ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye CAATSA yaptırımları mesajı: Kaldırılacak mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye uygulanan yaptırımlarla ilgili konuştı. "CAATSA kaldırılacak mı?" sorusuna "Bunun için bir cevabım yok. Bildiğiniz gibi, CAATSA yaptırımları kanunla zorunlu kılınan bir mevzuat" dedi.

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye CAATSA yaptırımları mesajı: Kaldırılacak mı?
ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye CAATSA yaptırımları mesajı: Kaldırılacak mı?
GİRİŞ 14.04.2022 10:15 GÜNCELLEME 14.04.2022 10:15
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye'ye savunma ve ticaret alanında yaptırım uygulayan pek çok ülke, yaptırımlarını yeniden gözden geçirme veya kaldırma adımlarını atmıştı. Kanada, İngiltere, İtalya, Fransa gibi ülkelerin bulunduğu ülkeler, yaptırımlardan geri adım atma kararı alırken, ABD'nin bu noktada nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyor.

Türkiye'ye CAATSA uygulayan ABD'nin de geri adım atıp atmayacağı merak konusu olurken, konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

"TÜRKİYE İLE GÖRÜŞME HALİNDEYİZ"

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında "Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları kaldıracak mı?" ve "Türkiye'nin Rusya'ya yaptırım uygulamaması sorun değil mi?" sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarını kaldırmayı düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Price, "Bunun için bir cevabım yok. Bildiğiniz gibi, CAATSA yaptırımları kanunla zorunlu kılınan bir mevzuat. Türkiye'nin S-400 sistemine sahip olması konusundaki endişelerimiz hakkında Türk müttefiklerimizle görüşme içindeyiz." dedi.

"Yani yaptırımları kaldırmayacak mısınız?" sorusunu ise "Bunun ötesinde diyecek bir şeyim yok." diye yanıtladı.

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI"

Price, "ABD için Türkiye gibi ülkelerin Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddetmesi kabul edilebilir mi?" sorusuna şu cevabı verdi;

"Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Ukrayna halkının desteklenmesi ve Rusya'dan hesap sorulmasına önemli katkılarda bulundu. Türkiye bir NATO müttefiki ve NATO çok sağlam açıklamalar yaptı. NATO ülkeleri, çeşitli destek biçimleri konusunda çok yakın bir koordinasyon içinde. Türkiye ayrıca diplomatik bir ilerleme olup olmayacağını görmek için Rusları ve Ukraynalıları bir araya getirmek konusunda çok önemli rol oynadı.

Ne yazık ki, ister Türkiye, ister Fransa, ister Almanya, ister İsrail ya da başkaları, bugüne kadar üstlenilen çabaların hiçbiri çok başarılı olmadı. Bu ülkelerin çaba göstermemesinden değil, Rusya'nın bu çatışmayı diplomasiyle sona erdirmek konusunda ciddi olmamasından kaynaklı."

"TÜRKİYE ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNDU"

Gazetecinin, "Yani Türkiye'nin Rusya'ya yaptırım uygulamamasını kabul ediyorsunuz." ifadesinin ardından Price, "Türkiye bağlamında devam eden yaptırım ihlalleri var mı bilmiyorum ama Türkiye önemli katkılarda bulundu. Tekrar söylüyorum, Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve bu bağlamda Rus saldırganlığına karşı durmuş, Ukrayna halkını desteklemek için önemli katkı sağlamıştır." dedi.

YORUMLAR 23
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu gazeteciği kılığındaki ajanların sorduğu sorulara bakın, Türkiye'yi sinsice suçlayıcı bir ağız ile soru soruyorlar, bizim sözde gazetecilerimiz nerede peki, neden YPG/PKK teröristlerine verilen silahlarla ilgili ABD'ye soru sormuyorlar basın toplantılarında, yada neden Ukrayna'ya ABD yapımı İHA'ları vermediklerini sormuyorlar..
    Cevapla
  • Yasar 2 yıl önce Şikayet Et
    kanunla zorunlu diyor anladık ama hindistana uygulamayı düşünmüuoruz demenizi anlamadık
    Cevapla
  • Greenpeace 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gazeteciler ortalığı şey etmekten başka birşey sormamışlar. Adam açık açık söylüyor "Türkiye'nin özel durumu var, göz ardı ediyoruz Rusya konusunda." ülkemizi sıkıştırmaktan zevk mi alıyorsunuz!
    Cevapla
  • .dereköylü. 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaldırırsanız müptezeksiniz, bırakın böyle kalsın biz size TÜRKSA kanunlarına göre yapacağımızı biliyoruz...
    Cevapla
  • Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaldırmayın Kaldırmayın biz böyle daha iyiyiz hiç olmasa ayaklarımızın üzerinde duruyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi