Şahin: Biz bunu kabul edemeyiz

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Zeugma'nın mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasını kabul edemeyeceklerini ifade etti.

Şahin: Biz bunu kabul edemeyiz
Şahin: Biz bunu kabul edemeyiz
GİRİŞ 05.03.2014 14:07 GÜNCELLEME 05.03.2014 14:07

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Zeugma'nın mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasına ilişkin çıkan haberlere açıklık getirdi.

Şahin, konuyla ilgili olarak “Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini biz kabul edemeyiz” dedi.

Bölge dışına çıkarılan eserlerin geri getirilmesi ile ilgili çalışmaları başlattıklarını aktaran AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, “Aslında bu ilk değil. Bu topraklar bu coğrafya bu tarih, bu kültür bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve büyük bir hazine var. Biz yüzyıllar boyunca bu hazineye yeterince kıymet verip değer vermeyince bu tür olaylar zaman içerisinde çok oldu. Şu anda özellikle bu bölgede giden tarihi eserlerin geri getirilmesi ile alakalı da çok önemli çalışmalar başlatıldı. Bir kısmı başarıldı biliyorsunuz.

Getirilmesi ve kendi coğrafyasında kendi tarihi dokusunda olması gerektiği yerde sergilenecek şekilde çalışma yapıldı. Şimdi bu konuyla da alakalı Amerika'da bir üniversitesinin yer zemininde kullanılıyor. Böyle bir şey olamaz. Bu kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre bizim hem şehrimizin hem bakanlığımızın hem ülkemizin yapması gereken iş var. Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini biz kabul edemeyiz.

O yüzden hem biz son 12 yıldan hem bu dokuya vakıf eserlerimize tarihi dokumuza kültürümüze sahip çıkacak, bu hazineyi topluma kazandıracak şekilde çok önemli yeninden yapılanma sürecindeydik. Biliyorsunuz bugün Zeugma, bugün Hitit medeniyeti Rum Kale, Yesemek bugün baktığınız zaman Dülük Antik Kent bunların hepsi hak ettiği yere hızlı bir şekilde gelmeye çalışıyor” diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Okan Buruk, Hakim Ziyech'i duyurdu!
TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi