Oruçluyken denize girmek orucu bozar mı?

Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, oruçluyken denize girmenin ibadeti riske soktuğunu, bu tür aktivitelerin ya iftardan ya da Ramazan ayından sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Oruçluyken denize girmek orucu bozar mı?
Oruçluyken denize girmek orucu bozar mı?
GİRİŞ 18.07.2012 13:27 GÜNCELLEME 18.07.2012 13:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Müftü Çelik, bu yıl Ramazan ayının 20 Temmuz'da başlayacağını ve iftarların, sahurların, zekatların, ibadetlerin, Kur'an-ı Kerim'in bolca okunduğu Ramazan ayının her Müslüman'a farz olduğunu belirtti. Ramazan ayının insanların dini hassasiyetlerinin yoğunlaştığı bir ay olduğuna işaret eden Çelik, ''Toplumun yıl boyu kirlenen ciğerlerine manevi havanın daha bir gayretle, daha bir ümitle, canlılıkla çekilerek temizlendiği aydır. Bu ay insanın melekleştiği, iyilik, hayır, paylaşma duygularının ön plana çıktığı bir aydır'' diye konuştu.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının yaz dönemine denk geldiğini ve bu doğrultuda sık sık ''Yüzmek, duş almak orucu bozar mı?'' sorusuyla karşı karşıya geldiklerini ifade eden Çelik, vücuda su girmediği takdirde denize girmenin orucu bozmayacağını kaydetti. Ancak Ramazan ayının amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çelik, Ramazan ayının bazı ihtiyaçlara çeki düzen verme ayı olduğunu bildirdi.

Yüzerken ağza, genze, su kaçırmamak gerektiğini vurgulayan Müftü Çelik, ''Bir deniz uğruna, bir yüzme uğruna oruç ibadetini riske sokmamak gerekiyor. Denizde su yutma ihtimali var. Onu akşamları veya Ramazan ayından sonra da yapabilirsiniz. Cenab-ı Hak'kın böylesine sonsuz sevap verdiği bu ayı harcamamalıyız'' dedi.

Bu konuda oruç tutan insanların daha hassas davranmalarını isteyen Çelik, orucun sadece aç ve susuz kalmak olmadığını, bütün uzuvlara, dil, göz, kulağa da oruç tutturulduğunu, deniz, sahil gibi ortamların ise orucun derecesini düşürdüğünü kaydetti.

Çelik, oruçluyken duş almak zorunda kalan ve ağzına ya da genzine su kaçmış kişinin o gün orucunu tutması, Ramazan ayından sonra da kazasını yapması gerektiğini söyledi.

-Vatandaş din uzmanlarının görüşlerini dikkate alıyor-

Konyaaltı sahilinde denize giren vatandaşlardan Celal Tuna, Ramazan ayında oruç tutarken denize girmeyi düşünmediğini söyledi. Ramazan ayını serin bir yerde geçirmek istediğini dile getiren Tuna, ''Deniz kenarı çok sıcak su içmek zorunda kalıyor insan. Denize girince illaki su yutuluyor. Orucun bozulma tehlikesi olduğundan dolayı Ramazan ayında denize girmeyi düşünmüyorum. İftardan sonra belki girebilirim'' dedi.

Tuna, Ramazan ayında denize girenlerin sayısında düşüş olduğunu kaydetti.

Vatandaşlardan İkbal Şaşa da dini konularda uzman kişilerin söylediklerini dikkate aldıklarını bildirdi. Ramazan ayının amacına uygun bir şekilde geçirilmesi gerektiğini ifade eden Şaşa, ''Ramazan ayında gözümüze, kulağımıza, bedenimize ve midemize en güzel şekilde nasıl oruç tutturabiliriz, bunu düşünerek değerlendirmek lazım'' diye konuştu.

Deniz kenarında oturmayı, denize girmeyi çok sevdiğini kaydeden Şaşa, Ramazan ayında ise denize girmeyi düşünmediği söyledi.

AA

YORUMLAR 5
  • serdar yaman 11 yıl önce Şikayet Et
    hakan bekmez in dikkatine. hakan bekmez kardeşim güzel yazmışsın hepsine imzamı atarım ancak seni uyarmam gereken bir konu var .. bence küfür orucu bozar diyemezsin bunun sence si bence si olmaz ya bozar yada bozmaz .. sonra biri çıkar bence bozmaz der al sana saçma sapan bir soru daha dini burdan takip eden insanlar kararsız kalıp hocalara soruyorlar.. ayrıca küfür orucun faziletini azaltır yani dile de oruç tutturmak gerekir... ama bozar diyemeyiz
    Cevapla
  • ndrshn 11 yıl önce Şikayet Et
    açılım. geçen cuma vaazda aynen şunları söyledi: "siz denize girerseniz oruç bozulmaz ama deniz size girerse oruç bozulur."
    Cevapla
  • YUNUS KARAGÖZ 11 yıl önce Şikayet Et
    oruç tutmak bu kadar zormu. her ramazan başlangıcında bu tür saçma sapan ve mantık dışı soruları sormaktaki amaç nedir. bu kadar dinden uzak ve zayıfmıyız yada illa tutmamak için bahane arar gibi ben söyleyim size ramazanda yemek içmek te serbest herşey serbest aklınızda birşey kalmasın. tövbe ya dinimizce herşey açıklanmış. zor geliyorsa tutma kardeşim dinde zorlama yok ama saçma sapan kuralllar yada davranışlar sokmanın da anlmı yok. müslümansan öğreniceksin ve tutacaksın hemde kuralına göre başka çaren yok. illa kural uydurmak istiyorsanız malum bu saçma soruları hazırlayan hocaları herkez biliyor git fetvanı al öyle tut. gerçek müslümanların beynini bulandırmayın
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    klasik olmuş soruları kesin artık...!. ramazan ayında oruç tutarken allah c.c. aşkına havuza girsen ne girmesen ne...! girsen kaç yazar girmesen ölürmüsün...! allah c.c. aşkına her ramazan ayında klasikleşmiş soruları bırakın artık hala anlayamıyormusunuz, oruçluyken sakız çiğnenmez,havuza suya girilmez, sevdiğinizle dudaktan öpüşülmez, ciddi derecede rahatsızlanmadan gün içerisinde oruç terkedilmez, midenizi ve boğazınızı yemekten koruduğunuz gibi gözlerinizi de haramlardan korumak zorundasınız, ayrıca bu en önemlisi ben küfüründe orucu bozacağına inanıyorum... bu vb. şeyler her zaman geçerlidir kardeşlerim oruçluyken vücudumuza herhangi bir besin ya da başka bir maddenin girmesi yasaktır bu kadar açık...
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 11 yıl önce Şikayet Et
    soğuk duş. bu sıcaklarda soğuk duş aslında oruca daha kolay dayanmamızı sağlayabilir. tabiki suyu kafamızdan ziyade vücudumuza dökmekte fayda var... su yutmamak veya genzimize kaçırmamak çok önemli... soğuk suyla saçları dikkatlice ıslatıp, yüzümüzü yıkayıp ardından vücudumuzu yıkamak insanın direncini arttırır. ramazan'da soğuk duş, denizden daha iyi gelir...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Kassam Tugaylarının keskin nişancısı İsrail askerini böyle avladı