Ezan beş farklı makamda okunacak

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hizmet içi eğitim kapsamında hicaz makamı kursuna tabi tutulan cami görevlileri vakit namazı ezanlarını beş farklı makamda okuyacak.

Ezan beş farklı makamda okunacak
Ezan beş farklı makamda okunacak
GİRİŞ 12.12.2010 04:49 GÜNCELLEME 12.12.2010 04:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Polatlı Kaymakamlığı, Polatlı Belediyesi ve Polatlı Müftülüğü tarafından ortaklaşa açılan, 'Türk Tasavvuf ve Dini Musiki' kursunda cami görevlileri beş ay boyunca eğitime tabi tutulacak. Cami görevlileri aldıkları hicaz makamı eğitimi ile geleneklere göre vakit namazı ezanını beş farklı makamda okuyabilecek.

Cami görevlilerine Türk Tasavvuf ve Dini Musiki eğitimi veren Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim dalı öğretim görevlisi Dr. Mehmet Gönül, "Cami görevlilerine makamı doğru kullanarak, doğru bilerek güzel ezan okumayı öğreteceklerini söyledi.

Dr. Gönül, "Klasik Türk musikisinin temel makamlarında, her vakitte farklı makamda ezan okumaları için onlara hicaz eğitimi veriyoruz. Polatlı'da cami görevlilerinin müzikal yeteneklerine göre sınava tabi tutarak seçtik. Mayıs ayına kadar cami görevlilerimize hicaz makamının teknik ve teorik olarak eğitimini vereceğiz. Bu makamı duyabilmeleri içinde hicaz makamında Klasik Türk Musikisinden ve Türk Tasavvuf Musikisinden repartuvarlar ve eserler öğreteceğiz. Bu makamlarla da cami görevlilerimize ezan okutacağız. Geleneklerimize göre beş vakit için de farklı makamlarda ezan okuması gerekiyor. En az beş ve altı makamda ezan okuyabilir yada okuduğu ezanı hangi makamda okuduğunu bilir ve okumak istediği makamda ezan okuyabilir hale getireceğiz." diye konuştu. Gönül, 2011 yılındaki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde de cami görevlilerinden oluşan koro ile de konser vermeyi düşündüklerine ifade etti.

Polatlı İlçe Müftüsü Dursun Ali Coşkun da Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatı doğrultusunda hizmet içi eğitim kursu adı altında ezanı güzel okuma, Türk tasavvuf ve dini musiki kursu düzenlediklerini söyledi. Coşkun, "Polatlı halkına, cemaatimize camilerde daha güzel bir ezan duyurmak 2011 yılında kutlanacak olan kutlu doğum haftasında bir koro oluşturup konser vermeyi düşünüyoruz. Polatlı'da bir çok camimizde merkezi ezan yerine daha değişik camilerden, ezanı güzel okuma kursunu almış personelimizin ezanı okumasını sağlamak." dedi.

CİHAN

YORUMLAR 14
  • teoman oraloglu 13 yıl önce Şikayet Et
    BİDAT. ezan ı muhammedinin mikrofonla minareye çıkmadan okunması(çünkü, ezanın yüksek yere çıkılarak okunması ile ilgili hadis i şerif var), ve,, namazın mikrofonla kıldırılması bidat tir(insanın asli sesinin olması gerekir, bak, ibni abidin hz. fıkıh, redd ül muhtar, dürr ül muhtar). bidat ehli ninde ibadetlerine sevap verilmez. FIKIH ı iyice okuyunuz ve dininizi iyi öğreniniz.(Bak: ibni abidin hazretleri, Fıkıh alimi),, bu bir nasihattir.
    Cevapla
  • Ozan Han 13 yıl önce Şikayet Et
    Düzeltme. Hicaz Makamı kursu ya da hicaz makamı eğitimi değil, makam eğitimi vereceğiz. Hicaz makamında eserlerden oluşturduğumuz bir repertuar ile de kutlu doğum haftasında konser vermek istiyoruz demiştik ama arkadaşlar terimlere hakim olmadıklarından yanlış yazmışlar. düzeltmek istedim... Ayrıca evet farklı makamlarda ezan okuyan personel var ancak okudukları makamlara hakim değller maksadımız makamlar konusunda onları daha bilinçli bir hale getirmektir. Saygılarımla...
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    BEN ARTIK BIKTIM ,EZAN KONUSUNDA KONUŞMUYACAĞIM. NE DERSEN DE diyanet bildiğini okuyor. YA KARDEŞİM bırakın MAKAMI FELAN ,MAKAM yapacam DİYE , TEGANNİ YAĞMURUNA boğuluyoruz. HİÇ görmemişin MİKROFONU olmuş , Bİ DAHADA elinden BIRAKAMAMIŞ. AKŞAM ezanı GİBİ hepsini AKŞAM ezanı GİBİ okuyun TAMAM . UZATIP durmayın URFA havası GİBİ. SANKİ islamı SADECE ezanla İSBAT edecekmiş gibi , KARDEŞİM ÇOK azim VARSA , KUR AN ı VAAZ edin cemaate. ADAM ezanı BİTİRENE kadar ,BEN namazımı KILIP ÇAYIMI içip ,HABERLERİ izlemeye GEÇİYORUM,adam daha ezana DEVAM EDİYOR.
    Cevapla
  • vedat 6 yıl önce Şikayet Et
    Suleymanci misin kardes.
    Cevapla
  • BURHAN DENİZ 13 yıl önce Şikayet Et
    minareye çıkma muhabbeti. Bazı yorumcular inatla müezzinin minareye çıkmasından bahsetmiş..Bildiğim kadarı ile bazı müslümanlarda bu konu ciddi derecede eleştiriliyor.Halbuki Peygamberimiz zamanında minare yoktu.Teknoloji de yoktu..Günümüz dünyasında müezzini illa da minareye çıkarıp bağırtmak isteyenleri anlamakta zorlanıyorum..Bu tarz şeylere takılıp imanın özünden uzaklaşıyoruz..Hopörlörle okunan ezanı dahi duymayan bir topluma minareden insan sesi ile okunan ezanı nasıl duyuracaklar onu da merak ediyorum..Takılmayın bunlara..
    Cevapla
  • alper kahraman 13 yıl önce Şikayet Et
    yazık yazık. hiçbir şeyden haberiniz yok.. ezan zaten beş farklı makamda okunuyor. ZATENNN. bu haber demekki hiçbir bir ilahiyatçı arkadaşın dikkatini çekmemiş ya da uyarma gereği bile duymamış. yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim için kritik karar! Fenerbahçe taraftarını heyecanlandıran hamle
Yunanistan dönere de salça oldu! Türkiye için yapılan tescil rahatsız etti