Karadeniz'deki doğal gaz keşfi dünya basınında! Panikle manşetten verdiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervinin (320 milyar metreküp) bulunduğunu açıkladı. Müjde dünyada ses getirdi. Erdoğan'ın konuşması uluslararası televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanırken, dış basında da Türkiye haberleri yankılandı. Rum ve Yunan medyası, Erdoğan'ın sözlerinden "Akdeniz" bölümünü ön plana çıkararak nasıl panikledikleri ortaya koydular.

GİRİŞ 22.08.2020 06:24 GÜNCELLEME 24.08.2020 12:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İnşallah bir müjdeli haberi de Akdeniz'den bekliyoruz" açıklamasının ardından, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi paniklerken; Rum basını Erdoğan'ın açıklamalarını okuyucularına flaş haber olarak aktardı.

 

Ayrıca Rum medyası Erdoğan'ın açıklamalarını canlı olarak okuyucularına aktardı. "Erdoğan'ın sürprizi; 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiler" başlıklarını kullanan Rum medyası, Erdoğan'ın, "İnşallah bir müjdeli haberi de Akdeniz'den bekliyoruz" sözünü öne çıkardı. Yorumlarda Türkiye'nin Akdeniz'de de doğal gaz rezervi bulabileceğine işaret edildi.

İNGİLİZ MEDYASI ÖN PLANA ÇIKARDI

 

Erdoğan'ın müjdesi İngiliz basınında yoğun ilgi gördü. İngiltere'nin önde gelen basın kuruluşlarından BBC, "Türk sondaj gemisi Karadeniz’de büyük bir doğal gaz rezervi keşfetti" başlığıyla yaptığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm testleri ve mühendislik çalışmalarının tamamlandığını ve Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük doğal gaz keşfi olduğunu ifade ettiğini belirten BBC, üretim hedefinin 2023 olduğunu yazdı.

REUTERS: TL YÜKSELECEK

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Erdoğan'ın Karadeniz'de önemli gaz kaynakları bulunduğunu açıklaması üzerine Türkiye'nin enerji ithalatına neredeyse ihtiyaç duymayacağı bir keşif yaptığını belirtti. Reuters, bulunan rezervin Türk enerji şirketlerinin hisselerini artıracağını ve Türk lirasının tekrar yükselmesini sağlayacağını yazdı. Türkiye'nin sondaj gemisi Fatih'in Temmuz ayının sonundan bu yana Batı Karadeniz'de Tuna-1 olarak bilinen arama bölgesinde faaliyet gösterdiğini belirten Reuters, beklenen doğal gaz rezervinin Türkiye'nin yaklaşık 20 yıllık ihtiyacını karşılayacağını öne sürdü.

FINANCIAL TIMES: TARİHİ BİR ADIM

İngiliz Financial Times gazetesi, "Türkiye Karadeniz'de büyük doğal gaz keşfini selamlıyor" başlığı ile verdiği haberinde, Erdoğan'ın Türkiye'nin Karadeniz'de büyük bir doğal gaz keşfi yaptığını okuyucularına duyurdu. Financial Times, yapılan keşfin ülke ekonomisine ve enerji güvenliği için tarihi bir adım olduğunu belirtti.

İRAN BASINI: DEVASA KEŞİF 

İran basını, Türkiye'nin bulduğu doğal gaz rezervine geniş yer verdi. İran'ın Fars, Mehr ve Tesnim Haber Ajansları, Türkiye'nin doğal gaz keşfini "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz kaynağını Karadeniz'de buldu" şeklinde verirken, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye için yeni bir dönem olabileceğine dikkat çekildi.

Fars Haber Ajansı ise Türkiye'nin bulduğu doğal gaz rezervini "Devasa Keşif" olarak adlandırırken, Akdeniz'de devam eden hidrokarbon arama faaliyetleri ve Yunanistan ile yaşanan gerileme de gönderme yaptı. İran'ın önemli ekonomi sitelerinden İktisat News, Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfi ile kendi enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ve Türkiye'ye doğal gaz ihraç eden ülkeler için rekabetin artacağını yazdı.

YUNAN BASINI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINI CANLI YAYINLADI

Yunan ERT 1 televizyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından uzmanlardan görüş alırken, değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan'ın konuşması da canlı olarak Yunan ekranlarına yansıdı.

Kathimerini'de yer alan haber, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dev bir gaz sahası keşfettik" sözleriyle verildi.

Skai News, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını son dakika vererek, keşfin resmi olarak duyurulduğunu açıkladı. Ayrıca Erdoğan'ın Doğu Akdeniz'de faaliyetleri sürdürme mesajlarına da dikkat çekildi.

EURONEWS'TEN 2023 VURGUSU

Avrupa ağırlıklı yayın yapan Euronews, bulunan gazın 2023'te kullanıma hazır hale getirilmesinin planlandığı bilgisini ön plana çıkardı.

ALMAN BASINI

Bild gazetesinin internet sitesinde, Türkiye'nin Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini Erdoğan'ın "Millet için yeni bir dönem" olarak nitelendirdiği belirtildi. Haberde, Erdoğan'ın "Bugün ülke bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere bir araya geldik. Allah bize çok kıymetli bir kapıyı açtı. Gemilerimiz, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervini keşfetti. Bu işi tamamen yerli imkanlarımızla yürüttük" ifadeleri de okuyuculara aktarıldı.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'da, "Türkiye, topraklarında büyük miktarda doğal gaz buldu" başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan'ın "Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini ve bölgede diğer rezervlerin bulunduğuna dair de ipuçları olduğunu" söylediği aktarıldı.

Alman haber ajansı DPA'ın "Türkiye Karadeniz’de doğal gaz bulduğunu duyurdu" başlığıyla verdiği haberde, "Türkiye, Karadeniz'de ham madde arayışının ardından doğal gaz kaynağına ulaştı" denildi. Ajansın haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin sondaj gemisi Fatih'in, 320 milyar metreküplük bir kaynak keşfettiğini ve 2023 yılına kadar kaynaktan çıkan gazın ülkede kullanıma sunulmasını sağlamanın hedeflendiğini söylediği aktarıldı.

AMERİKAN BASINI

The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini, "Türkiye zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için büyük doğal gaz keşfine güveniyor" başlığıyla duyurdu. Haberde, söz konusu keşfin Türkiye'nin ödeme dengesi açığını hafifletilmesine yardımcı olabileceği ifade edildi.

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesi de haberi manşetlerine taşıyan basın kuruluşlarından oldu. Haberde Erdoğan'ın "yeni bir dönem" sözlerine vurgu yapıldı.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de haberinde "Türkiye, Karadeniz açıklarında büyük doğal gaz rezervi keşfetti" başlığını kullandı. Erdoğan'ın "Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız" ifadelerine yer verilen haberde, konuya ilişkin uzmanların görüşleri paylaşıldı. Haberde, uzmanların söz konusu keşfin Türkiye için olumlu bir haber olduğunu belirttiği, ancak keşfin bir "oyun değiştirici" olmadığını ifade ettikleri belirtildi. AP'nin haberinde, Karadeniz'deki doğal gaz sahasının keşfine yönelik haberin Doğu Akdeniz'deki gerilimin yükseldiği bir dönemde geldiği kaydedildi.

RUS BASINI

Rus haber ajansı İnterfaks'ın "Türkiye Karadeniz'de büyük doğal gaz sahası keşfetti" başlığıyla verdiği haberde, sahanın 320 milyar metreküp hacme sahip bulunduğu ve bunun Türkiye'nin en büyük doğal gaz keşfi olduğu bilgisine yer verildi.

Rus Pravda gazetesinin de "Türkiye Karadeniz'de doğal gaz buldu" başlığıyla aktardığı habere göre, Türkiye'nin Karadeniz'in yanı sıra Doğu Akdeniz'de de araştırma faaliyetleri yürüttüğüne işaret edildi. Söz konusu keşif çalışmaları nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında bazı sorunların yaşandığını savunan gazete, Fransa'nın Yunanistan'ı desteklediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa'yı sert bir şekilde uyardığı yorumunda bulundu.

Rus Vesti.ru internet sitesi, Karadeniz'deki doğal gaz keşfini "Türkiye, Rus gazına alternatif arıyor" başlığıyla verdi. Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları "Bu tarihi bir olay. Karadeniz'de ülke tarihinin en büyük doğal gaz sahasını keşfettik. 320 milyar metreküp hacme sahip. 2023 yılına kadar bunu vatandaşlarımıza sağlamayı planlıyoruz" ifadeleriyle okuyuculara aktarıldı. Rusya'dan Türkiye'ye Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarıyla doğal gaz sevk edildiği hatırlatılan haberde, salgın döneminde Rusya'dan Türkiye'ye sevkiyatın yarı yarıya düştüğüne işaret edildi.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 25
  • Hasan doğru 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye dört beş milyon yetime ihtiyaç sahibi sığınmacıya ve dünyanın neresinde olursa olsun çaresizlere yardım ettikçe, Camileri ibadete açtıkça, İslam ı gariplikten kurtarıp elinden tuttukça Allah da fazlası ile veriyor ve yardım ediyor inşallah.
    Cevapla
  • Derda H. 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da herkes virüs asgari ücret ekonomik krizle mücadelede pek bizim gazla alakadar değiller.sanirim Türkiye'de aynıdır.
    Cevapla
  • Doğrucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Hain kansızlar bunu yazın birkenara 2030 yılına kadar 7 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olacağız.petrolde cabası.
    Cevapla
  • M.kılınç. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin kalkınmasını atatürkü menderesi özalı muhsin başkanı ve diğer vatan perverleri öldürerek engelleyen zihniyete ve destekcilerine yazıklar olsun
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    buna rağmen halen nankörlük yapanlara yazıklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber