AB Genel Mahkemesi'nden Katalan siyasetçilere AP vekilliği resti

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu (AP) vekili ve eski Katalonya özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont'un yanı sıra aynı durumdaki iki vekilin daha AP üyesi olarak dokunulmazlığının geri verilmesi talebini geri çevirdi.

AB Genel Mahkemesi'nden Katalan siyasetçilere AP vekilliği resti
AB Genel Mahkemesi'nden Katalan siyasetçilere AP vekilliği resti
GİRİŞ 26.11.2021 19:14 GÜNCELLEME 26.11.2021 19:14

AB'nin en yüksek ikinci mahkemesinin Başkan Yardımcısı Savvas Papasavvas tarafından yapılan yazılı açıklamada, Puigdemont ve diğer ayrılıkçı Katalan vekiller Toni Comin ve Clara Ponsati'nin dokunulmazlığının iadesi için açtıkları davayı, AP'nin kararının bozulması için aciliyet arz eden gerekçe olmadığı için reddetti.

Yazılı açıklamada davanın esasına ilişkin nihai kararın daha sonraki bir tarihte verileceği, kararın tebliğinden itibaren iki ay 10 gün içinde AB Adalet Divanı'na itiraz edilebileceği bildirildi.

MART AYINDA KALDIRILMIŞTI

2019'dan bu yana AP milletvekilliği olan Puigdemont'un dokunulmazlığı mart ayında AP'de yapılan oylamayla kaldırılmıştı.

Puigdemont'un iadesini isteyen İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalan siyasetçiyi, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı "kanunun uygulanmasına engel olmak", "devlet kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" ile suçluyor.

Puigdemont'a İspanya'ya iadesi halinde 25 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtiliyor.

Son AP seçiminde parlamento üyesi seçilen Puigdemont, Ekim 2017'den bu yana Belçika'da yaşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!