James Webb Uzay Teleskobu'na çarpan küçük bir taş düzetilemez hasara yol açtı

NASA, James Webb teleskobu için Mayıs ayında çarpan mikro meteoroid için hasar raporu yayınladı. Raporda küçük bir meteoroid parçasının düzeltilemeyecek bir hasara yol açtığı bilgisi yer alıyor. Peki teleskop çalışmaya devam edecek mi?

James Webb Uzay Teleskobu'na çarpan küçük bir taş düzetilemez hasara yol açtı
James Webb Uzay Teleskobu'na çarpan küçük bir taş düzetilemez hasara yol açtı
GİRİŞ 22.07.2022 09:47 GÜNCELLEME 22.07.2022 10:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

NASA, Kanada Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı'nın dün ortak yayınlanan raporunda 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu'nda (JWST) Mayıs ayı sonlarında bir mikro meteoroidin “düzeltilemez” hasara yol açtığı belirtildi.

Rapor 200'den fazla bilim insanı tarafından kaleme alındı. Lansmanından bu yana JWST'ye altı mikro meteoroidin çarptığı bildirildi. Bu teleskoba 2021'de Dünya'dan ayrılmasından bu yana ayda bir meteoroid çarptığı anlamına geliyor.

Bir mikro meteoroid küçük bir meteoroid olduğu anlamına geliyor. Bir gramdan daha hafiftir. Ancak küçüklüğüne rağmen 10 milyar dolarlık teleskoba zarar vermeyi başardı.

Yukarıdaki fotoğraf JWST'nin aldığı hasarı gösteriyor. Sağ tarafta bulunan aynada bulunan parlak beyaz işaret, bir mikro meteoroidin 10 milyar dolarlık teleskopa verdiği zararı gösteriyor.

Aslında bilim adamları bu tarz durumları bekliyordu ve teleskobu korumaya almıştı. Ancak bir mikro meteoroidin JWST'nin ilk yıllarında bu kadar önemli hasara neden olabileceği bilim adamlarınca tahmin edilememişti.

Rapora göre, zararın teleskoba etkisi küçük olsa da “meteoroidin çarptığı yerin genel şeklinde önemli ölçüde düzeltilemez bir değişikliğe” neden oldu.

Teleskop üzerinde çalışan mühendisler, JWST'nin üzerinde yer alan 18 altıgen aynayı yeniden hizalayarak bu sorunu şimdilik çözebildiler. Hasarın herhangi bir sorun teşkil etmediğinin altını çizen ekip, gelecekte başka sorunlara yol açıp açmayacağını henüz bilmiyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 4
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayati yalan dolan olmus amerikali bilim adamlarinin. kendini yalana kurban etmis geri donusu yok yalan yalani dogurara dogura yalanlar aya ayak basti. 50 yillik voyagera 40milyar km yolda kum degmemisken hala tas gibi calisirken son model teleskopun basina gelmeyen kalmadi. Yada eski teknolojide eski bilim afaminda hayat var yeni teknoloji yeni bilim adami fason.
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzaylı afacanlar yapmıştır. Kim kulaklarını çekecek.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tesadüf diye bir şey yoktur.
    Cevapla
  • Bastoncu zühtü 1 yıl önce Şikayet Et
    500 tane çakıl iriliğinde meteorit geliyor, hazırlanın. Hızı 20 bin km/h. Alfa centauri yönünden. Niyeti delik deşik etmek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
İsrail'in ABD oyunu deşifre oldu! Dünyayı böyle kandıracaklar