Kemal Derviş kimdir ve aslen nerelidir? Kimin torunu? Kemal Derviş'in hayatı

Kemal Derviş vefatının ardından gündem oldu. Peki Kemal Derviş kimdir? İşte, araştıranlar için, dedesi de tarih sahnesinden tanıdık bir isim olan Kemal Derviş'in biyografisi...

Kemal Derviş kimdir ve aslen nerelidir? Kimin torunu? Kemal Derviş'in hayatı
Kemal Derviş kimdir ve aslen nerelidir? Kimin torunu? Kemal Derviş'in hayatı
GİRİŞ 11.05.2023 09:42 GÜNCELLEME 11.05.2023 09:42
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Kemal Derviş 10 Ocak 1949'da İstanbul'da dünyaya geldi. Anne tarafından Alman, baba tarafından Türk'tür. Sadrazamı Halil Hamid Paşa'nın 7. kuşaktan torunudur.

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçiren Kemal Derviş, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı ve  ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 

1973 ile 1977 arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde akademisyen olarak çalıştı. 1977'de Dünya Bankası'nda görev aldı ve burada Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. 

Kemal Derviş

TÜRKİYE'YE GELİŞİ VE BAKAN OLUŞU

Kemal Derviş, 2000 ve 2001'de yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıllık görevini bırakarak ülkesine dönüş yaptı. Bülent Ecevit döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. 

Ağustos 2002'de Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşmesi dolayısıyla işinden istifa etti. Daha sonrasında ise Yeni Türkiye Partisi'nin kurulumunda aktif rol oynadı.

Ancak o partiye katılmadı ve CHP'den milletvekili adayı oldu. 3 Kasım 2002'de CHP İstanbul milletvekili oldu. 2005'te ise milletvekilliğinden istifa ederek  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı olarak görev yaptı. Bu görevine 2009'a kadar devam etti. 

Ayrıca Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği yaptı. 

KEMAL DERVİŞ VEFAT ETTİ

Kemal Derviş 8 Mayıs 2023'te, 74 yaşında hayatını kaybetti. 

YORUMLAR 19
  • k.m 11 ay önce Şikayet Et
    ateşi bol olsun.ülkenin hakkı haram olsun
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 11 ay önce Şikayet Et
    kk gibi sırıtıp duruyordu, sanki alay edererek.
    Cevapla
  • baba vanga 11 ay önce Şikayet Et
    evet
    Cevapla
  • B. - h . 11 ay önce Şikayet Et
    Rabbimiz rahmet eylesin.
    Cevapla
  • ömer 11 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede istanbul ve ankaradan başka şehir bilmeyen biri idi, Siyonistlerce görevlendirildi sonrasında ise kendisine verilen talimatları ve görevi yaptı, yaptığı işlerin emrini verenler Türkiye dışındaki ağababaları olduğu için kendisini EKONOMİ BAKANI yapan dönemin başbakanı ecevit in bile telofonlarına çıkmamıştı, ecevit bun daha sonrasında dile getirmiş ve çok üzüldüğünü belirtmişti
    Cevapla
  • ömer 11 ay önce Şikayet Et
    derviş i davet eden o zamanın başbakanı ecevit idi, sözde ülkeyi kurtaracak olan kişi idi, kimi kurtardığı ! veya kimilerinin TC devletinden alacaklarını garanti altına aldığı iyi irdelenmelidir, derviş i ecevit e önerenler çıkartacağı yasaları meclisten okumadan geçirenler, kendisini bakan yapanlarn telofonlarına bile günlerce çıkmayan derviş i bu kadar güçlü yapan neydi ?
    Cevapla
  • Adalet 11 ay önce Şikayet Et
    Kör ölür badem gözlü olur halk gazetesi ne diyor bize hiç faydası olmadı en çok Çine yaradı o dönem bu bize kemer sıkma politikası uyguladı başkada bir şey yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle