En beğenilen Mevlana sözleri! Etkileyici - anlam yüklü Mevlana sözleri

Okurken hayata dair her şeyi öğrenebileceğiniz, aynı zamanda bu deneyim dolu hayat dersi veren sözleri sevdiklerinizle de paylaşabileceğiniz Mevlana’nın en özel ve anlamlı sözlerini haberimizde sizin için derledik. İşte, hafızalarda kalıcı iz bırakan Mevlana Celaleddin Rumi'nin sözleri…

En beğenilen Mevlana sözleri! Etkileyici - anlam yüklü Mevlana sözleri
En beğenilen Mevlana sözleri! Etkileyici - anlam yüklü Mevlana sözleri
GİRİŞ 05.02.2019 15:35 GÜNCELLEME 05.02.2019 15:41
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Mevlana Celaleddin Rumi’nin sözleri herkes tarafından yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Her bir sözünde derin anlamlar bulunan, tüm inceliği ve güzelliğiyle okuyucuların gönlünü fetheden sözler olma niteliği taşıyor. Okuyanların hem ruhuna içtenlikle dokunan hem de hafızalarda büyük bir etki yaratan Mevlana’nın bu eşşiz sözlerini şimdi haberimizden öğrenebilirsiniz.

 

 

MEVLANA CELALEDDİN RUMİ'NİN SÖZLERİ...

Bakın! Toplumsal bunalımların, kavga ve dövüş ortamının tek ve en güçlü doğuş sebebi sevgi eksikliğidir. Bunun en doğru tedavi yolu ise SEVGİYİ aramak, yaşamak, uygulamaktır. Hoşgörülü olursanız seversiniz. Sevilirsiniz. Karar verirseniz ve de bu yolda çalışırsanız her şeye ulaşırsınız.

 

 

Bir şeyden kaçacaksan yılandan, akrepten, aslandan, kaplandan kaçma da, bedenden kaynağını alan nefsanî isteklerden, heveslerden kaç! Çünkü başımıza gelen bütün belalar, çektiğimiz bütün zahmetler, meşakkatler boş ve olmayacak heveslerden meydana gelir.

Aşk vadisinde, hiçbir nişane, hiçbir iz yoksa üzülmemeli; çünkü, Hakk’ın lûtfuyla bazen umutsuzluktan bile umutlar doğar. Ey gönül, sakın umutsuzluğa düşme! Allah’tan umudunu kesme ki, bazen can bahçesinde, sögüt ağacının dalı bile hurma verir.

Nasibinde varsa alırsın karıncadan bile ders. Nasibinde yoksa bütün cihan önüne serilse sana ters.

Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle. Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla.

Şikayetçi, kötü huyludur. İyi huylu şikayet etmez, tahammül eder.

Her şey üstüne gelip seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde, sakın vazgeçme! İşte orası kaderinin değişeceği noktadır.

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.

Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır.

Vefa nedir, bilir misin? Vefâ arkanda bıraktığını, giderken yaktığını yabana atmamandır. Vefâ; dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere, hayallere ihanet katmamandır. Vefâ; ötelerin sonsuz mükafatı karşısında, cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır.

Tövbesiz ömür, can çekişmekten ibârettir. İnsanı yaşayan ölü hâline sokan ölüm ise Allah’tan habersiz olmaktır. Allah’tan başkasını istemek, istenen şeyin artması zannını verir ama bu istek hakikatte artmasını istediği şeyin tamamıyla eksilmesini istemektir.

Kendini noksan gören kişi, olgunlaşmaya on atla koşar. Kendini olgun sanan ise Allah’a bu zannı sebebiyle ulaşamaz.

İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır olanıdır.

İçinde azıcık nur olmayana, dışarıdan verilen öğüt fayda vermez.

İnsanları iyi tanıyın, her insani fena bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin.

İnanan kişi, işlerini Allah emretti diye yapar. İnanmayan ise, mücadele ve gösteriş olsun diye yapar. Böyle inatçı kişilerin başlarına toprak saç.

Irz ve namustan mahrum olanlar, millet ve vatan hissi taşımazlar; böylelerinden sakınılmalıdır.

Hırsla dolu aşağılık ve haram yiyici kişi, o sayı günü domuz şeklinde, zina edenler avret yerleri kokarak, şarap içenler ağızları kokarak dirilirler.

Gönüllerini Allah’ı anarak, iyi işler yaparak cilalamış, parlatmış olanlar renkten ve kokudan kurtulmuşlardır. Onlar, her an, işlerinde bir hoşluk, bir güzellik hissederler. Onlar bilginin şeklini, dış yüzünü, kabuğunu bırakmışlar da mánásını ve özünü almışlar ve ayne’l-yakin bayrağını yüceltmişlerdir. Düşüncelerden, duyguların yükü altından kurtulmuşlar da aydınlığa kavuşmuşlardır. Benliklerini Hakk uğruna kurban etmişler, irfan denizi kesilmişlerdir. Herkesin korktuğu, ürktüğü, kaçtığı ölüme karşı, Hakk aşıkları, acı acı gülümser. Kimsecikler onların gönüllerine bir zarar veremez, zira zarar sedefe gelir, içindeki inciye gelmez.

Ey İnsan! Kaf Dağı kadar yüksekte olsan da, kefene sığacak kadar küçüksün. Unutma her şeyin bir hesabı var; üzdüğün kadar üzülürsün.

Eğer sen, can konağını arıyorsan, bil ki, sen cansın. Eğer bir lokma ekmek peşinde koşuyorsan, sen bir ekmeksin. Bu gizli, bu nükteli sözün manasına akıl erdirirsen, anlarsın ki, aradığın ancak sensin sen.

Din düşmanlarının başına kılıç ol, kurt gibilere ateş saç; çünkü onlar, Yusuf düşmanıdırlar.

Ey gönül. Ateş için rüzgâr ne ise, aşk için de ayrılık öyledir; küçük olanı söndürür, büyük olanı ise daha da güçlendirir ve iyi bil ki, ey gönül. Aşk; ateşten bir denizi, mumdan kayıkla geçmektir, yanıp kül olmadan asla geçemezsin.

Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun, kusuru örtmeyi marifet edin kendine. İşte o zaman kusursuz olursun

Gösterişten uzak dur, kendini gizle. Kim güzelliğini pazara çıkarırsa, şöhret peşinde koşarsa, başına yüzlerce bela gelir. Düşmanların kıskançlıkla seni yaralar; dostlar ise ihtiyaçları yüzünden başını ağrıtır durur.

Olmаz dediğin ne vаrsа hepsi olur. Düşmem dersin düşersin, şаşmаm dersin şаşаrsın. Öldüm der durur, yinede yаşаrsın…

Gönül kirden ve süsten temizlenirse, Hak güneşinin nuru orada parıldar…

Tevekkülden daha güzel kazanç yoktur.  Zira teslimiyet gönüllerin sevgilisidir.

KüIe döndüysen, yeniden güIe dönmeyi bekIe. Ve geçmişte kαç kere küIe dönüştüğünü değiI, kαç kere yeniden küIIerin αrαsındαn doğruIup yeni bir güI oIduğunu hαtırIα.

Bir lokmadan haset, hile, tuzak, gaflet ve cehil meydana geliyorsa o haram olduğundandır. 

Canı inciten kişinin, bu canı incitmenin Hakk’ı incitme olduğundan haberi yoktur. Bilmiyor ki bu küpün suyu ırmak suyu ile birleşmiştir. 

mevlana sözleri

YORUMLAR 13
  • halide erek 4 yıl önce Şikayet Et
    sevmek cok guzel bi duygudur
    Cevapla
  • sohbet world 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır.
    Cevapla
  • Gül Çiçek 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel sözler ALLAH razı olsun
    Cevapla
  • ilayda 6 yıl önce Şikayet Et
    harikaydı
    Cevapla
  • Biri... 6 yıl önce Şikayet Et
    "Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle. Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla." sözü yazar Hülya Kartal Hocaoğlu'nun Gül ve Kül Denklemi isimli makalesinin son cümleleridir! Hz. Mevlâna imzasıyla ortalıkta dolaşır. Mübarek imamın Divanını ve Mesnevisini okumadan internetten yalan yanlış derleme yapılırsa böyle saçmalıklar olur!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...