Çin, hapishane dizisi Oz'un Avustralyalı oyuncusunu idama mahkum etti

Çin'de uyuşturucu kaçakçılığından 7 yıl önce tutuklanan Avustralyalı oyuncu Karm Gilespie'nin idama mahkum edildiği öğrenildi.

Çin, hapishane dizisi Oz'un Avustralyalı oyuncusunu idama mahkum etti
Çin, hapishane dizisi Oz'un Avustralyalı oyuncusunu idama mahkum etti
GİRİŞ 16.06.2020 14:34 GÜNCELLEME 16.06.2020 14:34

Çin medyası, 2013'te Guangzhou'daki havalimanında bagajındaki 7 buçuk kilogram metamfetaminle yakalanan Avustralyalı 55 yaşındaki aktör Karm Gilespie'nin, geçen hafta idama mahkum edildiğini aktardı. 

HBO kanalında 1997-2003 yılları arasında yayınlanan ve Türkiye'de de epey ilgi gören hapishane dizisi Oz'daki rolüyle tanınan Gilespie, aktörlük kariyerinin ardından yatırım danışmanlığı yapıyordu. Gözaltına alınması ile ilgili hiçbir yerden açıklama yapılmadığı öğrenilen Gilespie'nin arkadaşları, eski aktörün kaybolduğunu sanıyordu. Çinli yetkililerden alınan bilgiye göre Gilespie'nin karara itiraz etmek için 10 günü olduğu belirtildi.

TUZAK İDDİASI

Gilespie'nin arkadaşı girişimci Roger James Hamilton, Facebook'taki paylaşımında akötrün 7 yıl önce ortadan kaybolduğunu sandıklarını ifade etti. Hamilton "Onu birkaç yıl boyunca aradık çünkü aniden ortadan kaybolmuştu. Ardından yeni bir hayata başlamak istediğini düşünerek arayışlarımızı sonlandırmıştık. Bugün başına gelenleri öğrendim" diye konuştu.

Gilespie'ye tuzak kurulduğunu uyuşturucunun taşınması için iddia eden Hamilton "Karm'ı tanıyorum, eşi ve çocuklarına olan sevgisini biliyorum. Hayatının sonlanmasını hak eden biri değil" dedi. Gilespie'nin ailesi ise yaptıkları açıklamada davanın gidişatına yardımcı olmadıklarını düşündükleri için durum hakkında spekülasyon yapılmamasını istedi ve mahremiyet talep etti.

BAŞBAKAN MORRİSON: ÇOK ÖZGÜNÜZ

İdam kararı, koronavirüs salgını sonrası kötüleşen Çin-Avustralya ilişkilerinde tansiyonun artmasına neden olabilir. Başbakan Scott Morrison, Gilespie'nin gözaltı durumundan önceden haberdar olduklarını ve Çinli mevkidaşlarıyla olay hakkında geçmişte temas kurduklarını da belirtti.

Morrison "Ben ve hükümetim Avustralya vatandaşı Karm Gilespie'nin Çin'de idama mahkum edilmesi nedeniyle çok üzgünüz" diye konuştu. Avustralya, virüs pandemisi sonrası Çin'e yönelik bağımsız soruşturma açılmasını istemiş, Pekin yönetimi bu çağrıya Avustralya mallarına yönelik yeni gümrük vergileri koyarak ve Çinli öğrencilerin "ırkçılık" nedeniyle Çin'e seyahat etmemesi uyarısını yaparak yanıt vermişti.

Avustralya Ticaret Bakanı Simon Birmingham dün yaptığı açıklamada Çin'in idam kararını kınadıklarını söylerken, konsolosluk üzerinden Gilespie'ye destek vermeyi sürdüreceklerini aktardı. Birmingham, Gilespie'nin idam kararının Çin'in misilleme cevabı olarak görülmemesi gerektiğini söylese de, muhafazakar Avustralya medyasında bunu bir misilleme olarak gören yazılar yayımlandı.

The Australian gazatesinin editörlerinden Greg Sheridan kararın "Pekin'in öfkesinin sürmesi ve Avustralya'yı sertçe cezalandırmayı sürdürmesi" olarak görülmesi gerektiğini savundu. Çin geçen sene Kanada'da Huawei yöneticsi Meng Wanzhou'nun tutuklanması sırasında iki Kanada vatandaşını uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla idama mahkum etmişti.

 

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Time dergisinden Filistin kapağı!
Beşiktaş'a Ernest Muci piyangosu! İngiliz devi dudak uçuklatan rakamla geliyor