele konuk olan Kenter,sanat yaşantısını ve sağlıklı yaşam sırlarını anlattı.

1940'lı yıllarda 'Musiki Muallim Mektebi' adıyla anılan konservatuvara girmek istediğinde bu kararının ailesi ve çevresi tarafından 'hoş karşılanmadığı'nı belirten Kenter, şöyle konuştu:

''Ben oraya kavga dövüş girdim. Özellikle ağabeyim ''girmeyeceksin'' diye karşıma kale gibi çıkıyordu ama ben kararlıydım ve girdim. Girdikten sonra da Alman disiplininin ne olduğunu orada yaşadım. Hayatımın en mutlu 4 yılıydı. Tüm hocalarımız dışarıdan gelmişti. Yahudilerin Almanya'dan kaçtıkları dönemdi. O kadar çok sanatçı hoca vardı ki kısa sürede Avrupa çapında müzisyenlerin, sanatçıların yetişmesine vesile oldular, bizim için büyük şanstı.''

Okul yıllarında aldığı disiplini, tüm çalışma hayatında ve eğitmenliği döneminde uyguladığını ifade eden Kenter, ''Sanat dışarıdan görüldüğü gibi değil. Ciddiyet, ciddi çalışma ve disiplin ister. Biz Alman disipliniyle çalıştık, sabah 06.30'da kalk, jimnastiğini, yürüyüşünü yap, ardından 9 saat çalışma, hayatımız böyle geçti'' dedi.

-''Ne bulursam yiyorum''-

64 yıldır sahnelerden kopamayan Kenter, dinç kalmak için özel bir formülünün olmadığını, çalışmaktan başka bir şey yapmadığını anlattı.

Fırsat buldukça yürüdüğünü, yaz aylarında ise yüzdüğünü belirten Kenter, ''Ne bulursam yiyorum. Sanırım yediklerimi yakıyorum. Enerjimi ve başarımı çok sevdiğim bir işi yapma fırsatı bulmama borçluyum. Sevdiğim işi yapma fırsatı buldum ama itiraf etmeliyim, bunun için epey dayak yedim'' diye konuştu.

-''Alkış delisiyim''-

Sanatın her dalında yeteneğin önemli olduğunu, her insanın doğuştan yetenekli olduğuna inandığını ifade eden Kenter, bu yeteneğin ancak eğitimle ortaya çıkabileceğine dikkati çekti. Kenter, ''Herkes şarkı mırıldanır, bir piyano gördüğünde dayanamaz notalara basar, şiire eğilimi vardır, dansa eğilimi vardır. İşte tiyatro da bu üçü demek zaten'' dedi.

Kenter, 1981-1991'de sahnelenen ''Harold ve Maude'' oyununda olduğu gibi, son oyunu ''Kraliçe Lear''da da bir sahnede amuda kalktığının hatırlatılması üzerine, ''Nasıl başardığımı soruyorsanız, alkış delisi olduğum için. Alkış delisiyim'' diye konuştu.

''Kariyerinizde yapmak istediğiniz her şeyi yaptınız mı-'' sorusuna ''Asla'' yanıtını veren Yıldız Kenter, programında Tennessee Williams'ın ''Geçen Yaz Birdenbire'' adlı oyunun bulunduğunu ve bu oyun üzerinde çalıştığını söyledi.

(AA)

YORUMLAR 1
  • burak şişman 12 yıl önce Şikayet Et
    !. ne bulursa yiyormuş allah muhafaza :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD’de polis, siyahi askeri 6 el ateş ederek öldürdü
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele